Strona 16 z 58 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 580

Wątek: 450D czy 40D, co wybrać?

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Miałeś dylemat, po czym podjąłeś jeszcze inną decyzję niż te pośród których wybierałeś, tak więc widocznie dylemat nie był prawdziwy, bo stać Cię było i na obiektyw i na nowe body.

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

no nie do konca bo tele kupilem dopiero miesiac pozniej..
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niby kupiłeś miesiąc później ale jednak wiedziałeś, że bedziesz miał kasę
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witam!

Pierwszy post i pierwsza prosba o pomoc, choc na wstepie tez podziekuje za cierpliwosc (bowiem ilez razy mozna doradzac).

Przeczytalem caly ten watek i im podobne. Zreszta nie tylko na tym forum. Od dluzszego czasu sie glowie, ktory puszke wybrac i jakie szkla do niej. Kiedys uzywalem Praktica'i, a teraz po pewnej juz dluzszej przerwie chcialbym zaczac uzywac DSLR. Zalozenia:

1. Budzet to max. 1000 funtow (no tak, korzystam jeszcze z przywilejow bycia w UK, jeszcze...)
    2. Planuje fotografowac: krajobrazy, tzw. ulice, okolicznosciowe, portretowe. Kiedys moze i makro.
    3. Pojecie pewne mam, ale tez i mam ambicje, zakupione juz ksiazki sa i bede chcial sie rozwijac dalej w fotografii by sie to nie kurzylo
    4. Szklo mozliwie najlepsze chyba teraz. Po powrocie chyba nie bedzie mnie tak szybko na jakies nowe stac.

To chyba najwazniejsze zalozenia. I tak moj wybor dotychczasowy padal miedzy Nikonem D80 (wiem, nie tu) ze szklarnia 18-70 i 70-300 VR oraz Canonem 40D (tu bez wybranych szkielek). Macalem wspomniane puszki plus wlasnie Canona 450D. Wiem, ze Nikona mi sie trzyma dobrze. 40D takze, choc jest juz wiekszy i ciezszy. Przy D450 mam pewne wrazenie, ze jest mniejszy, jakbym go nie tak pewnie trzymal (mozemoja lapa wieksza) i ten plastik, choc wiem, rzecz wzgledna. Oczywiscie w sklepie mnie namawiano do Canona. Zestaw Nikona mysle byl ok i dosc optymalny na kazde warunki.

Ale moze rzeczywiscie Canon 40D czy tez 450D z ktoryms L szkielek? Choc te tu juz predzej z 450D bowiem nie sadze by udalo mi sie skompletowac zestaw Canona 40D plus L-ke. Takie dylematy mam od dawna, a ja w koncu chce focic...

Dziekuje za kazda porade!
    Ostatnio edytowane przez Zirian ; 31-07-2008 o 01:51

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Polecam canona 40D, do tego redukcje z dandelionami pod obiektywy M42, których używałeś, i wio...
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Coś już napisał Awatar pkalamajski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zirian Zobacz posta
    Witam!

Pierwszy post i pierwsza prosba o pomoc, choc na wstepie tez podziekuje za cierpliwosc (bowiem ilez razy mozna doradzac).

Od dluzszego czasu sie glowie, ktory puszke wybrac i jakie szkla do niej.

1. Budzet to max. 1000 funtow (no tak, korzystam jeszcze z przywilejow bycia w UK, jeszcze...)
    Nie pomogę Ci w wyborze szkieł. Podpowiem jednak dwie rzeczy.

40d i 450d nie róznią się zbytnio w jakości produkowanych obrazów, zupełnie nie w tym rzecz. Jednym, i drugim aparatem możesz zrobić świetne zdjęcia. Istotne jest to, że 40d to sprzęt, który zdecydowanie mniej, niż 450d w robieniu zdjęć przeszkadza. Komfort użytkowania jest o niebo lepszy. I wierz mi, to naprawdę ma znaczenie. Ja przesiadłem się z 400d na 40d, różnica, moim zdaniem, jest znacząca.

Druga sprawa. Jeśli jesteś w UK, najlepszym sposobem, w jaki możesz to wykorzystać, są zakupy w HK via ebay. Poszukaj na forum, a znajdziesz. Hint - kea-photo, digitalrev.

Daj znać, co wybrałeś.
    PK

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pkalamajski Zobacz posta

Druga sprawa. Jeśli jesteś w UK, najlepszym sposobem, w jaki możesz to wykorzystać, są zakupy w HK via ebay. Poszukaj na forum, a znajdziesz. Hint - kea-photo, digitalrev.

Daj znać, co wybrałeś.
    Ano wlasnie. Widzialem ich oferty i cenowo sa rzeczywiscie bardzo dobre. Sa jednak dwa minusy, ktore powoduja, ze sie powstrzymuje:
    1. Clo i VAT - w UK sa one mniejsze niz w PL, jednakze istnieje ryzyko ich naliczenia i wowczas cena bedzie taka jak tu na miejscu
    2. gwarancja - nie maja europejskiej gwarancji, ew daja ina, firmy trzeciej, ale najblizsze punkt, ktore ja realizuja sa dla mnie w Czechach.

Wiem, ze 40D bylby zakupem na przyszlosc i dlugi czas. Ale tu juz ze szklami w budzecie chyba nie poszaleje.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zirian Zobacz posta
    ... Oczywiscie w sklepie mnie namawiano do Canona. !
    Dlaczego oczywiscie
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wynikalo to z faktu, iz akurat wowczas byla konsultantka z Canona (czy tez osoba, ktorej zadaniem bylo reklamowanie produktow Canona) a sami tez sprzedawcy twierdzili, ze jednak Canon, tudziez 450D, jest najlepszym rozwiazaniem, bowiem oni sami, w ramach pracy w Currys, testuja aparaty i wlasnie Canon 450D im sie najbardziej spodobal. Chcieli mi juz sprzedac paczke dla profeksjonalistow, ktora zawierala filtry, tripod'a i inne dodatki w tym Tamroda, cos do 200mm. Jak tez pozniej sprawdzilem, szklo slabo oceniane i ciemne.
    Ale szklo jak szklo, skoro nadal nie zdecydowalem sie na puszke

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Według mnie optimum dla Ciebie to 40D + 70-200 f/2.8 + 17-40 f/4.0. Nie przeliczałam, ale powinieneś się prawie zmieścić.. Najwyżej posiedź jeszcze tam z miesiąc i już

Strona 16 z 58 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów