Dzieki za info.
Jak rozumiem - posrednie czulosci nie pochodza "wprost" z matrycy - tylko sa "oprogramowane" i przetwarzane przez procesor?
Czyli pelne ISO pochodzi wprost z matrycy - gdzie rozne ISO wybiera sie poprzez zmiane napiecia na matrycy bez udzialu dodatkowej ingerencji przez obrobke procesora?
Troche mnie to zaskoczylo![]()
Warto chyba o tym pamietac - jesli ma to wplyw na pogorszenie jakosci.
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
tak to zrozumialem. nie bawilem sie w testy praktyczne, ale tak czy siak
czulosci "przewolywanych" unikam. nad niedowolanymi nie placze jak mi sie zdarzy, ale raczej klikam ta 1/3 dzialki wiecej, bo przyciemnic w ACR moge sobie, w razie czego, sam
szczerze, to mnie tez. a biorac pod uwage brak wymiernych korzysci jeszcze bardziej denerwuje to krecenie kolkiem przy zmianie ISO. w 10D wystarczyly 3 klikniecia od ISO 100 do ISO 800 a w 30D to juz sie trzeba jak glupi naobracac - gdzie ani to wygodne, ani nic z tych posrednich czulosci zwyczajnie nie wynika.
jest to, jeden z nielicznych w R&D Canona, triumfow gadzeciarstwa nad zdrowym rozumem. z reguly tej firmie udaje sie unikac dodawania bzdur w korpusach, ale tutaj niewatpliwie ulegla presji rynku, robiac to przy okazji do d*
lepsze jutro było wczoraj
to by bylo dziwne, bo ISO 640 to jest przeswietlane ISO 800, wiec nie ma prawa bardziej szumic niz ISO 800 w tej samej puszcze - o ile procesor obrazu tego wybitnie nie spartoli. a miedzy ISO 800 w 300D a 5D jest przepasc jakosciowa. rowniez pixel-per-pixel, bez uwzgledniania 2x wiekszej liczby pikseli
całkiem możliwe, generalnie miałem wrażenie, że niektóre zdjęcia na wyższych czułościach są jakoś dziwnie zaszumione, tak jak napisałem, muszę to jeszcze zweryfikować
a propos wykresów iso z dpreview - czy te punkty "charakterystyczne" wykresów nie są w jakichś dziwnych miejscach ? np. 500,1000,2100 ?
zawsze myślałem, że sprawdzają na typowych 100,200,400 itp. a potem jakaś interpolacja liniowa, wcześniej jakoś mi to w oko nie wpadło :-|
Ostatnio edytowane przez Allensteiner ; 26-05-2008 o 11:31
lepsze jutro było wczoraj
Nie są w dziwnych bo niektóre modele Canona mają mocniejsze ISO
http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/page21.asp
Generalnie ta dyskusja mi trochę wyjaśniła problem czułości w 5D, więc składam serdeczne dzięki wszystkim, którzy się wypowiedzieli i rozwiali moje wątpliwości![]()
Pozdr.