Mam problem. zakupilem wyzwalacz radiowy posiadam lampe canon t299 i nie wyzwalamyslalem moze nad wbudowaniem jacka do niej i czy to cos pomoze? z gory dzieki za pomoc
![]()
Mam problem. zakupilem wyzwalacz radiowy posiadam lampe canon t299 i nie wyzwalamyslalem moze nad wbudowaniem jacka do niej i czy to cos pomoze? z gory dzieki za pomoc
![]()
Ustaw lampę w trybie manualnym, ustaw odpowiednio kanały w nadajniku i odbiorniku (tu i tu oba suwaki w stronę cyfr), sprawdz baterię w odborniku, sprawdź czy włączyłeś odbiornik. Jak to nie pomoże to już nie wiem.
ale ze stara zenitowska lampa dziala;( tylko jest problem z canonowa... macie pomysl jak poradzic sobie z Tym?
Mi taki wyzwalacz źle działał z 420 EZ. Na wyjściu wyzwalacz ma mostek pozwalający wyzwalać lampy o różnych polaryzacjach ale sprawiający kłopoty. Trzeba go wywalić i połączyć bezpośrednio stopkę z polem lutowniczym gdzie był '-' mostka a styk środkowy z polem lutowniczym gdzie był '+' mostka.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Zrobiłem fotkę.
Trzeba wyjąć baterię, odkręcić dwie śrubki mocujące płytke drukowaną, odchylić ją aby dostać się do spodniej strony, wylutować scalaczek z 4 nóżkami z miejsca zaznaczonego na żółto, a potem dwoma drucikami (widać je na fotce) połączyć odpowiednie miejsca (strzałki), poskładać, używaćPołączenie zaznaczone niebieską strzałką powinno mieć elektryczny kontakt ze stopką lampy, a czerwoną ze stykiem na środku stopki. Warto to sprawdzić bo pierwotna konstrukcja wyzwalacza pozwalała na dowolne podłączanie tych wyprowadzeń do płytki drukowanej i Chińczyki mogli to różnie montować.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Dziekuje bardzonaprawde pomoglo wszystko dziala
moze piast dodaj poradnik:P pewnie nie jestem jedynym
dziekuje!!!!!!!!!!!!!!