moje 5gr do tematu co dotego że zaraz będę zlinczowany nie mam złudzeń jest taka tendencja że sprzęt musi byc PRO a przynajmniej być duuuuży czyli mieć grip wielki obiektyw najlepiej z czerwonym paskiem zamiennie może być na plastikowym kicie czerwona gumka recepturka prawda jest taka że dla wiekszości amatorów którzy zdjecia ograniczają do galerii w necie wystarczy KAŻDY sprzęt i wybór możemy ograniczyć do tego czy pójdziemy w stronę kompaktów, hybryd, czy wymiennej optyki przy tej ostatniej to studnia bez dna! moje zdanie jest takie że jeżeli nie mamy zamiaru przeznaczać na nową wymienną podstawową optykę około dwukrotności ceny puszki oraz inwestowania w przyszłości w kolejne szkła lepiej kupić porządny kompakt, obecna technologia plus programy do obrabiania zapewniają nam naprawdę wysoki poziom wiadomo są specyficzne warunki lub tematy w których wymienna optyka jest niezbędna i pancerna obudowa także a tak naprawdę to liczy się dla nas bardziej nasze samopoczucie niż faktyczne 100% wykorzystania sprzetu ja przechodzę na ciemną stronę mocy lustrzane graty idą pod młotek więcej frajdy mam z fotografowania maluchem XZ1 może któreś nowe fufu - każdemu wg potrzeb a lansik to inna historia