Cytat Zamieszczone przez Piotr Eckhardt Zobacz posta
co można nazwać odpowiednikiem 55-250 IS o większej trwałości i lepszej jakości wykonania. Taki który będzie od niego droższy, ale nie dużo droższy. Nie boję się używanego sprzętu. Stabilizację bym chciał.
Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
nie istnieje cos takiego
najblizej jest 70-300 is usm ze dwa razy drozej
z tym, że dwa razy drozej absolutnie nie równa się 2x lepiej, niestety...

70-300 IS USM to dalej plastik bez wewnętrznego ogniskowania.
Jedyne jego zalety nad 55-250 IS to tylko wrażenie solidnosci w postaci metalowego bagnetu, USM (ale tylko micro czyli taki prawie USM :-)) oraz pokrycie pełnej klatki, więc IMHO trudno go nazwać "odpowiednikiem o większej trwałości i lepszej jakości wykonania"

Moim zdaniem lepszej konstrukcji są 100-300/4,5-5,6 USM oraz 70-210/3,5-4,5 USM, posiadają wewnętrzne ogniskowanie, ale niestety brak im stabilizacji.
Nie mówiąc już o tym, że gdybyś sobie odpuscił tą stabilizacje, a pozostał przy solidności i wytrzymałości, to używany 70-200/4L coraz częściej pojawia sie w cenie ~1500zł, bo ludzie nabywają ten nowy z IS.

Natomiast jeśli koniecznie chcesz mieć solidny i wytrzymały obiektyw ze stabilizacją to dopiero właśnie 70-200/4L IS spełnia te oczekiwania, lecz to kolejne dwa razy drożej, w efekcie robi się 2x2, a więc dopiero 4x drożej mozna dostać coś wyraźnie solidniejszego niz 55-250 IS. Tak sobie to Canon wymyślił - chcesz mieć dobre to płacz i płać

Cytat Zamieszczone przez Piotr Eckhardt Zobacz posta
Na początku zaznaczę, że jestem nowy na tym forum, przeczytałem regulaminy, ale jeśli mój post jest występkiem przeciwko panującym tu zwyczajom, proszę, okrzyczcie mnie z góry na dół
Okrzyczać Cię nie będziem, ponieważ nie pytasz w zasadzie o 55-250 co o porządniejszy odpowiednik; ale też doskonale sobie zdajesz sprawę gdzie jest wątek o 55-250 (bo się tam udzielałeś :-)) i w jak widzisz powyżej - nie da się w tym temacie nic innego wykombinować ponadto, co jest napisane w tamtym wątku:
http://canon-board.info/showthread.php?p=401670