Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Cenienie się...

Coś już napisał
    Miasto
    poza PL---Dublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez unicorn78 Zobacz posta
    Zapytam, wysłałem mu link do wątku w tej chwili mogę jedynie powiedzieć że: ma swoją agencję foto w PL, mieszka w B, ma ogromne pomieszczenia studyjne w PL i nie pstryka byle kogo Jak mi urwie głowe, to jednego "talenta" na tym świecie będzie mniej, a sporo mnie nauczył:-D i chyba będzie mu szkoda stracić tak pojętnego ucznia (mam nadzieję)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Rozumiem, że bardziej chodzi o zdjęcia jak o stronę Jest powszechnie dostępna. Ale poczekajmy na odpowiedź
    to qrna podaj ten url co by sobie lud obaczyl co i jak,
    ok, ale tak na serio, no czytam i jakos mi sie wydaje ze to sciema jest....no qrna za nic nie moge uwierzyc: taki dobry, takie ceny itd..., no totalna konspiracja, prosze powiedzcie mi to jak on znajduje klientow? skad ta popularnosc? gdzie ci przyszli klienci moga sie pozachwyac poziomem prac i podjac decyzje ze biora faceta? skoro trzeba go prosic o mozliwosc podania url do jego strony aby zobaczyc dorobek......no sorry ale ja juz taki jestem niedowierzajacy i juz;-)

nie ma tu krzty zlosliwosci czy uszczypliwosci, ja tylko wyrazam moja opinie, domysl, podejrzenie ze ten 'ktos' to jakas jakis twor wyobrazni, lub tez szczegoly podane (kwoty etc) sa zmyslone.

Uzależniony

Domyślnie

Tez chcialbym zobaczyc prace tego goscia.
    W sumie to chyba nie jest/nie powinna byc tajemnica - przeciez jesli jest dobry i za swoja jakosc bierze zasluzenie dobra kase i ma klientow to chyba wszystko jest ok i nie powinien sie ukrywac?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Spokojnie Panowie, nie naciskajcie tak na chłopaka, będzie mógł podać stronę to poda i tyle. Przyznam rację unicorn78 że trzeba się cenić i że można czasem nasze umiejętności/talent sprzedać za nieco więcej niż normalnie.

Co do ceny 10 000PLN czy 15 000PLN to uważam że znajdą się i tacy ludzie co mają tyle kasy że tyle zapłacą i nie zbiednieją, oczywiście te zdjęcia wcale nie muszą być lepsze od tego co robi za 2000PLN chodzi tylko o to że ten gość się na tyle ceni, znalazł klienta za taką cenę i na tym wyrywa.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Ja również z miłą chęcią zobaczę stronę tego gościa. Normalnie mnie ciekawość zżera. Swoją drogą jeśli koleś tyle bierze to raczej powinien być powszechnie znany i podanie url nie powinno sprawiać żadnego problemu.

Oczywiście zgadzam się z kolegą unicornem, że należy się cenićaczkolwiek trzeba mieć również troszeczku dystansu tym bardziej, kiedy zaczynamy robić zdjęcia i wiele sytuacji może nas zaskoczyć z powodu wcześniejszego niedouczenia się.

Ja generalnie podchodzę do tego tak. Jeżeli jest modelka, dziewczyna, którą bym chętnie ujrzał w swoim portfolio wtedy robię jej sesję w zamian za zdjęcia.

Natomiast jeżeli znajdzie się "klient" od taki, jakaś znajoma czy ktoś kto dotarł do moich zdjęć drogą pantoflową i prosi o takowe zdjęcia, wtedy inkasuję 1.5 x mojej pracy w magazynie którą wykonuję, ponieważ :
    a) Nie mam własnej firmy / działalności
    b) Jest to wciąż dla mnie nauka
    c) nie mam swojego portfolio czy też strony

Do tej pory nic nie inkasowałem, ale jednak kiedyś potrzeba zacząć się cenić.

Myślę, że ceny powinno się wyczuć. Trzeba znać swoje możliwości jaki sprzęt się ma i jak go potrafimy wykorzystać. Z kim jak do tej pory pracowaliśmy, ile zaliczyliśmy takowych sesji. Moim zdaniem pytanie najlepiej jest zadać sobie samemu.

W każdym bądź razie patrząc na Twoje portfolio szczerze mówiąc nie wiem czy bym wziął cokolwiek. Bo jednak branie pieniędzy za usługi portretowe, kiedy Twoje Pf ogranicza się do makro jest co najmniej niedorzeczne

z tego co słyszałem to ten facet bierze około 5 tyś lecz to nie 10 czy 15...
    Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 24-05-2008 o 01:44 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    z tego co słyszałem to ten facet bierze około 5 tyś lecz to nie 10 czy 15...
    A skąd to wiesz? Jak znasz tego gościa to zapodaj linka.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

sorry nie podałem linka.
    Chodziło mi o tego gościa.
    http://www.andrzejfryda.com/
    Nie jest to ten sam co Pan od Unicorna

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Andrzeja Frydy zdjęcia znam, są rewelacyjne ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

ale mi tam problem znaleźć drogiego fotografa. Jest w Polsce kilkaset (a może nawet kilka tysięcy) rodzin które są w stanie wydać na fotografa weselnego więcej jak 10k. Ich wybór. Generalnie ślub bierzesz (z założenia) raz w życiu. Chcesz aby te szczególne chwile były uwiecznione, aby nie przepadły razem z zapachem bukietu weselnych kwiatów. Jeśli masz pieniądze, to bez problemu dopłacisz kilka groszy za fachową usługę - nie ma miejsca na błędy, nie po to wydaje się dziesiątki (czasem setki) tysięcy na wystawny ślub, aby ktoś nieodpowiedni popsuł zapis tego niecodziennego zdarzenia...

Tutaj macie linki do stron kilku (renomowanych) fotografów ślubnych z zagranicy:

http://www.jerryghionis.com/
    http://www.yervant.com/
    http://www.joebuissink.com/
    http://www.denisreggie.net/

Pozdrawiam,
    Robert
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Zdjęcia Pana Andrzeja są dobre,
    ale to żadna rewelacja i na kolana nie powalają.

Domyślnie

I gdzie jest link do wwww tego super hiper fotografa :-D
    za rok znajoma wychodzi za mąż , jej ojciec ma kasy jak Eskimos lodu, lubi mieć wszystko co najlepsze i najdroższe więc takich drobnych na fotografa nie będzie żałował, proszę o link do portfolio to da zarobić człowiekowi .

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów