Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Kalibracja obiektywu z body 400D

Bywalec Awatar Elgi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Kalibracja obiektywu z body 400D

Jakiś czas temu natknąłem się na taki urywek postu.
    Napisał mgtan
    P.s. odrazu zapowiedź a propos 450 to odrazu jedziesz z nim do serwisu na kalibracje obiektywu pod aparat... na 400d daje sie to czasem uniknąć... choć i tak jest to darmowa (raz).
    Zaczynam dopiero swoją przygodę z fotografia, posiadam 400D plus kilka szkiełek.
    Zainteresował mnie ten wątek rozmowy, czy faktycznie coś takiego powinno się robić i czemu to ewentualnie może służyć itp., a przede wszystkim czy mi jako początkującemu jest to potrzebne.
    Proszę o proste wytłumaczenie, jak na arzie jestem bardzo i to bardzo "ciemnny" w słownictwie foto...

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam

Za bardzo nie wiem o co Ci chodzi.

W sytuacji gdy nabywasz obiektyw Sigma to faktycznie producent tych obiektywów za darmo kalibruje obiektyw do danego body. Słyszałem też takie opinie aby uważać, gdyżczasami choćfirma o tym nie mówi potrafi ingerować w body. Ja mam 400D i niczego nie kalibruje, fakt nie mam sigmy ale nie wiem czy bym się na to zdecydował. Myślę, że powinni wypowiedzieć się Ci co mieli z tym doświadczenie.

Pozdrawiam

Życzę dobrych fotek
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Bywalec Awatar Elgi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    A ja odpowiem z doświadczenia... jesli jesteś poczatkującym pasjonatem to lepiej weź Canona ale 450D... (a nie wiem, czy nie lepiej nawet 400D) ale kup lepsze szkło...

Przedewszystkim do póki nie opanujesz techniki to 40D może tylko denerwować :-)... jest bardziej wymagający od fotografa... i nie ma tu mozliwości aby pstrykać ekstra w automacie... (tzn jest ale porawdziwe efekty sa w manualu)

jesli dobrze widze to masz budźet w okoliach 4000PLN?...

Jak tak, to Canon 400D (450D) + Szkło Canona z serii L... a przedewszystkim leiejjeden dobry obiektyw niz dwa średnie... i jednak jak inwestujesz w obiektyw to jednak ze stałym światłem i mocowaniem EF a nie EF-S.

co do czy 400 czy 450... moim zdaniem jednak 400D... ma 10mpx (450 - 12mpx)... 400D nie ma live view...i skończyły sie róznice... a co do ilosci mpx... to i tak nie wykorzystasz tego..chyba ze planujesz plakaty wieksze niz A0.

P.s. odrazu zapowiedź a propos 450 to odrazu jedziesz z nim do serwisu na kalibracje obiektywu pod aparat... na 400d daje sie to czasem uniknąć... choć i tak jest to darmowa (raz).

Juz prostuje. Posiadam szkiełka Canon'a EF 70-200mm f/4 L + KIT EF 18-55m. Zamierzam dokupic jakiś szeroki kąt, też Canon'a z serii "L".
    Z tego co zrozumiałem to nie muszę sie przejmowac kalibracja gdy biore szkła Canon'a Dzieki. Oczywiście czakam na inne uwagi.
    Ostatnio edytowane przez Elgi ; 26-05-2008 o 13:59

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Z tą kalibracją to zdaje się jest tak, że jak kupisz obiektyw to mimo wycelowania punktem AF na jakiś obiekt obraz będzie nieostry, ostrość będzie ustawiona przed lub za obiektywem (zdaje się opisuje się to skrótami BF i FF).

Serwis dostroi by ostrośc zawsze była tam gdzie celujesz punktem AF.

Jeżeli się mylę niech ktoś poprawi.

PS. Podobno obiektywy Sigmy mają właśnie taki "rozjazd" z ostrością. Nie wiem czy to prawda, ja nie miałem problemów.

Uprawnienia umieszczania postów