Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Compact flash

passive
    Guest

Domyślnie Compact flash

na wstępie witam wszystkich!

Od 2dni jestem szczęśliwym posiadaczem Canona A300 (zakupionego na all...pl za jedyne 699zł - nówka nie śmigana!!!) i interesuje mnie obecnie zakup większej karty pamięci.
    Najbardziej odpowiadałaby mi karta Kingstona 256mb (199zł), ale zauważyłem że jest też trochę innych firm fuji i sandisk ( znacznie tańszych).
    Pytania:
    1.Która jest najlepsza (tzn. szybkość zapisu odczytu) i którą byście proponowali?
    2.Czy jest sens płacić tyle za kingstona czy może kupić tańszą?
    Czekam na wasze opinie
    i pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Powiem tak około poł roku temu też stałem przed podobnym dylematem serfowałem tu i tam żeby zebrać opinie na temat różnego rodzaju kart Compakt Flash. W końcu zdecydowałem sie na zakup Kingstona. Karty nie kupuje sie codziennie, a miałem praktycznie pewność że będzie najlepsza prawie pod kazdym względem. Ciekawą propozycję przedstawił równiez Media Markt oferując karty pamięci LEXAR (również bardzo dobre) w okazyjnej cenie zobacz ! 8)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

200zl za 256MB Kingstona to dobra cena. Kupujesz jakosc i szybkosc. Lexar podobnie. Tansze - sa wolniejsze po prostu i czasem bardziej wadliwe. Od razu odradzam noname czy jakies dziwne, nienznae firmy - sypia sie na ptoege bo zrobione sa z odrzuconych ukladow przez te lepsze firmy.

Dopiero zaczyna Awatar egzor
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

A jakie macie zdanie o kartach firmy SanDisk ?! Czy to coś porządnego ? Dają gwarancje 60 miesięcy !

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Pomyśl raczej o szybkich kartach, i to nie dlatego,że szybciej zapisują zrobione foty, ale dlatego, że później te foty trzeba przekopiować na PCta, czy też na DataBank.

Sandisk w swojej ofercie ma karty CF ULTRA II. Cena 256 na Allegro kształtuje się w okolicach 310 PLN, a 512 mozna już kupić za około 620 PLN.
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25859840 - 256MB
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25544679 - 512MB

A jakie macie zdanie o kartach firmy SanDisk ?! Czy to coś porządnego ? Dają gwarancje 60 miesięcy
    A co do tej firmy to oni wymyslili technologię CF. Karty sa naprawdę dobre.
    Ja zamiast PENDRIVE uzywam właśnie karty Sandisk ULTRA II 512MB, wraz z PCMCIA również firmy Sandisk.
    Ich bezpośrednią konkurencją jest KINGSTON, ale jest o krok do tyłu z czasami odczytu, zapisu co bezpośrednio wiąże się z transferem - wolniej zapisują/odczytują dane.
    Sandisk - wersja ULTRAII - charakteryzuję się również bardzo małą energożernością. Wiadomo aparat i notebook pracują na bateriach, więc wszelkie elementy peryferyjne powinny pobierac jak najmniejszą ilość energii.
    //mj

Coś już napisał Awatar Kostek
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Ja polecam karty firmy Pretec. Kupiłem 256MB jakiś miesiąc temu. Karta jest szybsza od Kingstonów a dodatkowo ma dożywotnią gwarancję. Cenowo stoi pomiędzy Kingstonem a SanDiskiem. Kupowałem tutaj http://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=1015
    Pozdrawiam
    Kostek

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Karta jest szybsza od Kingstonów
    A jak to sprawdziłeś?
    Pytam, bo ostatnio bardzo dużo słysze o tych kartach. Są dużo tańsze od Sandiska.
    //mj

Coś już napisał Awatar Kostek
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Sprawdziłem porównując parametry kart w necie. Oprócz tego znajomy ma kartę Kingstona i miałem okazję na niej popracować.
    Pozdrawiam
    Kostek

Dopiero zaczyna Awatar egzor
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Dlaczego ? Karta Pretec 64MB kosztuje około 103 zł (brutto) sandisk 64 MB w Auchan (promocja :wink: ) 139 zł, w mediamarkt sandiska 64 MB można kupić za 109 zł a FOTOJOKER za 99 zł. Więc nie wiem czy jest to DUŻO droższa karta od Pretec ? Natomiast karta 128 MB kosztuje 179 zł (prawie dwa razy drożej), trochę dziwna polityka (?!)

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

ja dzis kupilem kingston'a 256MB za 200

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów