Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Światłomierz w Canon 5D. Szumy przy dużych czułościach

Question Światłomierz w Canon 5D. Szumy przy dużych czułościach

Witam!

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Canon'a 5D. Zauważyłem jednak w swoim aparacie delikatną tendencję do prześwietlania zdjęć (na oko mniej więcej +2/3 EV). Czy to jest spotykana cecha w tych aparatach czy też może z moim egzemplarzem jest coś nie w porządku?

Dodatkowo jeszcze mam pytanie do użytkowników Canon'a 5D. Czy to normalne że już przy czułości ISO 640 są mocno zauważalne szumy na zdjęciu? Przed zakupem tego aparatu słyszałem dużo opinii, że na zdjęciach nim robionych, nawet przy dużych czułościach, są trudno zauważalne szumy. Stąd moje zdziwienie, gdy po zrobieniu zdjęcia o przykładowych parametrach eskpozycji T=1/30s, f/4.0, ISO-640 przy powiększeniu 100% szumy są naprawdę bardzo widoczne i wyraźnie obniżają ostrość zdjęcia. Dodam tylko, że przy niższych czułościach, jak np. 100 czy 200 ISO rzeczywiści szumy są niezauważalne. Nie mniej jednak zdarza mi się często robić zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach, przy dużych czułościach i martwi mnie fakt, że szumy są tak duże. Proszę o informacje, czy w Waszych 5D też taki problem występuje.

Pozdrawiam,
    Michał R.

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Daj przykładowe zdjęcie, z exifem, albo najlepiej rawa to będzie można się temu przyjrzeć.
    EN57D DIGITAL.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrynkiewicz Zobacz posta
    Witam!

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Canon'a 5D. Zauważyłem jednak w swoim aparacie delikatną tendencję do prześwietlania zdjęć (na oko mniej więcej +2/3 EV). Czy to jest spotykana cecha w tych aparatach czy też może z moim egzemplarzem jest coś nie w porządku?
    Światłomierz da Ci poprawną ekspozycję z pomiaru szarej karty lub czegoś co odbija tyle samo światła - tendencję do prześwietlania zdjęć to może mieć fotograf bezmyślnie oczekujący że aparat będzie zawsze dobrze naświetlał...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    tendencję do prześwietlania zdjęć to może mieć fotograf bezmyślnie oczekujący że aparat będzie zawsze dobrze naświetlał...
    proponuję, postaraj się inaczej wyrażać myśli aniżeli bezpodstawnie zarzucając komuś bezmyślność... moje pytanie i wątpliwości dotyczące działania światłomierza w 5D wynikają z faktu iż jest ono odmienne od tych, z których korzystałem dotychczas, nie zaś z moich oczekiwań względem aparatu, że będzie on dobierał ekspozycję idealnie i zgodnie z moim zamysłem.

odnośnie postu powyżej - jutro postaram się wrzucić na serwer przykładowe zdjęcie w RAW'ie i podam tutaj link.

pozdrawiam,
    M.R.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrynkiewicz Zobacz posta
    proponuję, postaraj się inaczej wyrażać myśli aniżeli bezpodstawnie zarzucając komuś bezmyślność... moje pytanie i wątpliwości dotyczące działania światłomierza w 5D wynikają z faktu iż jest ono odmienne od tych, z których korzystałem dotychczas, nie zaś z moich oczekiwań względem aparatu, że będzie on dobierał ekspozycję idealnie i zgodnie z moim zamysłem.

odnośnie postu powyżej - jutro postaram się wrzucić na serwer przykładowe zdjęcie w RAW'ie i podam tutaj link.

pozdrawiam,
    M.R.
    Światlomierz w 5d [i nie tylko] nie dobiera ekspozycji.Wskazuje z błędem wynikajacym z jego konstrukcji.Ten błąd musi byc korygowany przez fotografującego.Czasem na plus a czasem na minus,bywa że korekta zbędna.
    Kolega nie stawiał Ci zarzutu bezmyślnosci lecz informował Cię oTwoich brakach w wiedzy fotograficznej którą pokazałeś w pytaniu.Brak wiedzy to nie wstyd, ale arogancja to już tak.Zdjęć nie robi 5d a fotograf .Szumy w 5d przy ISO 640 prawdopodobnie wynikają ze sposobu obróbki.Nie umiem znalezc innego powodu.Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    ..
    Brak wiedzy to nie wstyd, ale arogancja to już tak.Zdjęć nie robi 5d a fotograf .Szumy w 5d przy ISO 640 prawdopodobnie wynikają ze sposobu obróbki.Nie umiem znalezc innego powodu....
    Jako Janmar rzecze, dokładnie.
    Jakim programem wywołujesz RAW?
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

wg moich spostrzezen 5d NIEDOSWIETLA wlasnie te 2/3... zreszta ja to canony
    powiedz jakiego pomiaru uzywasz i jak celujesz oczywiscie bez zdhec sie ni eobejdzie. jesli chodzi o szumy masz mewnie szarpnes na 7,,,
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    wg moich spostrzezen 5d NIEDOSWIETLA wlasnie te 2/3... zreszta ja to canony
    Zgadzam sie.
    Co do szumow to kiedys gdzies czytalam ze sa wieksze przy "polowicznych" ustawieniach ISO jak, np przy 640 niz np 800.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    Zgadzam sie.
    Co do szumow to kiedys gdzies czytalam ze sa wieksze przy "polowicznych" ustawieniach ISO jak, np przy 640 niz np 800.
    Moglabys podac zrodlo, bo jakos to dziwnie wyglada/brzmi
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

posrednie czulosci w Canonie to pic na wode i fotomontaz. przy czym akurat 1/3 dzialki w dol od pelnych ISO to jeszcze pol biedy. gorzej w druga strone.

ogolnie to wyglada to tak, ze ISO 125 to "przewolane" ISO 100 (czyli normalnie niedoswietlone ujecie, wyciagane przez procesor obrazu o 1/3 EV). ISO 160 to "przeswietlone" ISO 200 (niedowolane potem przez procesor obrazu o 1/3 EV). analogicznie dalsze czulosci.

tu jest wzmianka: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=25631202
    a zeby znalezc oryginalna analize to trzeba bedzie troche pokopac. ja juz to czytalem to mi sie nie chce, ale nie krepuj sie...
    www albo tez flickr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów