Czy masz filtr UV, jeżeli tak to jaki. Ja miałem coś podobnego. Odkręciłem filtr i było ok.
Czy masz filtr UV, jeżeli tak to jaki. Ja miałem coś podobnego. Odkręciłem filtr i było ok.
EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
PLFOTO
Filtru nie mam. Wiadomo, że są to odbicia od źródeł światła, tylko, że jestem prawie przekonany, że kiedyś ich nie było (przynajmniej nie w takim stopniu). W zasadzie to chyba już nic się nie da zrobić,ale jakoś to przeboleję. Ważniejsze jest pytanie na przyszłość- jak czyścić?
BTW. Czy jest możliwość wymiany obiektywu, albo chociaż soczewki w kompakcie takim jak G2. Wiecie coś na ten temat ? Czy taka akcja jeśli możliwa jest opłacalna?
Ilosc i intensywnosc flar zalezy od kadru.Zamieszczone przez Tomasz83
Jesli bys mial identyczny kadr sprzed paru miesiecy to moglbys tak twierdzic. A tak to... zalezy po prostu gdzie wycelujesz aparat i jak tam swiatlo poboczne na niego wplynie - czasem wystarczy o pare mm przesunac kadr by pozbyc sie flar.