Pokaż wyniki od 1 do 10 z 580

Wątek: 450D czy 40D, co wybrać?

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

"Póki co radą pozostaje: Masz budżet bierz 40D + dobre szkło (około 3000zł), nie masz tyle pieniędzy weź gorszy korpus z lepszym szkłem."
    A ja dodam :
    Dobre szkło pozostanie dobrym szkłem, nawet jeśli zmienisz body na lepsze - lub przeniesiesz pod lustrzankę cyfrową z analoga.
    Ono bardzo powoli starzeje się technologicznie,a jeśli doba się o obiektyw to starczy na 10-15-20 lat? Nie jest to chyba żaden ewenement czasowy.
    Problemem może być system mocowania,ale...

Początki nałogu

Domyślnie

zdecydowałem się na system Canona (nie Nikona),
    zapomniales wymienic tez innych producentow gdybys naprzyklad wymienil pentaxa byloby choc ciekawiej zawsze to jakis konkurent ze stabilizacja matrycy

jesli bedziesz fotografowal w wiekszym miescie to bezwzglednie bedzie Ci potrzebny 40d, po prostu na ulicy bedzie poploch jak sie pokazesz, koniecznie zakup do tego jakis bialy obiektyw

jesli bedziesz fotografowal na wsi lub w malym miasteczku to spokojnie 450d wystarczy chyba ze ktos w okolicy ma cos wiecej, wtedy dokupisz sobie gripa

jesli do universalnego uzytku to niestety 40d odpada, poprostu jest juz za stary, obecny obraz swiata jest tak diametralnie rozny ze matryca oraz elektronika 40d nie wytrzymuja

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Nie jestem profesjonalnym fotografem, chodzę po prostu do gimnazjum i lubię fotografować, najbardziej lubię macro, oraz fotografię w ruchu (rajdy, ptaki w locie, zwierzęta). Chciałbym, żeby aparat był uniwersalny, nie tylko do jednego typu zdjęć, żeby można go było zabrać na wakacje, albo na wycieczkę. Na razie nie stać mnie będzie na mega obiektyw IS USM L z mega jasnością za 3000zł. Teraz mam do wyboru tak na prawdę 3 opcje:

1. 450D + 18-55 IS f/3.5-5.6 + 55-250 IS f/4-5.6
    2. 40D + 18-55 IS f/3.5-5.6 + w (niedalekiej?) przyszłości 55-250 IS f/4-5.6
    3. 40D + 17-85 IS USM f/4-5.6 + w (niedalekiej?) przyszłości 55-250 IS f/4-5.6

Nie wiem jak bardzo zauważalna jest różnica (jeśli chodzi o jasność) między dwoma obiektywami które dołączane są do 40D (18-55 IS f/3.5-5.6 lub 17-85 IS USM f/4-5.6), bo cenowo na allegro zestawy te wyglądają dosyć podobnie. Powtarzam, że nie jestem profesjonalistom i nie stać mnie będzie na mega szkła, może w przyszłości.......?
    Ostatnio edytowane przez Tomiblax ; 25-05-2008 o 13:30

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    zapomniales wymienic tez innych producentow gdybys
    jesli bedziesz fotografowal w wiekszym miescie to bezwzglednie bedzie Ci potrzebny 40d, po prostu na ulicy bedzie poploch jak sie pokazesz, koniecznie zakup do tego jakis bialy obiektyw

jesli bedziesz fotografowal na wsi lub w malym miasteczku to spokojnie 450d wystarczy chyba ze ktos w okolicy ma cos wiecej, wtedy dokupisz sobie gripa

jesli do universalnego uzytku to niestety 40d odpada, poprostu jest juz za stary, obecny obraz swiata jest tak diametralnie rozny ze matryca oraz elektronika 40d nie wytrzymuja
    To była oczywiście ironia? :grin:

Uprawnienia umieszczania postów