Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: profesjonalne zdjęcie kompaktem ?

Dopiero zaczyna Awatar drumandbass

Domyślnie

jak już powiedzieli przedmówcy to dużo zależy od Twoich umiejętności wykorzystanania sprzętu który posiadasz

możliwe jest zrobienie dobrego zdjęcia kompaktem i nie musisz kupić 5D z połową eLek z oferty Canona

efekty po obórbce zdjęcia z kompaktu czy tzw "małpy" na odbitce 20x30 mogą być dla Ciebie bardzo dobre
    sam widziałem pare robionych tanimi kompaktami i byłem zaskoczony

kompakt ma jedną główną zaletę: jest mały i łatwy w transporcie
    nie widzę też sensu zabierania lustra na np. imprezy ze znajomymi bo po co?
    pochwalić sie?

pzdr
    bylo troche gratow
    i ciagle malo

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zonk Zobacz posta
    Popatrz tu http://canon-board.info/showthread.php?t=32927 co można osiągnąć kompaktem (+soczewka).
    Brawo zonk! Naprawdę jestem pod wrażeniem.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

A co do bardziej przemyslanych kompaktow to powstala taka stronka -
    http://www.seriouscompacts.com/

Moj znajomy kupil Ricoh GX100 - szklo w przeliczeniu od 24mm/2.4
    Aparat baaardzo maly, ale ma to co trzeba pod przyciskami od razu.
    Nikt nie traktuje cie serio z takim malym aparatem, natomiast zdjecia mozna robic na powaznie.
    Do takiej fotografii sa swietne
    http://www.pbase.com/billharris/the_small_sensor_camera

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamiski Zobacz posta
    Niektórzy profesjonaliści robią kompaktami, np, ci z NG
    Dooobre, pokaż chociaż jednego, np takiego co robi close-up'y lewkom i tygryskom na safari kompaktem, chce zobaczyć jak wyciska ostatnie poty z tego olka z 15x optycznym

A tak poważniej, kto Cie tak okłamał?
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Podstawową zaletą kompakta jest mała odległość pomiędzy płaszczyzną matrycy a obiektywem. Wadą jeśli kompakt ma celownik, błąd nazywany paralaksą. Zalety przeniesiono ( lub odwrotnie ) do jednego z bardziej znanych profesjonalnych aparatów nie będącym lustrzanką.

Profesjonalne zdjęcie to takie, które powstaje dzięki symbiozie umiejętności fotografowania oraz dobrym parametrom sprzętu fotograficznego. Te parametry to np minimalna dystorsja czy aberracja chromatyczna. Jest jeszcze trzeci element- pomysł na zdjęcie.

Jeśli ktoś ma wątpliwości niech spróbuje zrealizować ten sam pomysł przy użyciu kompakta i profesjonalnej lustrzanki a potem oceni wyniki.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Zdjęcie profesjonalne, to IMHO zdjęcie, za które ktoś zapłacił pieniądze. I przyjmując taką definicję (ma ktoś pomysł na inną? ;-)) - to tak, da się je zrobić kompaktem.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

To jedziemy z definicjami? :grin:

Od razu - za muflonem - proponuję zamienić "profesjonalne" na fachowe (bo chyba nie o zarobek tu jednak chodziło?) i teraz wychodzi mi, że zdjecie fachowe, to takie, które jest wykonane i zaprezentowane umiejętnie!

Tzn przy zastosowaniu sprzętu stosownego do zamiarów i odwrotnie, z wykorzystaniem pełnej rozdzielczości kątowej oka przy normalnej obserwacji rezultatu (z wyjątkiem gdy obraz jest celowo nieostry), przy użyciu możliwie pełnej dostrzegalnej przez człowieka palety kolorów/odcieni lub jej wycinków z zachowaniem płynności przejść tonalnych (również z wyjątkem innych zamierzonych efektów) oraz przy zachowaniu naturalnych stref jasności i ich relacji dla poszczególnych elementów obrazu oraz trafności koloru (również z zastrzeżeniem nienaturalności). - Przy czym nie chodzi tu tak bardzo o pomiary i kalkulacje a o widzenie, czyli jednak przede wszystkim zmysł wzroku i doświadczenie. A wracając do sprzętu, jednak bardziej widzę tu pole do popisu dla wywołującego zdjęcie niż dla aparatu i jego właściciela, czyli tzw. "autora" zdjęć (choć coraz częściej to jedna osoba). No chyba, że doczekamy się aparatów, które wreszcie będą potrafiły wywołać porządnie zdjecie do końca - czyli przynajmniej tak inteligentnych jak człowiek. :rolleyes:

Najważniejsza jest satysfakcja z patrzenia na zdjęcie i dobitność/subtelność wrażeń (to by się również pokrywało z powyższymi zastrzeżeniami z nawiasów) jednak fachowość najlepiej tu jednak już ocenią/osiągną tacy co to już nie jedno zdjęcie widzieli/robili i wiedzą na czym polega trud jakości.

Tymczasem ja na tytułowe pytanie kompaktom (i to chyba wszystkim dzisiaj) odpowiadam stanowczo TAK!, jednak przeważnie wybiorę lustro ze względu na zapas jakości i prędkości, zazwyczaj zupełnie niewykorzystany i dla efektów możliwych do osiagnięcia również z coraz większą nawiązką poprzez kompakt, choć przy dużo większych wymaganych umiejętnościach!

ps No i znowu mi chyba wyszło kontrowersyjnie... :-|
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Szanse się drastycznie zwiększają, jeśli kompakt potrafi robić zdjęcia w RAW.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Zablokowany

Domyślnie

Mellan - dokładnie jak piszesz. Robiłem kompaktem i sprzedawałem. Do czasu, gdy fotoedytor z Przekroju kilka lat temu zadzwonił i mówi ,,kadr nawet ładny zrobiłeś, ale rozdzielczość fotki ją dyskwalifikuje''. Wziąłem 300d koleżanki, powtórzyłem fotę, bo się akurat dało i podjąłem decyzję - lustro. Dla pikanterii dodam, że ten sam przekrój kupił wówczas ode mnie jeszcze jedno zdjęcie - też z kompakta - soniaka 717, wlazło bodaj na pół strony. Więc....

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Zdjęcie profesjonalne, to IMHO zdjęcie, za które ktoś zapłacił pieniądze. I przyjmując taką definicję (ma ktoś pomysł na inną? ;-)) - to tak, da się je zrobić kompaktem.
    To jest ta łatwiejsza definicja, bo zmierzalna.

Ja mam jeszcze drugą - profesjonalne czyli na wysokim poziomie, na którym widać że ktoś zadbał o efekt końcowy ale niekoniecznie wziął za to pieniądze.
    Obie definicje są często osobne od siebie, ale ta druga jest trudniej mierzalna i subiektywna.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów