Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: Polar na EF-S 10-22mm

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

wiele zależy od kąta padania światła.
    To zjawisko o którym pisałem to właściwie nie jest winieta a jej przeciwieństwo.
    Brzegi jaśniejsze niż granatowe niebo w centrum.
    Najlepiej to wychodzi na najszerszym kącie. Można to troche skorygować w ps.
    ale właściwie całe niebo można poprawić więc....
    Oczywiście odbić już tak łatwo w PS usunąć się nie da.

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stratus Zobacz posta
    ... nie przesadzajmy z tym winietowaniem, robię zdjęcia tym UWA z polarem i jeśli występuje jakaś winieta to jak dla mnie na akceptowalnym poziomie, a raczej bym powiedział że trudno ją dostrzec.
    Praktykowałem ze SLIMEM i nie polecam - brak gwintu to konieczność posiadania dodatkowego dekla bo oryginalnego od obiektywu nie założysz, a tak sie ten plastik wyrabia że łatwo go zgubić i po kilku miesiącach go sprzedałem. Ale jak to mówią jak sie nie przewrócisz to se nie poleżysz
    więc jakiego polara dokładnie używasz z 10-22 bo widzę że takowy też posiadasz ? Możesz wrzucić zdjęcie nieba z polarem i bez ... Dokładnie taki sam kard jakbyś mógł. Po co mi to? Ano po to żeby się przekonać czy na tak szeroki kąt w ogóle jest mi potrzebny polar bo podobno efekty są dużo mniejsze niż na węższym kącie - nie wiem czy to prawda, tak mi tylko powiedziano w sklepie ...
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów