Strona 8 z 58 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 580

Wątek: 450D czy 40D, co wybrać?

Uzależniony

Domyślnie

[quote=mgtan;476940] 40D jest bardziej wymagający - tu trybu auto sie nie uzywa - trzeba sie bawic w manualnych trybach... [quote]

Czy mógłbyś mi wytłumaczyć, jak dziecku, dlaczego 40d jest bardziej wymagający i dlaczego 'tu trybu auto sie nie uzywa'?!

Tylu prawd absolutnych już dawno w żadnym wątku nie było. Jak ktoś 'jest na kupnie' to niech lepiej poczyta inne wątki o aparatach których na forum jest multum.
    BTW do lansu to najlepszy będzie 450d (bo najnowszy i dużo mpx) z (KONIECZNIE!) gripem i 70-200/4 L (bo biały).
    :-|

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    Kwestia Live View - ten tryb działa tylko w trybach manulanych...

W trybach zdefiniowanych: krajobraz, makro, portret, zdjęcia auto, auto bez lampy, portret z lampą - tu Liev View jest NIEDOSTĘPNY.
    w Av, Tv i P też jest dostępny - tak dopowiadam, bo to niby jest automatyczny a niby nie, więc lepiej napisać

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    40D jest bardziej wymagający - tu trybu auto sie nie uzywa - trzeba sie bawic w manualnych trybach...

Czy mógłbyś mi wytłumaczyć, jak dziecku, dlaczego 40d jest bardziej wymagający i dlaczego 'tu trybu auto sie nie uzywa'?!
    nie trzeba się bawić w manualnych trybach, ale fakt faktem, preselekcje czy full manual jest bardziej wymagający dla obsługującego niż zielony kwadrat. a bo dochodzi kwestia czasów, głębi ostrości...jednak trzeba czasem trochę pomyśleć przed zrobieniem zdjęcia. chociaż jak kto woli to niech korzysta z programów. po to są.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Dawno takich pierdół nie słyszałem. Aparat ma robić zdjęcia czy "wyglądać"?

Skoro ma wyglądac to można sobie darować pytania o funkcje i zająć się "wyglądem". Oczywiście wtedy obiektyw im większy gabarytowo tym większy "lans".

A jak ma robić zdjęcia to zasadne wydaje się pytanie czy fotografia wciągnie i na podstawie tego dobierać puszkę. Mnie wciągnęła i niedawno wymieniłem 400D na 40D. Wiele rzeczy mi nie pasowało. Tak się składa, że zdecydowana większość na tym forum fotografia wciągnęła i skoro ktos doradza 40D to przeważnie ma rację. Jednak jak juz wcześniej napisałem, przede wszystkim inwestuje się w szklarnię bo ta będzie na lata, łatwiej zmienić body niż posiadane szkła.

PS. I że tak powiem 450D do lansu sie nie nada, za mały. Lepiej 40D z gripem. To że 450D nowy dla "foczek" nie ma znaczenia.
    Ostatnio edytowane przez C80 ; 27-05-2008 o 07:00

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Co do "który lepszy" popierwsze, na poczatku definitywnie po przesiadce z małpkiprzypadnie Ci do gustu 450D, 40D jest bardziej wymagający - tu trybu auto sie nie uzywa - trzeba sie bawic w manualnych trybach... zdjęcia finalne są bardzije miekki z 40D (nie którzy to lubia inni nie)....
    Może w tym co powiem będę się trochę mylił, bo mam 400D a nie 450D, ale z porównania 400D i 40D nic takiego co napisałeś nie wynika. Tryby fotografowania są takie same (w 40D doszły tylko 3 tryby indywidualnych nastaw). Równie dobrze można fotografować na zielonym w dwu jak i w trzycyfrowym body. Większej miekkości zdjęć z 40D też nie zauważyłem - ale ja zawsze fotografuję w RAW.

