Strona 9 z 58 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 580

Wątek: 450D czy 40D, co wybrać?

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

A ja polecam, używane 20d lub 30d za to z lepszymi szkłami, większość "gadżetów" z 40d to tylko gadżety. Jakość zdjęć z 20d i 30d jest bardzo wysoka. Ilość Mpix ma niewielkie znaczenie dla zwykłego fotografa (no chyba że masz w planach odbitki wielkoformatowe).
    Ostatnio poleciłem koledze 20d i po przesiadce z panasonica fz20 lub fz30 był mega zadowolony. Zaoszczędzone pieniądze przeznacz na szkła. Za rok dwa zmienisz body, a szkiełka zostaną.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Wbrew pozorom ilość MPix może mieć znaczenie. Np. chcemy zamieścić zdjęcie na stronie, podczas robienia zdjęcia z większej odległości brakuje mm (np. mamy 200 zamiast 400). Wtedy zdjęcie się kadruje tak aby "przybliżyć" obiekt. Przy zbyt małych rozmiarach zdjęcia w pewnym momencie dochodzi do interpolowania zdjęć czyli sztucznego wstawiania piskeli.

20D i 30D mają około 8 Mpix, 450D ma 12 Mpix.

Bywalec

Domyślnie

Decyduje tu jakość wykonana sensora.
    To że mniej pikseli jeszcze nie decyduje o końcowej jakości obrazu.
    Pytanie tylko czy ten "niuans" będzie miał dla kogoś praktyczne zastosowanie czy też nie.

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta

a tego to nie napisałem, więc nie wymyślaj i nie twórz fałszywych cytatów.
    Sory Stary... źle wstawiłem nazwę użytkownika :-)

to pisałem to było do pan.kolegi jka widzisz napoczątku cytowanego fragmentu...a skąd tam Twójnick
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Domyślnie

Witam Wszystkich

A ja osobiscie polecam: 40D + 16-35 2,8L II USM - lepiej wziąść jakis mały kredycik i kupić ciekawy zestaw. Kupic coś i potem zastanawiac się, że mogłoby byc lepiej - po co. Inwestycja = satysfakcja.

Pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

A nie lepiej 1dsmk3 i 24-70/2.8? kredycik i jest...

Na czym polega jakość wykonania sensora? Jak można sprawdzić, czy sensor w moim aparacie został dobrze wykonany?

Domyślnie

Jak to "jak sprawdzić"? Przecież to bardzo proste - trzeba robić dużo zdjęć dekielka nałożonego na obiektyw, tablic testowych i bateryjek. Gdzieś w okolicach tysięcznego zdjęcia ww. obiektów będziesz miał wyrobione zdanie czy sensor (który ?) w Twoim aparacie jest dobrze wykonany.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    ..WB/pomiar światła/ISO/tryb AF/EV i parę innych rzeczy można ustawić za pomoca jednego naciśnięcia przycisku i przekręcenie kółka. W 400D żeby zmienić ustawienia trzeba się przedzierać przez menu, w 450D pewnie też.

W 40D jednym przyciskiem można zablokować pomiar ostrości, w 400/450D tego nie ma.

Do tego w 40D można szybko na podglądzie przewijać zdjęcia, w 400/450D masz tylko skok 10-100 zdjęc.

To są różnice które w sumie przekonały mnie do przesiadki z udanego 400D na 40D. Gdybym teraz kupował aparat też bym wybrał 40D zamiast 450D. Ale to kwestia gustu i potrzeb. Sam je potrafisz ocenić.
    "Pewnie tez" niestety sie nie zgadza. Chociaz 450D nie ma duzego kolka i joysticka z tylu, jest zakakujaco ergonomiczny IMHO. Ma odzdzielny guzik do ISO i oddzielne guziki do WB, trybu AF, trybu pomiaru swiatla (spot, itp.)

Szkoda, ze nie udalo Ci sie odkryc jak szybko przewijac zdjecia. To sie robi kolkiem. W 40D oba kolka przewijaja, w xxxD tylko male, bo duzego brak. Kiedy chwycilem po raz pierwszy 400D, tez myslalem, (no moze przez pierwsze 5 minut) ze nie da sie przewijac w powiekszeniu (normalne w kompakcie), bo w 20D zawsze uzywalem do tego wiekszego pokretla. Gdyby nie dalo sie szybko przewijac klatek w powiekszeniu, to by dla mnie zupelnie dyskwalifikowalo body.

A jesli chodzi o wygode..... mnie nie robi roznicy, bo ja tego uwytu po prostu nie sciskam jak poczatkujacy. Ja trzymam aparat lewa reka pod spodem, (gdzie zwykle jest przykrecone mocowanie do statywu na ktorym dobrze mi sie ukladaja palce) a za baterie prawa reka tylko luzno i tylko w momencie robienia zdjecia. A widze artystow, ktorzy cykaja zdjecia jedna reka kurczowo zacisnieta na baterii...czasem z przypietym dwukilowym obiektywem...:-) . Do takich wyczynow to polecam rekawice i talk, jak w podnoszeniu ciezarow.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 29-05-2008 o 07:45

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Buda z większą przyszłością to 40D... wszelkie akcesoria można w przyszłości przełożyć do 5D czego juz z 400D/450D... nie do końca da sie zrobić.

I 40D mimo to jest bardzije rozwojowa tzn dla Ciebie - ma jednak więcej możlkiwości manulanych nastawień... zresztą byłoo tym wcześniej.

JESLI TYLKO BUDA TO 40D :-)
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    A jestes pewien iz 400D ma punktowy pomiar swiatla?
    Przepraszam. Miałem na myśli 450D (czas przyzwyczaić się do nowych numerków :)

Strona 9 z 58 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów