Czy kompaktem można zrobić profesjonalnie wyglądające zdjęcie ? (np. A720 IS)
Czy kompaktem można zrobić profesjonalnie wyglądające zdjęcie ? (np. A720 IS)
A dlaczego nie? Zdjecia robi fotograf a nie aparat...![]()
Pozdro
Jak byś tak jeszcze zdefiniował to pojęcie, było by łatwiej odpowiedzieć.
A ogólnie mówiąc, to każdy aparat ma określone możliwości i określone ograniczenia. W pewnych sytacjach ograniczenia będące cechą lustrzanki cyfrowej czy analogowej o wielkości klatki 24x36 mm, mogą nie pozwolić zrobić zadowalającego zdjęcia. Ale równie dobrze może się okazać, że są sytuacje, gdzie wystarczy matryca aparatu w telefonie, żeby zrobić profesjonalne , czyli nadające się do sprzedaży zdjęcie.
Można... ale tylko jak masz znane nazwisko, bo inaczej właściciele lustrzanek cię zaraz wyśmieją :-)
A tak poważnie: kogo to obchodzi? wg mnie liczy się efekt a nie użyte środki
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
Popatrz tu http://canon-board.info/showthread.php?t=32927 co można osiągnąć kompaktem (+soczewka).
>>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<
Kiedyś w necie, chyba na obiektywnych, oglądałem galerie gostka który fotki studyjne wykonywał Canonem A75. Aż nie chciało się w to uwierzyć. Tak operował światłem, że efekt był powalającyWtedy zdałem sobie sprawę co znaczy pojęcie "światłem malowane"
Nie mogę znaleźć tej galerii niestety.
Zdjęcia makro kompaktem + Raynoxem mogą nie raz równać się z tymi z lustrzanek i specjalnych obiektywów.
Wszystko zależy do tego kto trzyma sprzęt w rekach i czy potrafi go odpowiednio użyć, bo czasem i Markiem i super szkłem można zrobić przeciętnie wyglądającą fotke, jak z kompaktu. Oczywiście pozostaje jeszcze kwesta obróbki, by zdjęcie wyglądało na "profesjonalne"
Niektórzy komórkami potrafią zrobić świetną fote.
5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII
"Profesjonalnie wyglądające" owszem.
Profesjonalne - hmmm...Co to jest profesjonalna fotka? Street "na żywo" z publikacją w internecie? Pokaz mody ślubnej dla miesięcznika? Reportaż z air show? Czy może bilboard 4x8 metrów?
Różnego typu publikacje narzucają standardy techniczne, których zwyczajnie kompakt nie przeskoczy choćby i sam diabeł stanął za obiektywem.
A są też i takie zastosowania gdzie jest to dopuszczalne, zwłaszcza gdy fotografujący ma doświadczenie.
Drogi sprzęt nie gwarantuje profesjonalnych zdjęć, ale ich powstanie często umożliwia. Jest jak ferrari, które nie gwarantuje grand prix, tylko jego zdobycie czyni prawdopodobniejszym, a Shumacher po wygranej w formule 1 zapewne do domu jedzie czymś ulicznie wygodniejszym.
Służby ratunkowe nie używają ferrari, bo choć często sekundy decydują o życiu czy śmierci i liczy się czas, to nie w tym celu je stworzono.
Aparaty kompaktowe wyprodukowano z myślą o niewymagającym technicznie użytkowniku, pragnącym uwiecznić ciekawe dla niego chwile w sposób szybki i tani.
Pod konkretne zadania profi dobiera sprzęt. Jeśli satysfakcjonuje go kompakt i klient jest zadowolony, to taka fotka, de facto, jest profesjonalna.
C-F-K - forever
Niektórzy profesjonaliści robią kompaktami, np, ci z NG