Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
I ja się przesiadłem z 400D na 40D.

Powiem tak, poza fatalnym LCD 40D (w porównaniu do 400/450D) ma więcej mozliwości ustawień i po prostu to wyższa półka z wszelkimi konsekwencjami. Więc wybór zależy od tego czy przewiduje się, że fotografia wciągnie. Jeżeli wciągnie to nie ma się co pakować w xxxD bo prędzej czy później i tak się pożałuje. Jednak jak napisano, podstawą jest szkło. Body przemijają a szklarnia zostaje.

Swoją drogą jeżeli ktoś nie rozpatruje parametrów ani możliwości, a "wygląd i materiały" to warto zwrócić uwagę na jedną kwestię. 400D i 450D to małe aparaty, jeżeli ktoś ma duże lub nawet średnie graby to bez gripa się nie obejdzie. Również obudowa ani w 400/450D ani w 40D nie zachwyca, choć w 40D lepiej się prezentuje.
z tego co wiem to 400D/450D jest całkowicie plastik... nawet w środku ma jakąs cieniutką ramke tylko aluminiową... jeśli dobrze widziałem w serwisie...

40D ma dużo mocniejszy korpus... 400D pod naciskiem palcy czuć jak potrafi sie uginać w niektórych miejscach... w 40D jeszcze takiego miesjac nieznalazłem...

Co do wyświetlacza to definitywnie powinien być lepszy w 40D... zaraz sie sie salwa odezwie ze przecież taki sam jak w 1D :-).... co dlaje nieoznacza ze dobry :-)... jak dla mnie optymalny by był 3calowy ale nie 230 tys pkt a np. 360 000... bo znowu np Sony A700 czy Nikon D300 mają 960tys pkt... co znowu jest przesadą bo zdjęcia zawsze wyglądają na lesze niż są w rzeczywistości...