mam ten obiektyw w wersji OS, a raczej miałem, bo wczoraj poszedł do serwisu. Kupiłem go bo zaczynałem pracować na lustrze, a nie widziałem jak będę stał późnie s funduszami i czy będzie mnie to bardzo kręciło. Padło na coś uniwersalnego, a że gwarancja była ładnie opisana 2+1 to i solidne powinno być wykonane. Zgadzam się z poprzednikami co do mydła, bo faktycznie jest irytujące, ale za to ogniskowa się przydaje, szczególnie jak jest problem z dźwiganiem słoików.
Jak wspominałem wczoraj oddałem obiektyw po niespełna roku do serwisu. Zabrałem go w ostatnią niedzielę, żeby trochę popstrykać i po założeniu do puszki usłyszałem dźwięk jakby jakaś śrubka wypadła, poczym cały obiektyw się rozsunął i przestał reagować na pierścień ogniskowej, a przy delikatnym potrząsaniu zachowywał się jak grzechotka![]()
Zakładam, że to ten pechowy egzemplarz mi się trafił, jak powiedzieli w sklepie przy odbiorze, 35 razy przeglądając czy nim nie tłukłem o ziemię
. Zastanawiam się czy serwis mi jakąś niespodziankę przygotuje, np. że ta usterka nie z ich winy, bo np. mechaniczna
.
Reasumując – na ok. 2 tys. fotek jakie nim zrobiłem poniżej 10% wychodziła przyzwoicie ostro – po prostu szkoda. Jeżeli ktoś planuje w perspektywie cokolwiek rozwijać system, to osobiście uważam, że jednak trochę szkoda kasy;-)
pozdrawiam