Strona 5 z 58 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 580

Wątek: 450D czy 40D, co wybrać?

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

donoszę,że mój przynajmniej nie ma

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomiblax Zobacz posta
    Witam!

(Jestem nowy i to mój pierwszy post.)

Właśnie staję przed wyborem pierwszej lustrzanki w moim życiu, zdecydowałem się na system Canona (nie Nikona), chcę się dobrze zastanowić, dlatego również pytam Was co wybrać:
    1. Canona 450D - o klasę gorszy od 40D, ale za to z nowszymi rozwiązaniami technicznymi i z większą (pixelowo) matrycą
    2. Czy może Canona 40D - lepszy klasowo aparat, ale trochę starszy od 450D
    Więc proszę Was o pomoc, aparat ma być do użytku uniwersalnego...

Z góry dziękuję.

A może 30D ?
    Obecnie znakomity stosunek jakości do ceny.
    Mam i polecam.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam
    czytam Wasze posty oraz rozumiem bolączki autora. Wydane 4500zł to nie jest mało i widzę, że kolega ma problem. Ja posiadam 400D i jak widzę, że 40D jest w tak dobrej cenie to już mi ślinka cieknie aby go nabyc. Ale gdy pomyślę, jak dużo zyskałem kupując ostatnio L 70-200 f/4 oraz jakie fotki mogę pstryknąć 400D z tym szkłem to stwierdziłem, że należy szybciutko wymienić KIt 18-55 i kupić jakieś porządne szkło. Też bym chciał 40D a z drugiej strony właśnie kończe jego spłacanie i jak pomyślę, że za niego mogę wziąć 1200zl max to trochę jest mi go szkoda. Puki co zbieram na szkła i wierze, że jak kupie 10-22 mm Canona oraz 85mm 1,8/f to będe miał dobry obraz z mojego 400D. Jedyna rzecz, która mi prszeszkadza to podśmiewanie się ze mnie, że mam amatorki sprzęt bo to tylko 400D, śmieją się Ci co mają 40D. Zapewniam Cię, że wiecznie z tym body żyć nie będę. postaram sie za rok kupic full frame moze 5D lub jego nastepce. 400D to moja pierwsza lustrzanka i był to dla mnie cieżki wybór wcześniej robiłem zdjęcia Olympsem i miałem ochotę na E 510. życzę Ci abyś wybrał aparat z dobrym szkłem i sądze, że 40D ani 450D nie bedzie Cię twóczo ograniczać. Pamiętaj, że testy na deep preview są zazwyczaj robione z uzyciem dobrych szkieł, przypatrz się ponownie fotką z 450D i zastanów się czy one Ci sie podobają? Jesli tak to kup ten aparat i takie samo szkło i po sprawie. Fakt tego nic nie zmieni 40D zawsze bedzię bardziej profesjonalny i już. Ogólnie jesteśmy mało doceniani i lubimy się chwalić nowościami oraz uważać sie za profesjonalistów nie amatorów dlatego kupując 40D będziesz miał poczucie, że odizolowałeś się od amatorów to tak jak w samolocie lecą wszyscy tą samą maszyną ale klasa business jest oddzielnoa od ekonomicznej bo ludzie cenią sobie wygodę luxus itp. To samo jest z fotografią, ktoś kto jest amatorem niech bierze 400D lub 450D ktoś kto ma szkła i wie o co chodzi w fotografi i umie obsłużyć aparat to seria xxD Ci co zarabiają to xD. Takie mam zdanie w tym temacie.

Pozdrawiam
    Sylwek
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Jeśli pomiar punktowy = pomiar skupiony (Partial metering) to 400D "to ma"

edit:
    pomiar skupiony w 400d pokrywa 9% pow. kadru czyli jako punktowy chyba się nie klasyfikuje.
    Moj (poprzednie body) 400D tez sie raczej na pomiar punktowy nie klasyfikował :smile:
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W 400D nie ma pomiaru punktowego
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

I ja się przesiadłem z 400D na 40D.

Powiem tak, poza fatalnym LCD 40D (w porównaniu do 400/450D) ma więcej mozliwości ustawień i po prostu to wyższa półka z wszelkimi konsekwencjami. Więc wybór zależy od tego czy przewiduje się, że fotografia wciągnie. Jeżeli wciągnie to nie ma się co pakować w xxxD bo prędzej czy później i tak się pożałuje. Jednak jak napisano, podstawą jest szkło. Body przemijają a szklarnia zostaje.

Swoją drogą jeżeli ktoś nie rozpatruje parametrów ani możliwości, a "wygląd i materiały" to warto zwrócić uwagę na jedną kwestię. 400D i 450D to małe aparaty, jeżeli ktoś ma duże lub nawet średnie graby to bez gripa się nie obejdzie. Również obudowa ani w 400/450D ani w 40D nie zachwyca, choć w 40D lepiej się prezentuje.

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    I ja się przesiadłem z 400D na 40D.

Powiem tak, poza fatalnym LCD 40D (w porównaniu do 400/450D) ma więcej mozliwości ustawień i po prostu to wyższa półka z wszelkimi konsekwencjami. Więc wybór zależy od tego czy przewiduje się, że fotografia wciągnie. Jeżeli wciągnie to nie ma się co pakować w xxxD bo prędzej czy później i tak się pożałuje. Jednak jak napisano, podstawą jest szkło. Body przemijają a szklarnia zostaje.

Swoją drogą jeżeli ktoś nie rozpatruje parametrów ani możliwości, a "wygląd i materiały" to warto zwrócić uwagę na jedną kwestię. 400D i 450D to małe aparaty, jeżeli ktoś ma duże lub nawet średnie graby to bez gripa się nie obejdzie. Również obudowa ani w 400/450D ani w 40D nie zachwyca, choć w 40D lepiej się prezentuje.
    z tego co wiem to 400D/450D jest całkowicie plastik... nawet w środku ma jakąs cieniutką ramke tylko aluminiową... jeśli dobrze widziałem w serwisie...

40D ma dużo mocniejszy korpus... 400D pod naciskiem palcy czuć jak potrafi sie uginać w niektórych miejscach... w 40D jeszcze takiego miesjac nieznalazłem...

Co do wyświetlacza to definitywnie powinien być lepszy w 40D... zaraz sie sie salwa odezwie ze przecież taki sam jak w 1D :-).... co dlaje nieoznacza ze dobry :-)... jak dla mnie optymalny by był 3calowy ale nie 230 tys pkt a np. 360 000... bo znowu np Sony A700 czy Nikon D300 mają 960tys pkt... co znowu jest przesadą bo zdjęcia zawsze wyglądają na lesze niż są w rzeczywistości...
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    ....
    Jednak jak napisano, podstawą jest szkło. Body przemijają a szklarnia zostaje.
    .........
    .
    Zgoda, pod warunkiem iz wybor szkla jest od poczatku "prawidlowy" :-)
    Ja przerabialem zakupy slabszych szkiel i ich pozniejsza sprzedaz (ze strata) - wiec warto wydac od razu na lepsze szkla w sytuacji jak juz utwierdze sie w przekonaniu i pewnosci co i jak bede focil oraz czego potrzebuje - inna kwestia jak do tego dojsc :smile: .
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Bywalec

Domyślnie

Plastik nie plastik.
    Już który to raz czytam, coście sie tak uparli na ten materiał? A czy ktoś sprawdzał jego "moc"? Przecież mamy 21 wiek,uważacie (bo taki jest dziwny kontekst tych marszczeń nosów) że obudowa jest na poziomie materiałowym gwizdków z odpustu?

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    z tego co wiem to 400D/450D jest całkowicie plastik... nawet w środku ma jakąs cieniutką ramke tylko aluminiową... jeśli dobrze widziałem w serwisie...

40D ma dużo mocniejszy korpus... 400D pod naciskiem palcy czuć jak potrafi sie uginać w niektórych miejscach... w 40D jeszcze takiego miesjac nieznalazłem...
    Mimo to 40D nie zachwyca, niby z kompozytów ale nadal mam wrażenie jakby był z plastiku. Mimo, że solidny. Natomiast zdaje się, że pokrywa lampy jest z plastiku.

Strona 5 z 58 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów