Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Światłomierz w Canon 5D. Szumy przy dużych czułościach

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Moglabys podac zrodlo, bo jakos to dziwnie wyglada/brzmi
    Gdzies tutaj na forum o tym czytalam

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    posrednie czulosci w Canonie to pic na wode i fotomontaz. przy czym akurat 1/3 dzialki w dol od pelnych ISO to jeszcze pol biedy. gorzej w druga strone.

ogolnie to wyglada to tak, ze ISO 125 to "przewolane" ISO 100 (czyli normalnie niedoswietlone ujecie, wyciagane przez procesor obrazu o 1/3 EV). ISO 160 to "przeswietlone" ISO 200 (niedowolane potem przez procesor obrazu o 1/3 EV). analogicznie dalsze czulosci.

tu jest wzmianka: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=25631202
    a zeby znalezc oryginalna analize to trzeba bedzie troche pokopac. ja juz to czytalem to mi sie nie chce, ale nie krepuj sie...
    Dzieki za info.
    Jak rozumiem - posrednie czulosci nie pochodza "wprost" z matrycy - tylko sa "oprogramowane" i przetwarzane przez procesor?
    Czyli pelne ISO pochodzi wprost z matrycy - gdzie rozne ISO wybiera sie poprzez zmiane napiecia na matrycy bez udzialu dodatkowej ingerencji przez obrobke procesora?
    Troche mnie to zaskoczylo
    Warto chyba o tym pamietac - jesli ma to wplyw na pogorszenie jakosci.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Dzieki za info.
    Jak rozumiem - posrednie czulosci nie pochodza "wprost" z matrycy - tylko sa "oprogramowane" i przetwarzane przez procesor?
    tak to zrozumialem. nie bawilem sie w testy praktyczne, ale tak czy siak
    czulosci "przewolywanych" unikam. nad niedowolanymi nie placze jak mi sie zdarzy, ale raczej klikam ta 1/3 dzialki wiecej, bo przyciemnic w ACR moge sobie, w razie czego, sam

Warto chyba o tym pamietac - jesli ma to wplyw na pogorszenie jakosci.
    szczerze, to mnie tez. a biorac pod uwage brak wymiernych korzysci jeszcze bardziej denerwuje to krecenie kolkiem przy zmianie ISO. w 10D wystarczyly 3 klikniecia od ISO 100 do ISO 800 a w 30D to juz sie trzeba jak glupi naobracac - gdzie ani to wygodne, ani nic z tych posrednich czulosci zwyczajnie nie wynika.

jest to, jeden z nielicznych w R&D Canona, triumfow gadzeciarstwa nad zdrowym rozumem. z reguly tej firmie udaje sie unikac dodawania bzdur w korpusach, ale tutaj niewatpliwie ulegla presji rynku, robiac to przy okazji do d*
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no mnie też

przeglądając zdjęcia zrobione 5d na iso 640 miałem dziwne wrażenie, że szumy są jakby większe niż przy iso 800 na 300d ??:
    inna sprawa to czy można bezpośrednio odnosić zdjęcia z 6mpix cropa do 12mpix FF

sprawdzę jeszcze te pośrednie iso wieczorem
    lepsze jutro było wczoraj

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No fajnie, tylko czemu w testach i na wykresach nie widać tych większych szumów?

Aha, tak przy okazji to też mi się czasami wydaje że ISO1000 jest dużo gorsze od 800 i wygląda prawie jak 1600 :-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Allensteiner Zobacz posta
    no mnie też

przeglądając zdjęcia zrobione 5d na iso 640 miałem dziwne wrażenie, że szumy są jakby większe niż przy iso 800 na 300d ??:
    to by bylo dziwne, bo ISO 640 to jest przeswietlane ISO 800, wiec nie ma prawa bardziej szumic niz ISO 800 w tej samej puszcze - o ile procesor obrazu tego wybitnie nie spartoli. a miedzy ISO 800 w 300D a 5D jest przepasc jakosciowa. rowniez pixel-per-pixel, bez uwzgledniania 2x wiekszej liczby pikseli
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

całkiem możliwe, generalnie miałem wrażenie, że niektóre zdjęcia na wyższych czułościach są jakoś dziwnie zaszumione, tak jak napisałem, muszę to jeszcze zweryfikować

a propos wykresów iso z dpreview - czy te punkty "charakterystyczne" wykresów nie są w jakichś dziwnych miejscach ? np. 500,1000,2100 ?

zawsze myślałem, że sprawdzają na typowych 100,200,400 itp. a potem jakaś interpolacja liniowa, wcześniej jakoś mi to w oko nie wpadło :-|
    Ostatnio edytowane przez Allensteiner ; 26-05-2008 o 11:31
    lepsze jutro było wczoraj

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Allensteiner Zobacz posta
    a propos wykresów iso z dpreview - czy te punkty "charakterystyczne" wykresów nie są w jakichś dziwnych miejscach ? np. 500,1000,2100 ?
    Nie są w dziwnych bo niektóre modele Canona mają mocniejsze ISO
    http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/page21.asp

Domyślnie

Generalnie ta dyskusja mi trochę wyjaśniła problem czułości w 5D, więc składam serdeczne dzięki wszystkim, którzy się wypowiedzieli i rozwiali moje wątpliwości

Pozdr.

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    szczerze, to mnie tez. a biorac pod uwage brak wymiernych korzysci jeszcze bardziej denerwuje to krecenie kolkiem przy zmianie ISO. w 10D wystarczyly 3 klikniecia od ISO 100 do ISO 800 a w 30D to juz sie trzeba jak glupi naobracac - gdzie ani to wygodne, ani nic z tych posrednich czulosci zwyczajnie nie wynika.
    No przecież można ustawić skok czułości co 1EV w C.Fn. (w czterdziestce przynajmniej).
    EN57D DIGITAL.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów