jak we wszystkim, zależy do czego używasz aparatu.. jak robisz fotki dla siebie - masz na pstryknięcie trochę czasu to luzik 400D .. 450D .. 1000D jest spoko, ale jak łapiesz zawodowo chwile ! które niestety ale są ulotneto potrzebujesz pewnego af np.. który w 40D jest o niebo lepszy niż w wyżej wymienionych korpusach ( przykład czarna powierzchnia wyświetlacza plazmy .. w 40D wciskam af i ustawia natychmiast... to samo 400D .. gubi się, jeździ obiektywem i nie może ustawić )...
wnioski ..
kupować odpowiedni sprzęt do tego do czego będzie służył.. no chyba że ma się kasęwtedy lepiej korzystać z dobroci technologi
Wniosek jest taki, ze lepiej sie nie madrzyc bez sprawdzenia. 400D i 450D maja zupelnie inny AF. Zarowno punkt srodkowy jak i boczne. Roznica miedzy 400D i 450D jest duza, miedzy 450D a 40D znikoma, a w punkcie centralnym praktycznie zadna.
20D i 30D tez sie da robic zdjecia, ale ich AF w porownaniu z 450D to kicha pod _kazdym_ wzgledem.
No popatrz, a na pl.rec.foto.cyfrowe jakiś czas temu mieliśmy wywody błazna ukrywającego się pod ksywą "bez ksywy", który to udowadniał jak to autofocus w 450D nie ma prawa działać (i ilustrował to przykładami). Wymieniał puszkę chyba trzy razy, każdą oddawał do kalibracji. W końcu kupił bodaj 40D i skończyło się narzekanie.
Nie wiem co mu dolegało ... gościowi czy temu 450D co on miał ....
Ale powiem tak.
Mam 450d od 10 miesięcy - focę w 99% centralnym - zrobiłem około 9000 fotek .... i z tego nietrafionych było może 100 sztuk .... (AF gubi się jak jest naprawdę ciemno ... ISO 1600 i mrok)
Dość często robię też fotki na przesłonach 1.4-2.2 (ciemne pomieszczenia) ..... czyli wymaga to jakby nie patrzyć "podwyższonej" precyzji AF i .... 450d naprawdę daje radę !
A jeśli mam czas to ostrzę prze LV .... i wtedy rozkład GO jest podręcznikowy ! 1/3 przed i 2/3 za punktem ostrzenia !
Tego np. nie ma 40d .... a szkoda !
Mam kuzyna który równolegle ze mną też zakupił lustro ....
ma zestaw 40d + tamrona 17-50 .... i nie widzę jakiejś różnicy w jakości fotek i lepszej obsługi/działania 40d w stosunku do 450d ....
czasem się nim bawię na "rodzinnych" imprezach - i ... jest dobry ale nie piszcie, że 450d jest do ... **** bo to nie prawda !
To raczej "użyszkodniki" nie potrafią go obsłużyć![]()
5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
100 2.8 macro - sprzedam