i ja o tym przecież napisałem. IMHO po prostu celnicy mieli ewidentny dowód na to, że koleś zrobił to celowo, miał świadomość przemytu, a być może i nie była to sytuacja jednorazowa. W gazecie tego nie napisali, ale to jest najbardziej prawdopodobna wersja, wręcz murowana.
a to w jaki sposób? Jeśli nie jest napisane "masowo przemycam sprzęt z USA" na aukcji w allegro to świadomości nie ma żadnej. Może być z wyprzedaży, zwolniony z cła czy VAT, zapisany w straty sklepu, wycofywany starszy model, sprzedawany w ramach legalnego przewozu z mieniem np. z USA itp, itd, itd.
Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 27-05-2008 o 18:05 Powód: Automerged Doublepost
5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
Zdjęcia -> http://smolarek.info
No takie rozumowanie panuje niestety bo "sprowadzany" bez cła i podatków znaczy tyle co "przemycany" i nie ma się co czarować.. o ile można usprawiedliwiać takie coś to jak ktoś sam sobie przywiezie na własny użytak ale nie na handel... Dla US czy sądu nie jest istotne rozstrzygnięcie czy miałeś świadomość czy nie, tak samo jak nie jest zadaniem sądu cokolwiek udowadniać.. udowodnić swoją niewinność musi obwiniony/oskarżony a nie sąd, natomiast od udowadniania winy jest prokurator.. w tych sprawach to dosyć proste -kupiłeś coś na allegro o określonej wartości (stąd będą mieli wartość - nie muszą się bawić w kursy i przeliczniki)- dostałeś paczkę z tym czymś co kupiłeś zza granicy, nie złożyłeś deklaracji celnej / VAT (lub gorzej jeśli złożyłeś nieprawdziwą) to cię mają.. inna sprawa że czasem to człowiek musi udowadniać że nie jest wielbłądem..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Widziałeś aukcję gdzie było napisane "sprowadzany bez cła i podatków"? Daj jeden link choćby :-D
W Polsce o ile wiem istnieje domniemanie niewinności.
W opisie przypadku było że człowiek kupił w POLSCE, płacił na rachunek w POLSKIM banku i przesyłkę dostał pocztą polską z adresu w POLSCE. Kiedy i w jakim momencie kupujący miał złożyć deklarację celną/VAT?
5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
Zdjęcia -> http://smolarek.info
jest coś takiego jak domniemanie niewinności. Prokurator mówi - 'jesteś winny', a sąd musi rozstrzygnąć czy jesteś winny. Jeśli prokurator nie ma dowodów to nic Ci nie może zrobić.udowodnić swoją niewinność musi obwiniony/oskarżony a nie sąd
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Jeśli tak to oczywiście masz rację.. ale czasem bywa inaczej mimo że nie jest napisane to wprost.. na allegro nie podam linka ale na ebaju jaki problem kupić coś choćby z HK - jak kupicie coś od kea-photo za 1000 funtów powiedzmy i potem jakiś cwaniaczek z UC wpadnie na to i poprosi ebaj o pomoc a paczka będzie zadeklarowana jako niskiej wartości itp. to wcale niekoniecznie można się będzie wyłgać..
Co do allegro - proszę bardzo - inna branża ale zwróccie uwagę na jakieś droższe rzeczy http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=1442309
wszystko w stanach wysyłane polamarem, w aukcji ani słowa o cle itp.
http://autoswiat.allegro.pl/show_ite...item=334039440
Oczywiście że tak, tylko jeśli prokurator mówi - "jest winny - proszę tu zakup za granicą, tu wydruk z aukcji że za 1000 funtów - tu przesyłka od tego sprzedawcy i deklaracja tego oto podsądnego że wartość jest 50 zł więc to ewidentne przestępstwo / wykroczenia i należy się kara wysoki sądzie.. i jeszcze ten człowiek napisał w komentarzu że wszystko ok czyli potwierdza że kupił i przesyłkę dostał - a nie zapłacił cła i vat-u.." i ma na to kwity..
I co w takim przypadku??
Nikomu oczywiście tego nie życzę ale u nas taki scenariusz jest jak najbardziej możliwy bo łatwo takich paru sprzedawców namierzyć, potem to samo z odbiorcami itp. a dla prokuratury czy USu to sprawa z gatunku lekkich, łatwych i przyjemnych a ty udowadniaj człowieku że jesteś ok..
Nie pioszę że te urzędy mają rację
Pozdrawiam
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Odpowiem tylko tak.....
Takie przepisy obowiazuja we wszystkich krajach UE nie tylko Polska:
1/ bo mamy wspolny kodeks celny
2/ ktos pisal o mieniu... to tez jest nielegalne bo towar uzyskal zwolnienie z cla dla osoby ktora jest przesiedlencem i ta osoba nie moze go sprzedac przed okreslonym terminem
3/polskie sluzby celne kiedys nie mialy mozliwosci aby badac temat, a teraz siedzi tam sporo ludzi mlodych, swiadomych tematu i sie zaczelo
4/ rownoczesnie z postepowaniem celnym rozpoczyna sie skarbowe wiec zawsze po celnikach przychodzi skarbowka bo zwykle clo jest nizsze 2-15% a VAT 22%, plus dochodowy, plus nielegalna dzilalnosc gospodarcza jesli ktos z TIP zrobil sobie z tego zrodlo dochodu i utrzymania ....
5/ dodatkowo celnicy na podstawie porozumien WCO i WTO maja prawo aby pytac producentow np.samochodow w jakim kraju pierwotnie samochod zostal sprzedany (po VIN), dalej tylko po nitce i juz wiesz wszystko, ponoc z laptopami jest podobnie i juz toczy sie sporo postepowan przez allegro ...
td
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
Uhum :grin:
Parę lat temu kupiłem samochodzik (Łada Samara), z ogłoszenia, legalnie zarejestrowany pod Olsztynem, sprawdzane w wydziale komunikacji, papiery, itd, itp. Po paru miesiącach wizyty policji, że użytkuję jakieś auto, które było nieoclone. Na szczęście już nie byłem właścicielem, bo jak się zorientowałem, nie miałbym żadnych szans??: - na mnie, jako użytkowniku, ciąży obowiązek cła, vatu ...Na różnych przesłuchaniach się zapytałem, dlaczego męczą mnie, a nie tego, kto (i jak???) wprowadził na obszar celny w/w przedmiot. Bo taką mieli procedurę.
Wini
Witam
W tym wątku były dwie sprawy które należałoby wyjaśnić.
5 lat na dochodzenie zaległości podatkowych to jest 5 lat od końca roku w którym podatek był należny czyli de facto 6 lat.
Gościa który musiał zapłacić zaległy VAT skazano prawdopodobnie w "postępowaniu nakazowym". Jeżeli w KPC nic się nie zmieniło w ciągu ostatnich 10 lat, to jeżeli ma się urzędowe dowody, pozwany się nie stawi i kwota żądana przez powoda jest poniżej 5000zl to można wydać wyrok bez jego obecności.
Pozdrawiam