A co do wizjera - nie wiem który ile pokrywa itd. Ale ten z 40D jest po prostu większy Przy zakupie nowego obiektywu na próbę strzelałem w jedną cyferkę na kodzie paskowym na pudełku. Na 40D nie było żadnego problemu, potem założyłem szkło na 400D - obraz był tak mały, że nie widziałem w którą cyferkę celuję

pozdrawiam
    Paweł

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

W tym watku pojawilo sie wiecej nieporozumien i przeklaman niz norma przewiduje. Postaram sie sprostowac przynajmniej kilka.

-- 450D ma prawdziwy spot metering, 400D nie ma;
    -- 450D ma to samo pokrycie kadru w wizjerze co 40D: ok. 95%
    -- 450D ma znacznie poprawione powiekszenie wizjera w stosunku do 400D: 0.87x, wg. Canona, ale naprawde jest ponoc wiecej, tyle co 40D (0.95x);
    -- pokrycie kadru i powiekszenie wizjera to dwie zupelnie inne rzeczy;
    -- roznice jasnosci wizjera miedzy 40D i 450D trudno dostrzec, ale optyczna jakosc jest troche lepsza w 40D;
    -- 40D nie jest ani troche bardziej trudny w uzytkowaniu niz 450D. (poza masa). Ma te same zielone kwadraciki, kwiatki itp. co 450D i mozna nim robic zdjecia tak latwo jak aparatem Casio wielkosci karty kredytowej;
    -- 450D ma ostrzenie na kontrast w LV, an 40 D nie ma;
    -- 40D ma ISO 3200, a 450D nie ma;
    -- jakosc zdjec z 450 D jest "ogolnie" o dzialke lepsza niz z 40D;
    -- obudowa 40D wazy wiecej, wyglada bardziej powaznie i jest lepiej "uszczelniona";
    -- ekran w 450D jest w zasadzie taki sam jak w 40D i jak w Ds MarkIII cenionym na $8000.

I na koniec, LV jest czesto sugerowane osobom przyzwyczajonym do kompaktow. To jest dobry marketing, ale tak naprawde jest akurat odwrotnie: LV do swietna rzecz, ale nie jest wygodne w stosowaniu na codzien, raczej ze statywem, czyli raczej do robienia powaznych zdjec niz pstrykania . O czym kazdy amator nowej lustrzanki szybko sie przekona i nauczy sie patrzec przez dziurke.

Kto ma pieniadze, i nie ma innych potrzeb, powinien kupowac prawie wszystkie produkty Canona, bo kazdy sie na cos przyda i kazdym sie mozna pobawic.

Natomiast w razie sytuacji albo-albo polecam 450D tym wszystkim, ktorzy czesto (zwykle) robia zdjecia przy okazji: podrozy, wycieczek, spacerow w towarzystwie normalnych ludzi. Natomiast tym, ktorzy fotografuja w studio albo czesto odbywaja wycieczki czysto fotograficzne, samotrzec, albo w towarzystwie innych takich, polecam 40D.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 27-05-2008 o 07:57

Bywalec

Domyślnie

"normalnych ludzi"

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    w Av, Tv i P też jest dostępny - tak dopowiadam, bo to niby jest automatyczny a niby nie, więc lepiej napisać
    No nie dokońca automat bo możesz zmienić niektóre choćby funkcje... nawet najbanalniejszy czas otwarcia, a co do "P" to własnie jeden z trybów manualnych...hihi... mozesz zmienić tu wszystko bądź jechać np na pułautomatycznym trycbie - mam na mysli że choćby zdefiniować ISO a reszte aparat sam dobierze... ale możesz i samemu ustawić przysłone itd.... na krajobrazie portrecie itp już takich zmian wprowadzić nie możesz...

pan.kolega -- jakosc zdjec z 450 D jest "ogolnie" o dzialke lepsza niz z 40D;
    no chyba stary zaczynasz troszke zmyślac 450D ma lepsze fotki niż 40D?... bo zaraz wyjdzie, że Canon 5D ma taką samą jakośc jak 450D :-D a róznice dopiero przy Canonie 1Ds zobaczysz... w woli ścisłości w zdjęciu - fotografi -ważne jest:
    primo - fotograf
    secundo - szkło

a na dalszych pozycjach jest aparat, lampa, i po kolei inne pierdoły.

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    Może w tym co powiem będę się trochę mylił, bo mam 400D a nie 450D, ale z porównania 400D i 40D nic takiego co napisałeś nie wynika. Tryby fotografowania są takie same (w 40D doszły tylko 3 tryby indywidualnych nastaw). Równie dobrze można fotografować na zielonym w dwu jak i w trzycyfrowym body. Większej miekkości zdjęć z 40D też nie zauważyłem - ale ja zawsze fotografuję w RAW.
    Osobiście 400D przerobiłem i 40D ma jednak więcej ustawień - niestety pochowane one są nie pod przyciskami (widocznymi) a w menu..comi osobiście nie do końca pasuje.
    Ostatnio edytowane przez mgtan ; 27-05-2008 o 09:21 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

W 40D są ISO pośrednie, np. 500, 640, 1000, 1250. Masz ISO 3200 i redukcję szumów przy wysokim ISO.

W 40D możesz osiągnąć czasy naświetlania rzędu 1/8000 s, w 400/450D maks to 1/4000. Masz 6,5 kl/s, a nie 3 kl/s.

WB/pomiar światła/ISO/tryb AF/EV i parę innych rzeczy można ustawić za pomoca jednego naciśnięcia przycisku i przekręcenie kółka. W 400D żeby zmienić ustawienia trzeba się przedzierać przez menu, w 450D pewnie też.

W 40D jednym przyciskiem można zablokować pomiar ostrości, w 400/450D tego nie ma.

Do tego w 40D można szybko na podglądzie przewijać zdjęcia, w 400/450D masz tylko skok 10-100 zdjęc.

To są różnice które w sumie przekonały mnie do przesiadki z udanego 400D na 40D. Gdybym teraz kupował aparat też bym wybrał 40D zamiast 450D. Ale to kwestia gustu i potrzeb. Sam je potrafisz ocenić.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    W 40D są ISO pośrednie, np. 500, 640, 1000, 1250. Masz ISO 3200 i redukcję szumów przy wysokim ISO.
    .
    Dodam tylko (było o tym w innym watku: http://canon-board.info/showthread.p...o%B6rednie+iso ) iz te posrednie ISO to troche "fałszowane" - są obrabiane przez procesor i nie pochodza prosto z matrycy (jesli tak mozna to ująć) - efekt jest taki iż pojawia się dodatkowy szum - chyba lepiej omijać te dodatkowe ISO - więc tutaj ta "wyższość" nie jest do końca.

PS
    Dodam jeszcze, iz zdziwilo mnie to - lecz wielu potwierdzilo te wlasciwosc np. na 5D gdzie te posrednie ISO dawało złe rezultaty.
    Ostatnio edytowane przez marekk_ok ; 27-05-2008 o 10:23
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

No nie dokońca automat bo możesz zmienić niektóre choćby funkcje...
    no to przecież to napisałem.

pan.kolega -- jakosc zdjec z 450 D jest "ogolnie" o dzialke lepsza niz z 40D;
    a tego to nie napisałem, więc nie wymyślaj i nie twórz fałszywych cytatów.

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Dodam tylko (było o tym w innym watku: http://canon-board.info/showthread.p...o%B6rednie+iso ) iz te posrednie ISO to troche "fałszowane" - są obrabiane przez procesor i nie pochodza prosto z matrycy (jesli tak mozna to ująć) - efekt jest taki iż pojawia się dodatkowy szum - chyba lepiej omijać te dodatkowe ISO - więc tutaj ta "wyższość" nie jest do końca.

nie zauważyłem tego, aczkolwiek nie patrzę z lupą na każdą fotę analizując szum. a że trochę jednak fotek obrabiam to jednak by mi się w oczy rzuciło jakby to było rażące.
    Ostatnio edytowane przez schabu ; 27-05-2008 o 10:43 Powód: Automerged Doublepost
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Strona 8 z 58 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów