Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Jaki światłomierz zewnętrzny?

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie Jaki światłomierz zewnętrzny?

Ostatnio postanowiłem nabyć zewnętrzny światłomierz, jednak to zupełnie inna zabawa, niż wbudowane świecidełko. No i stąd pytanie do szanownych forumowiczów, cóż polecacie?

Światłomierz ma mierzyć zarówno światło stałe, jak i błyskowe, mieć spory zakres, i najchętniej być cyfrowy, od kręcenia tarczami mi się w oczach dwoi. No i najważniejsze, musi być dokładny. Nie potrzebne mi za to masy ustawień, zapamiętywania profili itp, w zasadzie wystarczy, jeśli poda mi wartość EV albo dowolne zestawienie czasu, przysłony i ISO, resztę już sobie spokojnie wyliczę.

Aaaa, no i last but not least, koszt niech nie przekracza średniej ceny L-ki
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

To pewnie jakiś SEKONIC ci przypasuje, bo leningrad czy swierdłowsk chyba już nie kupisz za tę cenę co chcesz wydać . Minolta też robiła fajne światłomierze.. można też kupić Gossen w foto-raju ale tych nie wudziałem na oczy ale wygląda że mają co potrzeba.. http://foto-raj.pl/index.php?op=skle...ortowanie=cena

P.S. Sekonika jakiegoś ma chyba Minek - na zlocie w każdym razie miał to może coś powiedzieć na ten temat
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 27-05-2008 o 20:58
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Leningrada mam, ale to analog, mi potrzebna cyfra, z leningradem dostaję cholery.

Poszukam tych minolt, dzięki
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    Leningrada mam, ale to analog, mi potrzebna cyfra, z leningradem dostaję cholery.

Poszukam tych minolt, dzięki
    Też mam - leningrad 2 - ale cholery dostawałem od kombinacji z tymi bateryjkami ruskimi i leży sobie na półce bo szkoda wyrzucić..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

ja mam nawet do niego akumulatorek i ładowarkę ruską
    www.t-jack.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

a ja mam sekonic l-358 i bardzo go sobie cenię
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Nie myli się itp? Bo różne rzeczy ostatnio o sekonic'ach słyszałem...
    www.t-jack.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    Nie myli się itp? Bo różne rzeczy ostatnio o sekonic'ach słyszałem...
    jak do tej pory celnie mierzył (na czym ma polegać takie 'mylenie się'?). Zresztą, chyba nie problem zrobić kilka pomiarów.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

ja posiadam L-308S, cyfrowy, maly, poreczny, dokladny. minusem jest brak spota i to, ze baterie szybko zjada. w kea-photo do dostania ponizej 300zl i tak radze kupowac. w Polszy okolo 800zl :/. ja swoj kupilem w chinach za jakies 300zl rowniez. chyba, ze masz wiecej pieniedzy i myslisz rozwojowo, to jakis ze spotem to wydatek rzedu 1000zl.
    pozdrawiam
    Martin Gorczakowski

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    P.S. Sekonika jakiegoś ma chyba Minek - na zlocie w każdym razie miał to może coś powiedzieć na ten temat
    Mam, L758D o ile się dobrze nie mylę.
    Działa poprawnie, mierzy wszystko co popadnie, śmiem sądzić że ze sporą dokładnością, bo slajdy naświetla w punkt i ufam mu w 100%.
    Przyznam, że ze spota korzystam sporadycznie, 90% to pomiar padającego (zastane, błyskowe, mieszane np plener z lampą).
    Wygodny ma patent, niby do cyfer przewidziany, ale nie wiem jak z cyfrą z tego korzystać, ale używam tego do slajdów. Mianowicie można mu dla różnych czułości podać parametry krzywych charakterystycznych konkretnych materiałów i od razu widać w jakim zakresie który pomiar ląduje, to do pomiarów łączonych i przesuwania ekspozycji.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów