skonczy sie jak zwykle na kupnie nowego body choc stare nie ma jeszcze 20% przebiegu![]()
skonczy sie jak zwykle na kupnie nowego body choc stare nie ma jeszcze 20% przebiegu![]()
Może nie powinienem się wtrącać bo sam jeszcze nie wiele wiedzy mam ale powiem tak,miałem 450D którą mi ukradli z samochodu cieszyłem się nią 3 miesiące zrobiłem nią 4 wesela wydawała mi się dobrym korpusem do puki nie zakupiłem 40D posiadam go od paru dni zrobiłem nim już pierwszą studniówkę zestawem 40D+Sigma 17-50 f2,8 580EX II i i super fotki, AF rewelacja ,polecam 40D
EOS 20D Canon Ultrasonic 28-105 f3,5-4,5.Canon
my tu gadu gadu ... a historia się powtarza.. co począć, że każdy musi zbadać na własnej skórze jak to jest kupić za słabe body
![]()
To ja uprzejmie proszę o pokazanie - najlepiej pod postacią załączonych zdjęć - tego zbawczego wpływu lepszego korpusu na zdjęcia...
jak we wszystkim, zależy do czego używasz aparatu.. jak robisz fotki dla siebie - masz na pstryknięcie trochę czasu to luzik 400D .. 450D .. 1000D jest spoko, ale jak łapiesz zawodowo chwile ! które niestety ale są ulotneto potrzebujesz pewnego af np.. który w 40D jest o niebo lepszy niż w wyżej wymienionych korpusach ( przykład czarna powierzchnia wyświetlacza plazmy .. w 40D wciskam af i ustawia natychmiast... to samo 400D .. gubi się, jeździ obiektywem i nie może ustawić )...
wnioski ..
kupować odpowiedni sprzęt do tego do czego będzie służył.. no chyba że ma się kasęwtedy lepiej korzystać z dobroci technologi
Wniosek jest taki, ze lepiej sie nie madrzyc bez sprawdzenia. 400D i 450D maja zupelnie inny AF. Zarowno punkt srodkowy jak i boczne. Roznica miedzy 400D i 450D jest duza, miedzy 450D a 40D znikoma, a w punkcie centralnym praktycznie zadna.
20D i 30D tez sie da robic zdjecia, ale ich AF w porownaniu z 450D to kicha pod _kazdym_ wzgledem.
No popatrz, a na pl.rec.foto.cyfrowe jakiś czas temu mieliśmy wywody błazna ukrywającego się pod ksywą "bez ksywy", który to udowadniał jak to autofocus w 450D nie ma prawa działać (i ilustrował to przykładami). Wymieniał puszkę chyba trzy razy, każdą oddawał do kalibracji. W końcu kupił bodaj 40D i skończyło się narzekanie.