Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Czy takie użycie lampy błyskowej ma sens?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Najlepiej zdać się na automatykę , tryb Av, lampa na minus według uznań.
    Przy krótkich czasach, na lampie oczywiście włączony HSS.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    M, resznie ustawiasz przyslone i migawke, lampa -2EV i jedziesz.
    -2EV to nie jest trochę za dużo? Szczególnie jeżeli jest założony dyfuzor i lampa skierowana jest w górę. Niby działa E-TTL i wszystko sobie wylicza, ale z tego co wiem to lampa sama wchodzi w tryb "dopełnienia błyskiem" jeżeli EV przekracza jakąś wartość i obniża moc błysku. Oznacza to, że od obniżonej mocy błysku odejmuje się jeszcze 2EV i w ogóle błysk stanie się niewidoczny. Jeżeli się mylę (bo szczerze mówiąc to trochę zgaduję) to mam nadzieję, że ktoś kto wie na 100% mnie poprawi. Sam nie mogę teraz sprawdzić bo jedyne co aktualnie mam to 540EZ, a w tej jeszcze nie wprowadzili pomiaru E-TTL.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    -2EV to nie jest trochę za dużo? Szczególnie jeżeli jest założony dyfuzor i lampa skierowana jest w górę. Niby działa E-TTL i wszystko sobie wylicza, ale z tego co wiem to lampa sama wchodzi w tryb "dopełnienia błyskiem" jeżeli EV przekracza jakąś wartość i obniża moc błysku. Oznacza to, że od obniżonej mocy błysku odejmuje się jeszcze 2EV i w ogóle błysk stanie się niewidoczny. Jeżeli się mylę (bo szczerze mówiąc to trochę zgaduję) to mam nadzieję, że ktoś kto wie na 100% mnie poprawi. Sam nie mogę teraz sprawdzić bo jedyne co aktualnie mam to 540EZ, a w tej jeszcze nie wprowadzili pomiaru E-TTL.
    Ile dac EV korekty przy zalozonym dyfuzorze to IMHO samemu nalezy pocwiczyc - tutaj automatyka aparatu/lampy sama to nie zrobi poprawnie.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów