Strona 50 z 58 PierwszyPierwszy ... 404849505152 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 580

Wątek: 450D czy 40D, co wybrać?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    1. Nie mam małych rączek
    2. Nie mam gripa
    3. Miałem 300D z gripem (duużo większy) i przesiadłem się na 450D - tragedii nie ma

-ludzie nie demonizujcie!
    Wszystko zależy też jak ciężki obiektyw podpinasz.
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

osobiście nie demonizuje ale mam dostęp do 400D i do 40D i różnic jest troche więcej niż ergonomia...

1. przy zmianie ISO skoki o 1/3 lub 1/2 działki.
    2. szerszy zakres tonalny
    3. Autofocus i punkty krzyżowe - lepsze w 40D
    4. zakres czułości w 450 kończy sie na ISO 1600 a w 40D na ISO 3200
    5. krótkie czasy otwarcia w 40 to 1/8000s a w 450 1/4000
    6. synchronizacja czasu dla zewnętrznych lamp błyskowych w 40D to do 1/250 sek a w 450D do 1/200 sekundy
    7. prędkosc rejstrowania fotek 3,2 klatki vs 6.5 klatki w 40D.

jest troche tych różnic równie ważnych jak ergonomia a niektóe nawet ważniejsze.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Wszystko zależy też jak ciężki obiektyw podpinasz.
    Im cięższy (vide FotoSnajper TAIR 300 f/4.0) tym lepiej! nie trzyma się jak , za rękojeść, lecz podpiera (ręką, dwójnogiem) w okolicy środka ciężkości. Analogicznie zestawu aparat- nie trzyma się przede wszystkim "mocniejszą" prawą ręką - lewą podpiera się zestaw pod obiektywem, prawa ma być przecyzyjna dla spustu migawki.

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    osobiście nie demonizuje ale mam dostęp do 400D i do 40D i różnic jest troche więcej niż ergonomia...

Są obie możliwości w 450D
    Spekulacja - to, że Janko 40tki nie przetestował to nie znaczy, że jest lepsza. A 400D nie jest znacząco gorza od 40D!
    Fakt - w 40D więcej. Za to punkt środkowy - jeden pies.
    Fakt. Ale różnica mniejsza, niżby się wydawało - 40D "forsuje" ISO3200 sprzętowo. W 450D można "sforsować" podczas wywoływania RAW (to naprawdę to samo!)
    Bezapelacyjna różnica. Jaki ułamek Twoich zdjęć powstaje przy czaise migawki 1/8000 sekundy? Moich (przy czasie 1/4000 sek.) niemalże nic - może 1-3 zdjęcia w ogóle.
    6. synchronizacja czasu dla zewnętrznych lamp błyskowych w 40D to do 1/250 sek a w 450D do 1/200 sekundy
    Czy ta różnica jest zauważalna? Tak serio...
    Bezapelacyjnie. Robisz zdjęcia na rajdach ? Ja nie... stąd mnie to nie przeszkadza

zdravki
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 15-07-2009 o 22:59 Powód: Automerged Doublepost
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

...synchronizacja czasu dla zewnętrznych lamp błyskowych w 40D to do 1/250 sek a w 450D do 1/200 sekundy...
    Używając lampy z systemem HSS możesz zsynchronizować błysk ze wszystkimi czasami naświetlania oferowanymi przez dany korpus, tak więc argument kompletnie nietrafiony.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Im cięższy (vide FotoSnajper TAIR 300 f/4.0) tym lepiej! nie trzyma się jak , za rękojeść, lecz podpiera (ręką, dwójnogiem) w okolicy środka ciężkości. Analogicznie zestawu aparat- nie trzyma się przede wszystkim "mocniejszą" prawą ręką - lewą podpiera się zestaw pod , prawa ma być przecyzyjna dla spustu migawki.
    Tu zgoda, mniejsze body wygodniej się trzyma z cięzkim .

Spekulacja - to, że Janko 40tki nie przetestował to nie znaczy, że jest lepsza. A 400D nie jest znacząco gorza od 40D!
    Kiedyś używałem zamiennie 400D i 40D - różnica między puszkami była dla mnie wyraźna, na korzyść 40D. Lepsze kolory i mniejszy szum.

Jak ktoś kadruje centralnie to fakt, jeden pies.

Ale różnica mniejsza, niżby się wydawało - 40D "forsuje" ISO3200 sprzętowo. W 450D można "sforsować" podczas wywoływania RAW (to naprawdę to samo!)
    To nie to samo. 40D dzięki forsowanemu ISO może użyć dwukrotnie krótszego czasu, a to czasem jest priorytet.

Bezapelacyjna różnica. Jaki ułamek Twoich zdjęć powstaje przy czaise migawki 1/8000 sekundy? Moich (przy czasie 1/4000 sek.) niemalże nic - może 1-3 zdjęcia w ogóle.
    To znaczy że nie wychodzisz z domu albo robisz na dużych przysłonach.
    Zrób zdjęcie w słoneczny dzień na f1.4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    Kiedyś używałem zamiennie 400D i 40D - różnica między puszkami była dla mnie wyraźna, na korzyść 40D. Lepsze kolory i mniejszy szum.
    Z tak mocnymi argumentami się nie dyskutuje...
    Jak ktoś kadruje centralnie to fakt, jeden .
    Z tak mocnymi argumentami się nie dyskutuje (a przekadrowanie zna?)...
    To nie to samo. 40D dzięki forsowanemu ISO może użyć dwukrotnie krótszego czasu, a to czasem jest priorytet.
    Z tak mocnymi argumentami się nie dyskutuje (A -1EV na zna?)...
    To znaczy że nie wychodzisz z domu albo robisz na dużych przysłonach.
    Zrób zdjęcie w słoneczny dzień na f1.4
    Dyć ja robił nawet mega-kontrasto-redukcyjnym takumarem! To ile %? 5,10,15 (zaraz się zacznie...)?
    Fotograf platoniczny

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

I czemu ma służyć ta dziecinada? Te wszystkie punkty na korzyść 40D to fakt. To, że Tobie wymienione udogodnienia nie są potrzebne, nie oznacza, że 400D to równorzędna puszka.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    I czemu ma służyć ta dziecinada? Te wszystkie punkty na korzyść 40D to fakt. To, że Tobie wymienione udogodnienia nie są potrzebne, nie oznacza, że 400D to równorzędna puszka.
    Ta "dziecinada" (dziękuję, sam poddałeś dyskusję stosując Argumentum Ad Personam) służy temu, by wykazać, że Twoje argumenty mieszczą się między "mocne" a "psu na budę". Mnie jeszcze nie przekonałeś do kupna xxD, Wątkotwórcę? może...
    Fotograf platoniczny

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No tu się bardzo mylisz. Środkowy w 40-tce jest dużo bardziej zaawansowany niż w 400D.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

jest troche tych różnic równie ważnych jak ergonomia a niektóe nawet ważniejsze.
    1 ok tylko z opini na forach slychac ze posrednie ISO bardziej szumi niz ich nominalni odpowiednicy stopien wyzej.
    2 O jak wielkiej roznicy mowimy?
    3 Punkt krzyzowy srodkowy w 450D identyczny jak w 40D, tyle ze w 40-tce wszystkie sa krzyzowe i to argument za 40D dla portretowcow zwlaszcza. Choc posiadacze 5-tek sobie radza z przekadrowaniem, a 5-tka deklasuje serie xxD.
    4 Tylko jaka jest uzywalnosc tego 3200?
    5 i 7 to wlasnie przewaga dla ktorej naprawde warto kupic 40D jesli zamierza sie uprawiac wymagajaca w tym zakresie dziedzine fotografii.
    6 Moze palne glupote, ale zawsze mozesz wlaczyc synchro z krotkimi czasami.

Ja uwazam 40D za aparat lepszy od 450D, ale tylko do pewnych dziedzin fotografii jak chociazby sport czy bardziej blotne wyprawy (lepiej uszczelniony), po za tym te aparaty produkuja zblizony jakosciowo obraz. A ergonomia to bez czego da sie obejsc i zrobic identyczne zdjecia tylko bedzie mniej komfortowo. Moim zdaniem Canon za malo daje w puszkach xxD, a puszki xxxD czesto maja wiele funkcji z poprzednikow xxD obecnych na rynku. I w te nsposob po za oczywistymi roznicami tj szybkostrzelnosc czy uszczelnienia albo punkty krzyzowe roznic wielkich nie ma.

PS
    Sorry, ale nie odswiezylo mi stronki i nie wszystkie odp widizalem, awiec jesl isie powtarzam to sorry.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 16-07-2009 o 08:25
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Strona 50 z 58 PierwszyPierwszy ... 404849505152 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów