Zamieszczone przez
mgtan
A ja odpowiem z doświadczenia... jesli jesteś poczatkującym pasjonatem to lepiej weź Canona ale 450D... (a nie wiem, czy nie lepiej nawet 400D) ale kup lepsze szkło...
Przedewszystkim do póki nie opanujesz techniki to 40D może tylko denerwować :-)... jest bardziej wymagający od fotografa... i nie ma tu mozliwości aby pstrykać ekstra w automacie... (tzn jest ale porawdziwe efekty sa w manualu)
jesli dobrze widze to masz budźet w okoliach 4000PLN?...
Jak tak, to Canon 400D (450D) + Szkło Canona z serii L... a przedewszystkim leiejjeden dobry obiektyw niz dwa średnie... i jednak jak inwestujesz w obiektyw to jednak ze stałym światłem i mocowaniem EF a nie EF-S.
co do czy 400 czy 450... moim zdaniem jednak 400D... ma 10mpx (450 - 12mpx)... 400D nie ma live view...i skończyły sie róznice... a co do ilosci mpx... to i tak nie wykorzystasz tego..chyba ze planujesz plakaty wieksze niz A0.
P.s. odrazu zapowiedź a propos 450 to odrazu jedziesz z nim do serwisu na kalibracje obiektywu pod aparat... na 400d daje sie to czasem uniknąć... choć i tak jest to darmowa (raz).