testowałem oba plastiki tj.
55-250 IS oraz
70-300 IS i ...
robią b. podobne zdjęcia
stabilizacja działa OK i zrobisz fotkę nawet przy czasie 1/5 sek (oczywiście obraz statyczny)
co dziwniejsze .... nie widać za bardzo różnicy na końcu - tj. jak robisz zdjęcia ptakom to oba nadają się ...
natomiast tym 55 możesz nawet focić grupki ludzi, spotkania bo w tym zakresie jest nawet jeszcze dość szeroko ...
ogólnie jednak nie polecam ... żadnego ..... przesiadłem się niedawno z kompaktu canon S2 i wyprobowałem te obiektywy i niestety nie powaliły mnie jakością zdjęć .... i niestety kupują 70-200 L4 IS + konwerter 1,4 ....
drogo ale niestety takie życie .... dopiero wtedy widać że fotki są z lustra ....
a focę 450D ....
noeee, ostro przesadzasz z tą różnicą jakości...
ogólnie nie jestem zachwycony lustrzanką ... w wersji standard tj.
450D + KIT 18-55 IS ....
po przesiadce z Canon S2 (12x zoom) i dla mnie nie widzę porażającej różnicy w jakości zdjęć w stosunku do kompaktu na tych obiektywach (55-250 i 70-300) .... i na tym standardowym też ....
Teraz powoli dochodzę do tego że w lustrzance kluczem jest obiektyw a nie aparat .... i jest to też niestety studnia bez dna (jeśli chodzi o kasę) i trzeba gdzieś przystopować ;(
a może wydziwiam
To jest tylko moje zdanie
Wiadomo, że obiektyw jest ważny porównanie z canonem S2 IS troche nie do końca dobre bo lustrzakna i przy iso 800 zrobisz zdjęcie niezłej jakości a ustaw sobie iso 800 w S2 i zobaczysz kaszke. Owszem kompakty megazoomy nie sa tragiczne jakosciowo ale jednak troche ustepuja nawet kiepskim zoomom. Z tym, że tam masz zawsze IS ale IS cie nie uchroni przed ciemnościąwole miec 70-300 4-5.6 i dobre ISO niż kompakta wiadomo cieżej zrobić zdjęcie ale mimo wszystko bedzie lepszej jakości. W dzień owszem moze i nie widać różnicy ale jak już sie sciemni troche to widać. Zreszta kompakty = duza glebia ostrosci wiec nie mow ze nie widac roznicy miedzy zdjeciem z zooma lustrzanka a kompaktem
Wiesz jak nie widzisz lepszej jakosci na F8 i KIT na 18mm = 28mm FF to o wiele szerzej niz kompakt potrafi bo pewnie zaczyna sie ok 34-36mm. Powiem, że często jak przegladam gdzies zdjęcia to jestem w stanie stwierdzic czy to kompakt czy lustrzanka. Wiadomo zdarzaja sie pomylki i wyjątki ale to w duzej mierze zalezy od rodzaju fotografii...
Jeśli chodzi o jakość to tak naprawde to zadowolony jestem z 50/1.8 nie chodzi o budowe tylko o jakosc zdjęć. bo AF tez nie za dobry ale da sie zrobic fajne zdjęcia i od razu widac ze z lustrzanki![]()
Ostatnio edytowane przez tom170 ; 29-05-2008 o 17:23
EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta
widać widać ale spodziewałem się czegoś lepszego ....
a pomieszczeniach przy fotach bez lampy (iso800 czy 1600) to już szczególnie jest dobrze z lustrem .... ale ogólnie
aby zbudować cały system aby fotki były znacząco lepsze od fotek z S2 (wszędzie) trzeba już mieć 2-3 obiektywy i to dość dobre .....
Makro w S2 jest super i zoom także - fotki portretowe i wewnątrz są średnie ....
Do lustra będę musiał do tego dokupić 3 obiektywy![]()
to sobie oglądnij foty robione jeszcze starym kitem bez IS http://www.canon-board.info/showthre...ighlight=18-55
Facet, jak nie widzisz różnicy między 70-300 IS USM a Canon S2 IS, to Ci L nie pomoże... bo różnica między L a 70-300 jest bardzo niewielka, za to jak zobaczyłem foto z S2 IS na długim końcu, to mało nie spadłem z krzesła... same abberacje chromatyczne mogą stanowić osobny temat fotograficzny :]
To mniej więcej tak jak byś powiedział, że Mercedes dopiero po wlaniu Shell V-Power cośtamsrośtam z multivitaminą różni się od malucha, bo na zwykłej benzynie to nie widzisz różnicy między Mercedesem a maluchem. I nie przesadzam tutaj.
Ostatnio edytowane przez Misiaque ; 29-05-2008 o 18:42
widzę różnicę ale ..... nie tego się spodziewałem ....
w sobotę będę testował 70-200 L4 (bez IS) i zobaczę co jest warta ... i
przede wszystkim porównam ją do
50-250 IS i 70-300 IS
jeśli nie będzie znaczącej różnicy ..... to po co przepłacać(ale poczekajmy ... znajomy od którego ją "wypożyczę" jest zachwycony)
co do aberracji na końcu (12x) w S2 to fakt (jest duża) ale nie samą aberracją człowiek żyje - robiłeś nią fotki makro ?