Pokaż wyniki od 1 do 10 z 580

Wątek: 450D czy 40D, co wybrać?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    ..WB/pomiar światła/ISO/tryb AF/EV i parę innych rzeczy można ustawić za pomoca jednego naciśnięcia przycisku i przekręcenie kółka. W 400D żeby zmienić ustawienia trzeba się przedzierać przez menu, w 450D pewnie też.

W 40D jednym przyciskiem można zablokować pomiar ostrości, w 400/450D tego nie ma.

Do tego w 40D można szybko na podglądzie przewijać zdjęcia, w 400/450D masz tylko skok 10-100 zdjęc.

To są różnice które w sumie przekonały mnie do przesiadki z udanego 400D na 40D. Gdybym teraz kupował aparat też bym wybrał 40D zamiast 450D. Ale to kwestia gustu i potrzeb. Sam je potrafisz ocenić.
    "Pewnie tez" niestety sie nie zgadza. Chociaz 450D nie ma duzego kolka i joysticka z tylu, jest zakakujaco ergonomiczny IMHO. Ma odzdzielny guzik do ISO i oddzielne guziki do WB, trybu AF, trybu pomiaru swiatla (spot, itp.)

Szkoda, ze nie udalo Ci sie odkryc jak szybko przewijac zdjecia. To sie robi kolkiem. W 40D oba kolka przewijaja, w xxxD tylko male, bo duzego brak. Kiedy chwycilem po raz pierwszy 400D, tez myslalem, (no moze przez pierwsze 5 minut) ze nie da sie przewijac w powiekszeniu (normalne w kompakcie), bo w 20D zawsze uzywalem do tego wiekszego pokretla. Gdyby nie dalo sie szybko przewijac klatek w powiekszeniu, to by dla mnie zupelnie dyskwalifikowalo body.

A jesli chodzi o wygode..... mnie nie robi roznicy, bo ja tego uwytu po prostu nie sciskam jak poczatkujacy. Ja trzymam aparat lewa reka pod spodem, (gdzie zwykle jest przykrecone mocowanie do statywu na ktorym dobrze mi sie ukladaja palce) a za baterie prawa reka tylko luzno i tylko w momencie robienia zdjecia. A widze artystow, ktorzy cykaja zdjecia jedna reka kurczowo zacisnieta na baterii...czasem z przypietym dwukilowym obiektywem...:-) . Do takich wyczynow to polecam rekawice i talk, jak w podnoszeniu ciezarow.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 29-05-2008 o 07:45

Uprawnienia umieszczania postów