Strona 55 z 58 PierwszyPierwszy ... 5455354555657 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 580

Wątek: 450D czy 40D, co wybrać?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    rychu ale jak w tych górach wyrżniesz tym 450D o jakąś skałę to Ci niewiele zostanie a 40D się co najwyżej wgniecie. Tak poważnie, to wagę body docenisz jak zapniesz do niego np. C 70-200. Wtedy zdecydowanie w 450D zabraknie balastu i wykręci Ci nadgarstki
    bez przesady z tymi nadgarstkami

Miałem swego czasu 400D, który (jak już o górach mowa) miał swoje stałe miejsce w plecaku. Aparat jako taki dobry był, ale surowe traktowanie zrobiło swoje a do tego zestarzał się moralnie. Postanowiłem wymienić go albo na 500D albo na 50D (z czego bardziej byłem skłonny wybrać 500D ze względu na gabaryty właśnie). Los chciał inaczej (zaważyła solidność wykonania, oraz karty pamięci sic!) kupiłem 50D, który jest szybszy, solidniejszy i nie mieści się do plecaka (czyli trzeba będzie kupić nowy plecak - kolejny "nieprzewidziany" wydatek), ale w głowie siedzi mi myśl taka że oba z tych aparatów generują taki sam obrazek.

Piszę to po to by uzmysłowić, że wybór z pozoru łatwy wcale taki być nie musi, oraz że jest to bardzo indywidualna sprawa

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał Awatar Inka
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Tak poważnie, to wagę body docenisz jak zapniesz do niego np. C 70-200. Wtedy zdecydowanie w 450D zabraknie balastu i wykręci Ci nadgarstki
    Ja trzymam za stopkę obiektywu.....
    Nie zawsze umiem się oprzeć chęci wzięcia w góry 70-200 chociaż wiem ile waży i wtedy ratuje mnie stara 350D. Mam lekkie body i świetny obiektyw.
    Na samotnych wyjazdach 350D ze starym plastikowym Tamronem wygląda jak tani kompakt i mieści się po odpięciu szkła w kieszeni.
    Nie sprawdza się tam, gdzie jest potrzebne wysokie ISO.
    Myślę że 450D ma te same zalety a mniej wad.
    :wink:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W sumie jest to jakaś metoda i zależy co komu pasuje Dla mnie ważna jest ergonomia a dla kogś innego waga body i nie ma się o co spierać Załozyciel wątku i tak wybierze to, co mu najbardziej odpiwiada i dobrze
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Nie jestem aż taki głupi, żeby rżnąć aparatem o jakąś skałę .
    rychu to był żart z tą skałą i nie ma co się obrażać.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 07-04-2011 o 16:24 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Dokładnie. Określenie "lepszy" rzadko istnieje samodzielnie. Zwykle jest lepszy w czymś lub do czegoś. Do wycieczek może lepiej się sprawdzić 400d niż 40d, choć 40tka to świetna pucha. Przesiadłem się na nią z Pentaxa K200D. Był szauuuułł
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Uznaję oczywiście, że "prawdziwi twardziele" nie potrzebują żadnych automatów...
    Automaty się przydają jednakże w niektórych sytuacjach z niektórych udogodnień można spokojnie zrezygnować z korzyścią dla finalnego wyglądu zdjęcia - kwestia wprawy.
    EOS + Speedlite

Bywalec

Domyślnie

Pamiętam taką opowieść o tym, co to jest dobry pracownik, a więc:
    - bardzo dobry pracownik to taki, któremu nie trzeba nic mówić
    - dobry to taki, któremu wskazuje się cele, a jak je osiągnąć - sam wie
    - dostateczny to taki, któremu trzeba wskazać i cele, i środki jak te cele osiągnąć
    - a niedostateczny to taki, któremu trzeba wskazać i cele, podać środki a na koniec
    jeszcze skontrolować i poprawić wykonanie
    Łatwo to dopasować do MOJEJ idei dobrego aparatu:
    - ja kadruję zdjęcie, a aparat dba o całą resztę i nawet kontrolować nie trzeba....

Pełne uzależnienie

Domyślnie

rychu to się nazywa minimalizm, tylko w takiej sytuacji musisz być mało wymagający i bardzo tolerancyjny
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

rychu - fajne z tym pracownikiem , choć różnica między dobrym zależy bardziej od specyfiki pracy. Koniec offtopa.

Jest takie powiedzenie, że jak się chce, żeby coś było zrobione dobrze, to trzeba to zrobić samemu i tak też jest z aparatem. Jeśli się ma dobrego "pracownika" to się mu ufa, może się on też sprawdzać lepiej w innych zadaniach niż ktoś inny.

Niektóre zadania są takie, że nie wymagają specjalisty
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta

Niektóre zadania są takie, że nie wymagają specjalisty
    A niektóre takie, że wymagają :cool:. I tym optymistycznym akcentem zakończyłbym ten traktat na temat....., a właściwie nie na temat :cool:
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

witam, jestem nowy na forum.
    Właśnie stoję przed wyborem lustrzanki. Byłem posiadaczem 300d, 400d, pentaxa k-x. Zastanawiam się nad 450d. Przeczytałem wiele stron wątku i powiem szczerze, że im więcej człowiek czyta tych porad tym bardziej mniej wie i jest bardziej skołowany.
    Dlaczego 450D ponieważ:

1.Jestem amatorem, nie mam czasu i chęci bawić się poznawanie i wszystkich ustawień. Zdjęcia robię przeważnie przy dobrym świetle zastanym, głównie wycieczki i portrety w trybie auto.
    2.Zrobiłem wiele zdjęć z których jestem zadowolony niższymi modelami, z kitowymi lub standardowymi obiektywami jak 70-300.
    3.Nie mam 3tys na puszkę i kolejnych 5tys na szkła w perspektywie dwóch lat.
    4.Biorę pod uwagę tylko zakup używanego aparatu, który na chwilę obecną jest do dostania za 1000zł.
    5. Zamierzam dokupić do tego stałkę 50mm 1.8 za około 350zł i spacer zoom ze stabilizacją 18-135 za 800.Nie chce latać z trzema obiektywami na wycieczce zmieniając je. Przerabiałem to z kitem 18-55 i 70-300.
    6.Nie będę zarabiać aparatem na życie.
    7.Brałem pod uwagę 40d ale drugim użytkownikiem będzie kobieta, która jest jeszcze większym laikiem i biorąc pod uwagę różnicę w wadze, różnicę kilka stówek w cenie wybrałem 450d.

proszę nie traktować mojego postu jako prowokację, ale wiele osób zaglądających na forum to zwykli pstrykacze jak ja bez kilkutysięcznego budżetu, którzy po prostu chcą kupić pierwszą lustrzankę i robić ładne zdjęcia, a jak czas i chęci pozwolą to pobawić się ustawieniami.

Odpowiedzcie teraz sobie czy takiej osobie warto doradzać aparat za 3tyś lub profesjonalne body i obiektywy klasy L.

Dla mnie sprawa wygląda tak, jak masz 2tyś to też kupisz dobry sprzęt, dwa lub trzy obiektywy i zrobisz wiele pięknych zdjęć, bez popadania w długi i kredyty, spłacając najnowszy model.

Strona 55 z 58 PierwszyPierwszy ... 5455354555657 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów