Strona 24 z 58 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 580

Wątek: 450D czy 40D, co wybrać?

Domyślnie

Ja od siebie proponuję EOSa 40D + 17-55 IS USM tylko, że ze sportem będzie ciężko. Może zamiast 50/1.4 kupić 50/1.8 i do tego jeszcze jakiś obiektyw + 70-200
    1) 40d + C 50mm f/1.8 + C 18-55mm IS + C 70-200mm f/4 L USM = ok 5300 zł
    Trochę się pokrywa... Ja też bym taki zestaw wziął gdybym miał tyle kasy Jest tele, jest szeroko, i jedna jasna stałka + świetne body...

Pewnie chodzi mu o to, że zaraz ma wyjść EOS 50D co jest nieprawdą. Jeżeli już to wyjdzie gdzieś w styczniu.
    A mi się wydaje, że chodzi o to, że mu się przestanie podobać mieć tylko tele

Bywalec Awatar dream catcher
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    Pewnie chodzi mu o to, że zaraz ma wyjść EOS 50D co jest nieprawdą. Jeżeli już to wyjdzie gdzieś w styczniu. Canon jeszcze nie wypuścił nowej lustrzanki xxD po roku. Zawsze był cykl 18 miesięcy.
    No właśnie bezsensu, dlatego nie skumałem... ale w dalszej część jest o eLi, i tego to już za cholerę nie mogę zrozumieć

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    Ja od siebie proponuję EOSa 40D + 17-55 IS USM tylko, że ze sportem będzie ciężko. Może zamiast 50/1.4 kupić 50/1.8 i do tego jeszcze jakiś obiektyw + 70-200. EF 10-22 ma sens tylko jeżeli wiesz, że lubisz szerokie kąty. Mi 17-40 wystarcza do krajobrazów na 40D i często zdarza się, że używam więcej niż 17mm. Albo po prostu całe pieniądze wydaj na 40D i 70-200/2.8 a do tego dokup 50/1.8.
    Zależy mi bardzo na portretach dlatego mówię tu o w miarę dobrych szkłach (50 1.4, 70-200 f/4) no i o sporcie w którym 70-200 f/4 myślę, że też da rade. Dla rekreacji 18-55 IS który jest tani, a oferuje trochę szerzej niż 50mm.

więc który z tych trzech?

gunes
    Guest

Domyślnie

A może 40D + 24-105 f/4L

Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bystry Zobacz posta

Cytat:
    Ja od siebie proponuję EOSa 40D + 17-55 IS USM tylko, że ze sportem będzie ciężko. Może zamiast 50/1.4 kupić 50/1.8 i do tego jeszcze jakiś obiektyw + 70-200
    Cytat:
    Trochę się pokrywa... Ja też bym taki zestaw wziął gdybym miał tyle kasy Jest tele, jest szeroko, i jedna jasna stałka + świetne body...
    tyle, że 17-55 usm różni się "trochę" cenowo z 18-55 IS

Ale też właśnie się skłaniam do tej opcji. oczywiście z tanim 18-55.

Cytat Zamieszczone przez Bystry Zobacz posta
    A mi się wydaje, że chodzi o to, że mu się przestanie podobać mieć tylko tele
    Tak tylko, że wyraźnie napisałem o budżecie i o preferencjach fotograficznych

Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Tak więc padło.

dobre body, jasna stałka, szeroko, i dobre tele.

dzięki i pozdro

maciek

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

dobry wybor )) zycze powodzenia w fotografowaniu i zadowolenia ze sprzetu no i oczywiscie ze zdjec

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witajcie

Wracam po pewnym czasie by podzielic sie wrazeniem i podziekowac Wybor zestawu okazal sie trafny. Niestety wciaz nie moge wykorzystac go w pelni bowiem brak mi tu dwoch podstawowych rzeczy: czasu i pogody. Dwie rzeczy jednak mnie zastanawiaja:

1. moj znajomy, majacy Sony Alpha 100 smieje sie ze mnie, ze nie moge w trybie full automat zrobic zdjecia w jpg + RAW, a On owszem. Nie razi mnie to az tak, bowiem staram sie robic w manualu, niz automacie, choc ten moze sie przydac pewnie w zrobieniu szybkiego zdjecia.
    2. nie wiem czy to moje bledne wrazenie, czy wina programu, ale RAW jest w przeciwienstwie do jpg bardziej ciemny, szarawy, mniej wyostrzony. Wiem, ze jpg jest juz po obrobce aparat, ale zeby takie wrazenie, ze zdjecie w RAWie jest bardziej szarawe...?
    3. chyba jednak brakuje mi czegos z mniejszego zakresu. 70-200 L4 spisuje sie swietnie, ale cos ponizej 70 tez sie przyda. Na zakup czeka 85mm/1.8...

Pozdrawiam!
    Canon 450D | Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS | Canon EF 70-200mm f/4 IS USM L

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zirian Zobacz posta
    1. moj znajomy, majacy Sony Alpha 100 smieje sie ze mnie, ze nie moge w trybie full automat zrobic zdjecia w jpg + RAW, a On owszem. Nie razi mnie to az tak, bowiem staram sie robic w manualu, niz automacie, choc ten moze sie przydac pewnie w zrobieniu szybkiego zdjecia.
    2. nie wiem czy to moje bledne wrazenie, czy wina programu, ale RAW jest w przeciwienstwie do jpg bardziej ciemny, szarawy, mniej wyostrzony. Wiem, ze jpg jest juz po obrobce aparat, ale zeby takie wrazenie, ze zdjecie w RAWie jest bardziej szarawe...?
    3. chyba jednak brakuje mi czegos z mniejszego zakresu. 70-200 L4 spisuje sie swietnie, ale cos ponizej 70 tez sie przyda. Na zakup czeka 85mm/1.8...

Pozdrawiam!
    Ad 1. A na ch.... ci full automat.. ?? zapomnij o tym trybie.. jak trochę porobisz na M lub Av/Tv to gwarantuję że efekty zrobione na zielonym będą cię tylko wkurzać i zapomnisz że taki tryb istnieje - ja na 40D nie zrobiłem nawet jednego zdjęcia na programach tylu zielony i tematyczne na 350D jakieś 20-30 żeby oswoić się z klawiszologią..a raz jak przypadkiem przestawiłem pokrętło i wszedłem w menu to sie przestraszyłem że aparat się popsuł bo w menu brakowało połowy opcji.. więc nie wiem z czego kolega z sony się śmieje.. może spróbuj porównać jakieś zdjęcie z ISO 1600 zrobione w identycznych słabych warunkach oświetleniowych - i wtedy zobacz jego minę
    Ad.2. Po to jest RAW - sam sobie wyostrz i "podkręć" jak Ci pasuje.. zobacz co masz ustawione w Picture Style.. pewnie jpg jest podkręcony i stąd ten efekt
    Ad. 3. Hmm zawsze myślałem że 85 jest to więcej niż 70 ale skoro twierdzisz inaczej.. muszę to przemyśleć
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 25-08-2008 o 00:08
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

zgadzam sie z kolega wyzej. Poza tym nie ma co porownywac Sony Alpha 100 z canonem 40d. Znajomy moze ci co najwyzej pozazdroscic
    5dm2

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zirian Zobacz posta
    (....)

(....)
    Wiesz to jest taki śmiech przez łzy . Automat spod znaku "P" umożliwia jpg+raw i twórcze zmiany jeśli są potrzebne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 24 z 58 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów