Nie ma sie co oburzac, fakty sa jakie sa kazdy z tych aparatow jest dedykowany do innej grupy osob co nie znaczy ze 1000D posiadaja tylko amatorzy co nie korzystaja z niczego poza automatem, a z 40-tki sami zaawansowania amatorzy itd, jednak fakt faktem ze skoro na 1000D robisz dobre zdjecia mozesz robic lepsze niz w manualu zrobi ktos kto nie ma pojecia 40-tka , ale na pewno do zdjec wykonanych 40-tka przez kogos rownie dobrze robiacego zdjecia jak Ty startu Twoje z 1000-cki nie beda mialy i chyba o to tu chodzi kupujac lepszy aparat .
Kwestia wygladu to nie jest jakies najezdzanie tylko dzielenie sie swoimi wrazeniami, i moje sa takie ze tysiaczka wyglada strasznie sztucznie, moje stare fuji e550 jest lepiej wykonane jesli chodzi o jakosc materialow, a to ze bardziej podoba mi sie wieksza 40-tka to tez nie jest powodem ze wyglada jak profesionalny sprzet i lepiej sie z takim pokazac dla lansu ale po prostu dobrze mi sie ja trzyma,wszystko pod reka , jest stabilna poza tym magnezowa obudowa na pewno tez o wiele wytrzymalsza .
A to nawet jesli bym wszedl w posiadanie takiego sprzeta i bym robil gorsze zdjecia od CIebie na poczatku to raczej normalne, ale podejrzewam ze z czasem to sie powinno zmienic
pozdrawiam