Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
(.....)

co do czy 400 czy 450... moim zdaniem jednak 400D... ma 10mpx (450 - 12mpx)... 400D nie ma live view...i skończyły sie róznice... (....)
Otóż nie :-?.
(.....)
P.s. odrazu zapowiedź a propos 450 to odrazu jedziesz z nim do serwisu na kalibracje obiektywu pod aparat... na 400d daje sie to czasem uniknąć... choć i tak jest to darmowa (raz).
A czy mógłbyś to jakoś rozwinąć - podać jakieś źródło tego typu uogólnień?

To jak Body tylko to definitywnie 40D... aczkolwiek live view działa tu tylko w przypadku manualnych trybów w trybie makro jest niedostepne.
W trybie makro może jest i niedostępne ale robiąc zdjęcia makro jest dostępne jak najbardziej i to z AF.

Cytat Zamieszczone przez Tomiblax Zobacz posta
Możecie mi wyjaśnić jak wybierać wizjery

Który aparat ma lepsze zdjęcia 40D czy 450D
Wizjer ten który masz (bo jak rozumiem masz już 450d) daje obraz trochę mniej wyraźny niż 40D.
Co do obrazowania - z 40D można uzyskać doskonałe efekty szczególnie w kwestii kolorów. Z RAW-ów nawet bardzo spitolonych pod względem naświelenia da się bardzo dużo wyciągnąć. Co do 450D - miałem go zbyt krótko żeby jednoznacznie oceniać ale mnie się obrazowanie tego aparatu bardzo podoba. Nie wiem czy nie bardziej niż w 40D.

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
(...)
Acha - i auto focus nie działa przy podniesionym lustrze - przynajmniej w 40D, w 450D chyba podobnie?
W 450D działa tak samo jak w kompaktach - jest wolny ale działa. W 40D musi opaść lustro żeby zadziałał.

Buda z większą przyszłością to 40D... wszelkie akcesoria można w przyszłości przełożyć do 5D czego juz z 400D/450D... nie do końca da sie zrobić.

I 40D mimo to jest bardzije rozwojowa tzn dla Ciebie - ma jednak więcej możlkiwości manulanych nastawień... zresztą byłoo tym wcześniej.

JESLI TYLKO BUDA TO 40D :-)
Tzn. mamy to rozumieć, że z czasem kolega będzie mógł przełożyć bebechy do nowej puszki. Np. jak zmieni na 5D to z 40D weźmie AF .
Jeśli mowa natomiast o akcesoriach typu obiektywy, lampy to tu nie ma żadnej różnicy, zaś jeśli chodzi np. o gripa to tu nie ma z kolei wymienności np. z 5D. Jedynie baterie ale słaba to pociecha, bo koszt zamienników to jakieś 20zł, a następcy będą już mieli inne.

IMHO obie "budy" mają taką samą przyszłość - na złomie albo w koszu .

Cytat Zamieszczone przez Tomiblax Zobacz posta
No i wybralem 450D plus dobry obiektyw (70-200 f/4 L). Na razie jestem zadowolony.
Bardzo rozsądnie. Miałem tak namawiać ale skoro sam doszedłeś do tego wniosku to gratuluję .

Cytat Zamieszczone przez s1084 Zobacz posta
IMHO 450D Szkoda trochę kasy. Lepiej już chyba kupić 400D i lepsze szkła.
40D To poprostu bardziej poważny aparat, i zarazem bardzo szybki.
Wcale nie jest technologicznie gorszy od 450D. Jest świetnym aparatem który zapewne starczy jeszcze na wiele lat. Aparatu nie kupujesz na zasadzie (bo ma taką nowinkę a taką). Zwróć uwagę iż za pikselami gonią raczej niższe modele, a potem za nimi powoli doczłapują te ze średniej półki.
Tyle że te piksele w 450D są bardzo dobrze wykorzystywane szczególnie dzięki stosunkowo słabemu filtrowi AA.
Co do wielkości. Jak pochodziłem ostatnio z cegłą = 40D + coś tam.. to mam zakwasy . Oczywiście jak ktoś lubi ćwiczenia fizyczne to nie ma sprawy. Dla mnie to, że aparat jest lekki i mały to kolosalna zaleta. Dlatego cieszę się, że w szafie wciąż jest stara poczciwa produkująca fantastyczne zdjęcia 350-tka . I nigdy by mi nie powstała myśl w głowie żeby się unieszczęśliwiać kupowaniem gripa do takiego korpusu.

Ktoś tu wspominał jeszcze o wadzie 450D w postaci kart SD - no dla mnie np. to zaleta. Choćby z tego powodu, że nie muszę pamiętać żeby biorąc laptopa brać też czytnik.
Nie wiem też na czym to polega ale 450D ma wyraźnie lepszy obraz na wyświetlaczu. Nie wiem czy to kwestia samego wyświetlacza czy softu. Jeśli tego ostatniego to pozostaję przy nadziei, że Canon coś zrobi z tym syfem, który pokazuje się z tyłu 40D, bo obrazem tego nazwać niepodobna .
40D ma niewątliwe zalety w stosunku do linii xxxD (przede wszystkim szybkość i bufor, świetny AF - IMO jednak wyraźnie lepszy niż w 30D, duża konfigurowalność, ciche tryby, sRAW, dwa kółka, jojstick).
To po prostu aparat do trochę innych zatosowań niż 450D.