Pokaż wyniki od 231 do 240 z 580

Wątek: 450D czy 40D, co wybrać?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zirian Zobacz posta
    1. moj znajomy, majacy Sony Alpha 100 smieje sie ze mnie, ze nie moge w trybie full automat zrobic zdjecia w jpg + RAW, a On owszem. Nie razi mnie to az tak, bowiem staram sie robic w manualu, niz automacie, choc ten moze sie przydac pewnie w zrobieniu szybkiego zdjecia.
    2. nie wiem czy to moje bledne wrazenie, czy wina programu, ale RAW jest w przeciwienstwie do jpg bardziej ciemny, szarawy, mniej wyostrzony. Wiem, ze jpg jest juz po obrobce aparat, ale zeby takie wrazenie, ze zdjecie w RAWie jest bardziej szarawe...?
    3. chyba jednak brakuje mi czegos z mniejszego zakresu. 70-200 L4 spisuje sie swietnie, ale cos ponizej 70 tez sie przyda. Na zakup czeka 85mm/1.8...

Pozdrawiam!
    Ad 1. A na ch.... ci full automat.. ?? zapomnij o tym trybie.. jak trochę porobisz na M lub Av/Tv to gwarantuję że efekty zrobione na zielonym będą cię tylko wkurzać i zapomnisz że taki tryb istnieje - ja na 40D nie zrobiłem nawet jednego zdjęcia na programach tylu zielony i tematyczne na 350D jakieś 20-30 żeby oswoić się z klawiszologią..a raz jak przypadkiem przestawiłem pokrętło i wszedłem w menu to sie przestraszyłem że aparat się popsuł bo w menu brakowało połowy opcji.. więc nie wiem z czego kolega z sony się śmieje.. może spróbuj porównać jakieś zdjęcie z ISO 1600 zrobione w identycznych słabych warunkach oświetleniowych - i wtedy zobacz jego minę
    Ad.2. Po to jest RAW - sam sobie wyostrz i "podkręć" jak Ci pasuje.. zobacz co masz ustawione w Picture Style.. pewnie jpg jest podkręcony i stąd ten efekt
    Ad. 3. Hmm zawsze myślałem że 85 jest to więcej niż 70 ale skoro twierdzisz inaczej.. muszę to przemyśleć
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 25-08-2008 o 00:08
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uprawnienia umieszczania postów