Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Skąd te flary?

Tomasz83
    Guest

Domyślnie Skąd te flary?

Zauważyłem ostatnimi czasy w moim G2 niepokojące zjawisko. Otóż podczas robienia zdjęć w nocy (oświetlone ulice miasta) zaczęły pojawiać się paskudne flary (załączam przykładowe zdjęcie- wybaczcie wszelkie jego niedoskonałości). Podobnie nieciekawe efekty występują często gdy robię zdjęcia z fleszem , powstają wtedy nieciekawe kółka przypominające trochę efekt jaki powstaje podczas robienia zdjęć gdy mży. Najgorsze jest to , że kiedyś te rzeczy się nie działy. Czy możliwe jest, że na skutek np. zbyt częstego przecierania obiektywu uszkodzeniu uległa jakaś warstwa antyrefleksyjna i to jest powodem tychże efektów? Jeśli tak to czym czyścić obiektyw i czy w ogóle jeśli np. wprawdzie widać jakieś znikome ślady zatłuszczenia, ale na zdjęciach nie objawia się to w żaden widoczny sposób. Ja czyściłem takimi "specjalnymi" nawilżanym i chusteczkami firmy Rossman , na których napisane jest, ze są do okularów, sprzętu optycznego itd. Czy to zbrodnia i w ten sposób uśmierciłem powłokę antyrefleksyjną ?

Zdjęcie już jest było troszkę za duże musiałem jeszcze bardziej przyciąć.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz83 ; 26-05-2005 o 20:25

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Sorry, ale gdzie to zdjęcie???
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Na moje oko to flary powstałe od pobliskich źródeł światła, np. lamp.
    Spróbuj tak ustawiać obiektyw by nie wpadało do niego światło z tych latarni.

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Czy masz filtr UV, jeżeli tak to jaki. Ja miałem coś podobnego. Odkręciłem filtr i było ok.
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Tomasz83
    Guest

Domyślnie

Filtru nie mam. Wiadomo, że są to odbicia od źródeł światła, tylko, że jestem prawie przekonany, że kiedyś ich nie było (przynajmniej nie w takim stopniu). W zasadzie to chyba już nic się nie da zrobić,ale jakoś to przeboleję. Ważniejsze jest pytanie na przyszłość- jak czyścić?

BTW. Czy jest możliwość wymiany obiektywu, albo chociaż soczewki w kompakcie takim jak G2. Wiecie coś na ten temat ? Czy taka akcja jeśli możliwa jest opłacalna?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz83
    tylko, że jestem prawie przekonany, że kiedyś ich nie było ?
    Ilosc i intensywnosc flar zalezy od kadru.
    Jesli bys mial identyczny kadr sprzed paru miesiecy to moglbys tak twierdzic. A tak to... zalezy po prostu gdzie wycelujesz aparat i jak tam swiatlo poboczne na niego wplynie - czasem wystarczy o pare mm przesunac kadr by pozbyc sie flar.

Uprawnienia umieszczania postów