Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Kompatybilność pierścieni Kenko

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie Kompatybilność pierścieni Kenko

Nabyłem pierścienie Kenko "For digital; Automatic Extension Tube Set DG; For 3 rings" z adnotacją na pudełku "For Canon EOS".
    Moja radość trwała do czasu, gdy przeczytałem w instrukcji:
    - "This is used by attaching between camera body and lens of the 35 mm single reflex camera".

W związku z tym mam nieśmiałe pytanie za 2 punkty do doświadczonych praktyków Canon Board:
    - Czy takie pierścienie mogą być kompatybilne z 30D ?

Wiem, że np. Tokina 12-24, szkło pod cropa, w pewnym zakresie może współpracować z aparatem FF, a więc może i owe pierścienie mogą ?

Na wszelki wypadek jeszcze nie próbuję podpinać pierścieni, żeby czegoś nie popsuć i czekam na koło ratunkowe.
    Pomóżcie !

P.S.
    Albo raczej czekam na "telefon od przyjaciela".
    m.
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 26-05-2008 o 20:18 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pierścienie do cropa pasować będą. A co do obiektywu - dlaczego chcesz używać tak szerokiego z pierścieniami? Do makro to raczej coś dłuższego, rzędu 50-85mm.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Pierścienie do cropa pasować będą. A co do obiektywu - dlaczego chcesz używać tak szerokiego z pierścieniami? Do makro to raczej coś dłuższego, rzędu 50-85mm.

Dzięki za opinię, mam nadzieję, że opartą na doświadczeniu Twoim, lub kogoś, kogo znasz.

A co się tyczy obiektywu, to chyba zaszło nieporozumienie.
    Nie zamierzam stosować pierścieni z Tokiną 12-24, tylko pisałem, że skoro ten typowo cropowy obiektyw może współpracować z FF, to może i te pierścienie by mogły.
    Nb. w instrukcji pisze, że te pierścienie można stosować nawet ze szkłem szerokokątnym, choć wydaje się to mało sensowne.
    Ja kupiłem je do współpracy z EF100f2.8 macro i ewentualnie z EF50f1.4.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

cos mi sie zdaje, ze dzwoni, ale nie w tym kosciele.

problem kompatybilnosci optyki jest na lini cyfrowy tylek - analogowa puszka. bo jak od d* strony obiektywu/konwertera za duzo wystaje to lustro w puszce o nie zawadzi.

w druga strone problemu tu nie ma. a, bylo nie bylo, mowisz o konwerterze opisanym jako nadajacy sie do filmu, i jego wpieciu do cropowej puszki.

ewentualny problem moglby sie pojawic przy wpinaniu lensa z cofnieta dupka (czyli de facto canonowskiego EF-S-a, bo producenci trzeci nie robia takich durnych trikow) do tego konwertera. a bardzo ciezko znalezc lens EF-S, ktory ktokolwiek sensowny wpinalby do telekonwertera. na upartego moze 60 macro, ale to trzeba byc bardzo zdesperowanym...

dobrze mi sie wydaje, ze kierunki pomyliles?
    www albo tez flickr

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

problem kompatybilnosci optyki jest na lini cyfrowy tylek - analogowa puszka. bo jak od d* strony obiektywu/konwertera za duzo wystaje to lustro w puszce o nie zawadzi.

w druga strone problemu tu nie ma. a, bylo nie bylo, mowisz o konwerterze opisanym jako nadajacy sie do filmu, i jego wpieciu do cropowej puszki.

ewentualny problem moglby sie pojawic przy wpinaniu lensa z cofnieta dupka (czyli de facto canonowskiego EF-S-a, bo producenci trzeci nie robia takich durnych trikow) do tego konwertera. a bardzo ciezko znalezc lens EF-S, ktory ktokolwiek sensowny wpinalby do telekonwertera. na upartego moze 60 macro, ale to trzeba byc bardzo zdesperowanym...

Przyznam się, że po cichu trochę liczyłem na Twoją opinię i się nie zawiodłem.
    Wielkie dzięki za ekspertyzę i wyjaśnienia.
    Zaraz podpinam to cudo do 100 f 2.8 macro, do którego je nabyłem drogą kupna.
    Pozdrówka

P.S.
    W tym przypadku chodzi o pierścienie pośrednie, a nie o telekonwerter, ale to chyba nie zmienia opisanej przez Ciebie zasady.
    m.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Pierścieni Kenko możesz spokojnie używać z puszką skropowaną, ale nie przypniesz szkieł EF-S. Sam używam z powodzeniem 20D + Kenko + EF 100/2,8 Macro. Możesz podpinać bez obaw. Jak to działa? na przykład tak:

Super !!!
    Piękne dzięki za opinię i wspaniałą fotkę.
    Właśnie takie tematy miałem na myśli kupując te pierścienie.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 26-05-2008 o 22:34 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Zablokowany

Domyślnie

Jakiego oświetlenia użyłeś na tym zdjęciu? Mi nie-canonowska lampa nie współpracuje z E-TTLem w 40D i zastanawiam się czego używać. Narazie jadę na 540EZ w trybie manualnym i nie jest źle.

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

Rzeczywiscie nie da sie podpiac EF-S-ow do Kenko. Natomiast jak ktos chce podpiac EF-S-a do 5D to wystarczy pierscien Canona.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pierścieni Kenko możesz spokojnie używać z puszką skropowaną, ale nie przypniesz szkieł EF-S. Sam używam z powodzeniem 20D + Kenko + EF 100/2,8 Macro. Możesz podpinać bez obaw. Jak to działa? na przykład tak:

BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Pierścieni Kenko możesz spokojnie używać z puszką skropowaną, ale nie przypniesz szkieł EF-S. Sam używam z powodzeniem 20D + Kenko + EF 100/2,8 Macro. Możesz podpinać bez obaw.

Kupiłem te pierścienie, ale okazało się, że to nie wystarcza, aby zrobić dobre zdjęcia.
    Może zechcesz podać tu jakieś ABC pracy z pierścieniami dla początkujących ?
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 28-05-2008 o 20:46
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Kupiłem te pierścienie, ale okazało się, że to nie wystarcza, aby zrobić dobre zdjęcia.
    Może zechcesz podać tu jakieś ABC pracy z pierścieniami dla początkujących ?
    Pozdrówka
    A może sprecyzujesz co uważasz za 'dobre zdjęcia' ? Czego oczekujesz? Co nie wychodzi?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów