Witam!

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Canon'a 5D. Zauważyłem jednak w swoim aparacie delikatną tendencję do prześwietlania zdjęć (na oko mniej więcej +2/3 EV). Czy to jest spotykana cecha w tych aparatach czy też może z moim egzemplarzem jest coś nie w porządku?

Dodatkowo jeszcze mam pytanie do użytkowników Canon'a 5D. Czy to normalne że już przy czułości ISO 640 są mocno zauważalne szumy na zdjęciu? Przed zakupem tego aparatu słyszałem dużo opinii, że na zdjęciach nim robionych, nawet przy dużych czułościach, są trudno zauważalne szumy. Stąd moje zdziwienie, gdy po zrobieniu zdjęcia o przykładowych parametrach eskpozycji T=1/30s, f/4.0, ISO-640 przy powiększeniu 100% szumy są naprawdę bardzo widoczne i wyraźnie obniżają ostrość zdjęcia. Dodam tylko, że przy niższych czułościach, jak np. 100 czy 200 ISO rzeczywiści szumy są niezauważalne. Nie mniej jednak zdarza mi się często robić zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach, przy dużych czułościach i martwi mnie fakt, że szumy są tak duże. Proszę o informacje, czy w Waszych 5D też taki problem występuje.

Pozdrawiam,
Michał R.