Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Uwaga na wielkie okazje na Allegro !

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Sprawa też mnie zaciekawiła, zadałem sobie trudu i znalazłem link do tego:
    http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...1,5247527.html

Również wydaje mi się to nieprawdopodobne. Być może klucz leży w tym:
    "Akurat gdy byłem na dłuższym pobycie za granicą, sprawa zakończyła się w sądzie, który zaocznie orzekł na moją niekorzyść."

Moze była jakaś klauzula, że gdy podejrzany/oskarżony się nie stawi, to przyznaje się do winy albo coś w tym stylu.
    Ale jakaś zasada domniemania niewinności chyba jeszcze obowiązuje ?
    Mordo Ty moja !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    a w jaki sposób określą wartość przesyłki i kurs waluty? Określą i udowodnią..
    Nie mam pojecia... ale to analogiczna sytuacja do tej opisanej, tam jakos im sie udalo.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszard_ochódzki Zobacz posta
    Ale jakaś zasada domniemania niewinności chyba jeszcze obowiązuje ?
    przynajmniej powinna, ale na prawie to ja się nie znam :-)

natomiast cytat z tego samego artykułu co o tej sprawie sądzą allegrowi prawnicy:

"Czy klienci "amerykańskich" sprzedawców mają się czego obawiać?

Zdaniem rzecznika Allegro nie. Użytkownicy Allegro są zarejestrowani w Polsce, podają swój polski adres. Kupując od nich, użytkownik nie handluje więc z kimś z zagranicy, tylko z kontrahentem krajowym. Inaczej mówiąc - to sprzedawca importuje towar, wprowadza na polski rynek i tu go sprzedaje. Według naszych prawników taka aukcja to transakcja na rynku krajowym.
    "

i to się trzyma logiki, więc ja bym jednak podszedł nieco sceptycznie do tego, co rzeczywiście nabroił pan Mateusz, a ponadto czy jeszcze dodatkowo pismaki rządne sensacji nie ubarwiły sprawy...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu

Domyślnie

Rzeczywistość rodem z Filmów Barei wiecznie żywa, Panowie nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.
    Proponuje ukarać wszystkich mieszkańców mieszkających w blokach z azbestu, w końcu azbest jest zakazany.

Pzdr
    C - lustra, szkła i błysk

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Rzeczywistość rodem z Filmów Barei wiecznie żywa, Panowie nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.
    Proponuje ukarać wszystkich mieszkańców mieszkających w blokach z azbestu, w końcu azbest jest zakazany.

Pzdr
    Bloki z azbestu? To też cytat z Barei?
    A w temacie. Kupujacy MUSI zadbać jedynie o swoje bezpieczeństwo. Jak towar pochodzi z nielegalnego źródła, to nie ma że boli. Najczęściej decyzja o zakupie wzmocniona była "super okazją". Musi być jakiś bonus dla kupujących z oficjalnych źródeł. Choćby spokojny sen.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta

Pzdr
    a ja bym proponował usunąć bez powrotu wątek w którym kilka osób pochwaliło się że sprowadziło eLki bez cła
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Klient końcowy ma praktycznie zerową możliwość sprawdzenia czy "uczestniczy w przemycie celnym". A artykułu wynika, że równie dobrze posiadacz świeżo nabytego pojazdu marki Mercedes kupionego w polskim salonie może po kilku latach być zmuszony do zapłaty cła, podatku i czego tam jeszcze bo nie zrobił tego dealer/importer....
    Powstaje pytanie - dlaczego cło/podatek/itp ma zapłacić klient a nie "nielegalny importer"? Jemu się upiekło? Czy może w grę wchodzi zasada solidarnej odpowiedzialności? A jeżeli tak, to klient ma prawo domagać się od sprzedawcy zwrotu należności na drodze sądowej :-)

Takie tam rozważania..
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    Nie mam pojecia... ale to analogiczna sytuacja do tej opisanej, tam jakos im sie udalo.
    no nie jest analogiczna
    tu koleś handlował na Allegro, to zostało zapisane w archiwum wraz z ceną, kupującym, informacją zawartą w ogłoszeniu (np. "sprowadzam zagraniczny produkt bez cła, jest taniej") itp, itd.

na przesyłkę z USA wykonaną przez znajomego na przykłąd, nie ma żadnych archiwalnych dowodów, nie ma strachu o clenie po pięciu latach.

P.S> jak to zwykle bywa, nie wiadomo co i jak, dlaczego i komu ale wiadomo, że u nas jest źle, gorzej niz za komuny itd, itp. Rany, a wydawało by się, że jest tu sporo racjonalnych ludzi.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...7,5237937.html

inny artykuł z tej serii, celnicy mają faktycznie 5 lat

ciekawe jest to co piszą o "e-Cyfrowe"
    lepsze jutro było wczoraj

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    bardzo by było ciekawie, gdyby koś mógł sprawdzić, czy przypadkiem już w 2003 roku na elektronikę kupowaną w starej Unii nie było zwolnienia z cła, choćby w ramach tzw. kontyngentów.

I tak btw, skoro sąd nakazał zapłacenie VAT, poszkodowany może formalnie ubiegać się o zwrot podatku odprowadzonego na terenie Niemiec. Trochę się to kupy nie trzyma imho. Poza tym podatek vat i cło obciążają jedynie importera, a skoro wszystkie płatności i kontakt przez allegro były realizowane przez kupującego w Polsce, to obronienie w sądzie tezy o braku wiedzy o imporcie nie należy raczej do trudności. No, chyba że obronić sie nie da, a koleś był po prostu masowym przemytnikiem, o czym już w gazecie nie napisano..
    Jednakże sąd wydał orzeczenie i z konkretnego faceta (nazwisko podane w artykule) ściągnął cash w wysokości 400 PLN, a sprawa dotyczyła aparatu marki Olympus, sztuk 1, w cenie 1200 PLN.
    Tak więc wygląda na to, że chyba nie udało mu się obronić.
    Pozdrówka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez TomekS Zobacz posta
    Klient końcowy ma praktycznie zerową możliwość sprawdzenia czy "uczestniczy w przemycie celnym". A artykułu wynika, że równie dobrze posiadacz świeżo nabytego pojazdu marki Mercedes kupionego w polskim salonie może po kilku latach być zmuszony do zapłaty cła, podatku i czego tam jeszcze bo nie zrobił tego dealer/importer....
    Powstaje pytanie - dlaczego cło/podatek/itp ma zapłacić klient a nie "nielegalny importer"? Jemu się upiekło? Czy może w grę wchodzi zasada solidarnej odpowiedzialności? A jeżeli tak, to klient ma prawo domagać się od sprzedawcy zwrotu należności na drodze sądowej :-)

Takie tam rozważania..

W kwestii podatków, to u nas jest chyba unikalna sytuacja, porównywalna tylko z niektórymi krajami Afryki.
    Jak wiadomo, w ustawach podatkowych jest totalne bagno i galimatias wprowadzony świadomie przez zainteresowane władze i pazernych prawników, aby mogli swobodnie żerować na kompletnie zdezorientowanych podatnikach.
    Do niedawna jednak, na prośbę konkretnego podatnika lokalny US wydawał opinię w konkretnej sprawie.
    Bywało tak, że jeden US interpretował konkretny przepis prawa podatkowego tak, a inny siak, co można było sprawdzić w Internecie. Czyli gdy w mieście A, z paragrafu X można było być zwolnionym z podatku, to w mieście B z tego samego paragrafu można było wylądować w więzieniu.
    Niedawno te interpretacje uchylono i teraz już w ogóle nic nie wiadomo i US może z podatnika zrobić wiatrak, co też nieraz skwapliwie czyni.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 27-05-2008 o 17:29 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów