Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Kompatybilność pierścieni Kenko

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A może sprecyzujesz co uważasz za 'dobre zdjęcia' ? Czego oczekujesz? Co nie wychodzi?

Co to są "dobre zdjęcia", to jest tzw. dobre pytanie i nie ma na nie jednej, jednoznacznej i oczywistej odpowiedzi.
    W tym konkretnym przypadku chodzi mi tylko o ostre zdjęcia.
    Czego oczekuję od pierścieni, to chyba oczywiste: powiększenia i przybliżenia obiektu.
    Co nie wychodzi: kłopoty z ostrzeniem i z głębią ostrości, obraz jest powiększony, ale trudno o uzyskanie zadowalającej ostrości, kombinacje z AF i MF i z powrotem, z dużą trudnością pozwalają na uzyskanie ostrego zdjęcia.
    Chyba muszę kupić specjalną lampę do macro. Już namierzyłem, nawet niedroga, ca. 350 PLN.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Co nie wychodzi: kłopoty z ostrzeniem i z głębią ostrości, obraz jest powiększony, ale trudno o uzyskanie zadowalającej ostrości, kombinacje z AF i MF i z powrotem, z dużą trudnością pozwalają na uzyskanie ostrego zdjęcia.
    Statyw i MF. Przydałaby się przesiadka na 40D i powiększenie na Liveview - bardzo pomaga precyzyjnie ręcznie ustawić ostrość przy maksymalnym przybliżeniu i minimalnej głębi ostrości.

Chyba muszę kupić specjalną lampę do macro. Już namierzyłem, nawet niedroga, ca. 350 PLN.
    A tu sam sobie odpowiedziałeś odnośnie małej GO - przysłona w okolicach 32 i lampa .

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

kurde Kolaj - na człowieku pewnie bym poznał co to za oświetlenie a tutaj to mogę zgadywać że to chyba ring był
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oświetlenie było banalnie proste. 580EX wycelowane na wprost z założona podróbą Garego Fonga z białym deklem.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przysłony f/32 to bym raczej nie polecał ze względu na spadek ostrości wynikający z dyfrakcji. Tak z 1/16 z reguły wystarcza na robala. Nie napiszę żadnego ABC bo po pierwsze nie czuję się ekspertem, po drugie pstrykam macro od wielkiego dzwonu i po trzecie, zasada pracy z pierścieniami jest taka sama, jak bez nich, tyle, że zwiększa się skala odwzorowania. Żadnych sztuczek i kruczków specjalnie związanych z używaniem pierścieni nie znam.

Używam wyłącznie MF. Czasy ok 1/200s. O oświetleniu napisałem już wyżej. Acha i niespodzianka - nie wyobrażam sobie uprawiania makrofotografii ze statywem. Poważnie! Nie mam pojęcia, jak podejść z aparatem na statywie do płochliwego owada.

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Przysłony f/32 to bym raczej nie polecał ze względu na spadek ostrości wynikający z dyfrakcji. Tak z 1/16 z reguły wystarcza na robala. Nie napiszę żadnego ABC bo po pierwsze nie czuję się ekspertem, po drugie pstrykam macro od wielkiego dzwonu i po trzecie, zasada pracy z pierścieniami jest taka sama, jak bez nich, tyle, że zwiększa się skala odwzorowania. Żadnych sztuczek i kruczków specjalnie związanych z używaniem pierścieni nie znam.

Używam wyłącznie MF. Czasy ok 1/200s. O oświetleniu napisałem już wyżej. Acha i niespodzianka - nie wyobrażam sobie uprawiania makrofotografii ze statywem. Poważnie! Nie mam pojęcia, jak podejść z aparatem na statywie do płochliwego owada.

F16 i 1/200 z pierścieniami, to chyba wymaga super doświetlenia, o ile robaczek nie pozuje w pełnym słońcu, co najczęściej ma chyba miejsce?
    Uważasz, że zakup lampy do macro nie jest konieczny, wystarczy zwykła ?
    Zasada pracy z i bez pierścieni, pewno jest taka sama, ale praktyka - to jednak inna bajka.
    Ja się z tym męczę, a efekty na razie są mizerne.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 29-05-2008 o 15:03
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Uważasz, że zakup lampy do macro nie jest konieczny, wystarczy zwykła ?
    Trudno mi powiedzieć. Nie mam lampy macro. Używam to, co mam. Doświetlenie praktycznie zawsze jest niezbędne. Ponadto ważne jest tło. Oczywiście to może być tło naturalne, jakieś krzaczory, czy coś. Tło nie powinno być zbyt daleko. Chodzi o to, żeby światło lampy oświetliło także i drugi, rozmyty plan. Inaczej robal będzie na tle czarnej pustki co z reguły nie wygląda imponująco.

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Trudno mi powiedzieć. Nie mam lampy macro. Używam to, co mam. Doświetlenie praktycznie zawsze jest niezbędne. Ponadto ważne jest tło. Oczywiście to może być tło naturalne, jakieś krzaczory, czy coś. Tło nie powinno być zbyt daleko. Chodzi o to, żeby światło lampy oświetliło także i drugi, rozmyty plan. Inaczej robal będzie na tle czarnej pustki co z reguły nie wygląda imponująco.

No i coś jednak wyciągnąłem od Ciebie.
    Dzięki !
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No i coś jednak wyciągnąłem od Ciebie.
    Dzięki !
    No tak, ale to tak ogólnie o makro a nie o pierścieniach. Zresztą te informacje nie są jakoś szczególnie odkrywcze i z pewnością pojawiają się na CB nie pierwszy raz. Tym niemniej, cieszę się, że mogłem być pomocny.

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Przy okazji, czy ktoś zna, albo używał lampy Sigma EM-140 DG Macro Ring Flash?
    Czy jest duża różnica jakości w stosunku do lampy Delta, adekwatna do różnicy w cenie?
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów