Do rajdów jest potrzebne bardzo szybkie szkło - to nie ulega wątpliwości, tak samo jak to fotografii ptaków w locie. Jeśli chodzi o zwierzęta to kwestia długiej ogniskowej. Makro - tutaj też w grę wchodzi inny obiektyw.
Rady w Twoim wypadku nie ma - masz duży zakres tematyczny i jednym obiektywem niestety nie obskoczysz wszystkiego.
Tak jak radzono weź słabsze body, lepszy obiektyw. Body za jakiś czas zmienisz a obiektyw pozostanie nadal bardzo dobrym obiektywem. Na ciągłym sprzedawaniu i kupowaniu będziesz tracił.
1) 450D + 24-105/4.0 L IS = ~5000 PLN (z czego obiektyw jest doskonałym zoomem dla Ciebie jak będziesz chciał robić jakieś uroczystości w szkole, tudzież na spacerze itd. Bardzo dobre szkło - ma funkcję makro, o której nie wiele mogę napisać, bo jej nie używałem) - nie będziesz żałował i szkła przez wiele lat (patrz: 10, 15 - o czym wcześniej już pisano) nie zmienisz pod warunkiem, że będziesz go szanował - będziesz ewentualnie zmieniał body, a obiektyw pozostaje ten sam o bardzo dobrej jakości.
Za jakiś czas do fotografii ptaków w locie tudzież innych zwierząt dokupisz 300/4.0 L IS (3600zł) (również ma funkcję makro) lub unikając stałki, która na początku może być kłopotliwe weźmiesz 70-200/4.0 L (2100zł)
Jeśli to Twoja pierwsza lustrzanka, na początku kupiłbym 450D + 24-105/4.0 L IS i nim fotografował to co będziesz mógł![]()
Przepraszam czy to znaczy że lansuje się mając 1D Mark III + 600/4.0 L IS? Czy po prostu zajmuje się fotografią przyrody (być może nawet zawodowo) i mam taki sprzęt bo jest mi potrzebny do pracy? Tzn, że sąsiedzi mają patrzeć jak to się lansuje sprzętem za 60 000zł, czy po prostu jest on mi niezbędny do wykonywanej pracy?
Koledzy na forum mają czasami zestawy 5D (czasami dwie sztuki) + 35 + 50 + 85 + 135 (wszystko w wersjach L) czy to znaczy, że to snoby i lanserzy czy po prostu jest im to potrzebne do pracy?
BTW, nie wiem, może czasy się zmieniły, ale jakoś nie wyobrażam sobie młodzieży w gimnazjum latającej z 5D i z L-kami w tobie, więc stary nie wyolbrzymiaj.
Pewnego rodzaju tuning samochodu wykonują obecnie salony, tuning w postaci dodatkowych świateł na podwoziu, dodatkowych reflektorów na dachu czy innego tego typu bajery są w świetle prawa zabronione.
Bardzo proszę, aby kolega nim napisze sprawdził gdzieś to co piszę albo odniósł się do źródła.
Nowszy procesor obrazu? Producent myślę, że byłby zaskoczony taką informacją. Oba aparaty tj. 40D jak i 450D posiadają procesor DIGIC III.
Jeśli 400D/450D to odpustowy aparacik - dokup BG-E3 (grip), polepszy Ci się komfort pracy. Rozkład przycisków na 450D jest podobny do 400D i 350D (którym kiedyś robiłem zdjęcia) jakoś po ponad dwóch latach korzystania byłem przyzwyczajony że ISO zmieniałem nie odrywając oczu pod muszli ocznej. Kwestia przyzwyczajenia.