Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Ochrona LCD - szkło hartowane

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Ustawa antymonopolowa ustawą. Życie życiem.

Jak się uprzesz żeby kupić samą część, to ci policzą 90% wartości części z montażem. Nie wierzę, że mają jakiekolwiek sztywne cenniki, których muszą się trzymać.
    Podasz ich do sądu?

Nie wierzę również, by Canon (dystrybutor krajowy lub ogólnoświatowy) chciał wszczynać wojnę z własnym serwisem z powodu zbyt wysokiej ceny szybki.

Kolejnym aspektem jest w pewnym sensie uzasadnienie wysokich cen części zamiennych.
    Nie można podchodzić do tego w ten sposób, że ta część zamienna to plastik wartości kilkunastu złotych. Serwis musi tą część kupić, by mu się to opłacało musi dać narzut 100, 200 lub nawet 300%. 100% od kilkunastu złotych to tylko kilkanaście złotych, więc dodaje się więcej. Do tego dodaje się 22% VAT. Robocizna to kolejne pieniądze. Nawet 10 czy 20min to spory koszt, w końcu to wiedza fachowa.

Czasami na składzie posiada się części, które czekają miesiącami na nabywcę (zamrożone środki). A jeśli zamawia się je pod klienta, to trzeba zamówić faksem, bądź telefonicznie. Wziąć zaliczkę, poinformować klienta. Wszystko to kosztuje sporo czasu - roboczogodziny, za które trzeba pracownikowi zapłacić.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tibby Zobacz posta
    Ustawa antymonopolowa ustawą. Życie życiem.
    Jakie "życie życiem" ?
    Powiadamiasz policję gospodarczą i spokój. Ja na szczęście nie musiałem żadnej części kupować ale gdyby mi nie chcieli sprzedać to nie miałbym oporów przed odwiedzeniem wydziału przestępstw gospodarczych... zresztą najbliższa komenda znajduje się również na Żytniej, jakieś 500m od serwisu .

Zablokowany

Domyślnie

Był ktoś na forum kto napisałem skargę do jakiegoś urzędu (nie pamiętam jakiego) i mu sprzedali potem. Łaski nie robią, płacisz i bierzesz zamówioną część. Przede wszystkim to nie polska firma tylko japońska i to nie oni ustalają zasady.

Uprawnienia umieszczania postów