Dobra jako inż. elektrotechnik trochę pamiętam, książki i notatki w piwnicy, a zawodowo nie pracuję przy tym, więc mogę się w szczegółach mylić. Temat jedank przeanalizuje jeszcze.
W Polsce linie 110kV są na porządku dziennym, są i 220kV (podwójne przewody) i 440kV potrójne, a największe to 750 kV, ale mogło się to zmienić.
O tych obudowach to trochę żartem - bo i L nie pomoże. Takie linie i do 50m mają dużą składową magnetyczną w swoim polu elektromagnetycznym i to ona bardziej może przeszkadzać, przy duzej wilgotnosci upływ czy iskrzenie nie zwiękaszają pola - to inne zjawiska.
Jeśli idzie o zmienne pole skladowej magnetycznej może ono zakłócać działanie urządzeń które korzystają z elektromagnetyzmu - czyli system IS Canona. Wyczytałem że działa on w niskich Hz w przedziale 0,5-20. Także wielce prawdopodobne jest nawet rezonasowanie się obu pól.
O ile może to zakłócać działanie IS to raczej mało prawdopodoben jest jego uszkodzenie. MOże akurat coś było źle zlożone w twoim szkle i mamy przydadek 1 na milion.
Acha obudowa aluminiowa czy magnezowo-aluminiowa nie zatrzyma składowej magnetycznej ww. pola. W tym przypadku myślę że nie ma to takiego znaczenia.