Ja również stałem przed podobnym wyborem. Chciałem początkowo 500d, potem 550d/50d, ale przemyślałem wszystko na spokojnie i zdecydowałem się na 40dZależało mi na zmieszczeniu się z szybką kartą pamięci w 1500zł co się udało. Jestem bardzo zadowolony z zakupu, wcześniej miałem 350d. Autofocus chodzi zdecydowanie lepiej, wszystkie moje szkła zaczęły trafiać częściej, szczególnie w ciemniejszych sceneriach. Puszka bardzo ergonomiczna, wyświetlacz nie jest faktycznie jakimś cudem, wiele małpek ma w tej chwili lepszy, ale po przesiadce z 350d był to ogromny przeskok do przodu. W tej chwili jestem w miarę precyzyjnie określić czy zdjęcie jest ostre. Ilość wyświetnalych kolorów też nie jest zła. Kiepsko niestety używa się trybu LV gdyż wielkość pikseli ogranicza dokładność przy łapaniu ostrości w tym trybie. Może to kwestia wprawy, bo krótko się ciesze nowym body. W każdym razie zdecydowanie polecam. Uważam, że to najlepszy wybór do 2000zł. Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez malang ; 04-09-2011 o 19:51
Bzdura, że lepsze zdjęcia są z 40d. Miałem oba, mam co porównywać - każdym wykonałem tysiące zdjęć. Wybór to kwestia priorytetów - lubi się bardziej "kółka", czy mniejszą wagę, albo jeszcze coś innego. Na pewno nie lepsze zdjęcia, i nie lepszy wizjer, czy lepiej (jakoby) trafiający AF. Te "lepszości" to kwestia WIARY posiadacza i szukania "na siłę" dowodów, że MÓJ wybór był trafny.
Te "lepszości" zwiększają szanse na zrobienie dobrego zdjęcia, w trudniejszych warunkach AF 450D nie ogarnie jak z 40D. Tak samo jak mamy mało czasu na zmianę ustawień, to bez kółek z 40D możemy nie zdążyć [= zrobić gorsze zdjęcie albo wcale]. Przy pstrykaniu na luzie i mocno oświetlonych scen ciężko będzie udowodnić wyższość nawet 1D nad 450D [bo ciężki i obrazek wcale nie lepszy]
C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:
Prawda jest taka, że jakość zdjęć z jednego i drugiego bedzie praktycznie taka sama- nie ma co tu oczekiwać cudów. Natomiast nie ulega wątpliwości, że 40D jest aparatem bardziej zaawansowanym, z wyższej półki, co ujawnia się w jego użytkowaniu. Niewatpliwą przewagą 40tki jest łatwość obsługi, celniejszy AF, wiekszy wizjer. Waga dla jednych bedzie plusem, dla innych minusem. Jedyna właściwie wadą 40-tki jest ekran LCD. Tak czy siak, przed podjeciem decyzji trzeba obydwa wziąść do reki, przymierzyć, to co pasuje jednemu, nie musi pasować drugiemu.
Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS
Ale też 40d jest starszym technologicznie - wymaga większych korekt przy automacie, a odsetek poprawnie naświetlonych zdjęć jest w przypadku 450d wyższy, co powoduje, że tymi kółkami trzeba mniej kręcić...A autofokus 40d jest teoretycznie lepszy - w pracy tego specjalnie nie widać. Pamiętam rozczarowanie AF przy przejściu z 400d na 40d - miało być tak dobrze, a dlaczego nie jest?! Nie było też dyskomfortu przy fotografowaniu 450d w porównaniu do 40d.
moje 5gr do tematu co dotego że zaraz będę zlinczowany nie mam złudzeńjest taka tendencja że sprzęt musi byc PRO a przynajmniej być duuuuży czyli mieć grip wielki obiektyw najlepiej z czerwonym paskiem zamiennie może być na plastikowym kicie czerwona gumka recepturka
prawda jest taka że dla wiekszości amatorów którzy zdjecia ograniczają do galerii w necie wystarczy KAŻDY sprzęt i wybór możemy ograniczyć do tego czy pójdziemy w stronę kompaktów, hybryd, czy wymiennej optyki przy tej ostatniej to studnia bez dna! moje zdanie jest takie że jeżeli nie mamy zamiaru przeznaczać na nową wymienną podstawową optykę około dwukrotności ceny puszki oraz inwestowania w przyszłości w kolejne szkła lepiej kupić porządny kompakt, obecna technologia plus programy do obrabiania zapewniają nam naprawdę wysoki poziom wiadomo są specyficzne warunki lub tematy w których wymienna optyka jest niezbędna i pancerna obudowa także a tak naprawdę to liczy się dla nas bardziej nasze samopoczucie niż faktyczne 100% wykorzystania sprzetu ja przechodzę na ciemną stronę mocy lustrzane graty idą pod młotek więcej frajdy mam z fotografowania maluchem XZ1 może któreś nowe fufu - każdemu wg potrzeb a lansik to inna historia
![]()
opti
Nawet jeśli kasa przeszkadza kup 40tke bo 450tka zacznie ograniczać cie po kilku dluższych chwilach spędzonych z tym aparatem. 40tka ma lepsze iso i ogólnie w rękach trzyma się ją bardzo dobrze, jest większa od 450tki, nie masz wrażenia trzymania zabawki. Pozdrawiam
O ile różnica pomiędzy lustrzankami w jakości zdjęć jest rzeczywiści nieduża - o wyborze decydują drugo- i trzeciorzędne cechy lub specyficzne wymagania - to pomiedzy lustrzankami a kompaktami różnica jest przepaścista! Ale widzi się to na większych formatach zdjęć, nie na 10x15cm. ...