"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Witam
Jesteś amatorem to bierz 450 i dobre szkło. Ta pucha ma wszystko co potrzebujesz. Popracuj nad techniką robienia zdjęć jesli jeszcze takiej nie posiadasz. Dobry aparat nie zrobi za Ciebie zdjęcia. Inwestuj w szkła i rób fotki.
Wkurza mnie pisanie o tym, ze 400D czy 450D to wydmuszki- aparat udający lustrzankę itp. Powiem Ci tak odłożyłem kasę poszedłem do sklepu i już miałem brać 40D bo mnie gryzło,że inni mają i nie wstydze się powiedzieć -byłem troszkę zazdrosny, ale z drugiej strony pomyślałem, żę jeśli sprzedam 400D to zostane z body 40D i szkłem 70-200 f/4 L i w perspektywie klku miesięcy brak kasy na inne szkło. Poszedłem po rozum do głowy i zamiast wydać te pieniądze na 40D kupiłem szkło 85mm f 1,8 i pieje z zachwytu nad jakością fotek portretowych.
Dziś wiem nie zamienie cropa na Cropa ale poczekam aż 5D stanieje i kupie FF. No chybam że jakimś cudem kupie następce 5D.
To trudna decyzja co wybrać, tu każdy z tego co przeczytałem dobrze Ci radzi, bo każdy ma swoje doświadczenia i dzieli się z Tobą nimi.
Obyś tylko mógł raz w tygodniu pójść na sesję foto z kolegami to będzie dobrze innaczej pieniążki będą utopione w błoto i nie ważne co kupisz czy
400D czy 450D czy 40D sprzet bedzie się kurzył i tyle,
Prosze użytkowników tego forum o nie wyśmiewanie się z tego, że ktoś foci 350D 400D czy 450D większość z nas zaczynała od czegoś słabszego ale i wtedy robiliście fajne fotki i o tym wrto pamiętać polecając innym aparat.
Pozdrawiam
Wszystkich bez względu na Wasze opinie o mojej 400D
Ostatnio edytowane przez sylwester Samluk ; 29-07-2008 o 01:19
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
Ja zacząlem od 30D. Ale jak bym zaczął od 5D ty bym robil lepsze foty a tak samo dno
A poważnie, puszka to tylko ergonomia, wygoda. 40D jest chyba uszczelniony ale to i tak duzo nie da jak Ci wpadnie do wody. Raczej kazdy chroni aparat przed deszczem, pyłem itd. Gdybym kupował pierwszy aparat z wiedza na temat sprzetu która mam teraz i funduszem ktory mialem na to przeznaczony, kupilbym 400D. A reszte dołożyl do lepszego szkla.
Ale kazdy sam podejmuje decyzje.
Jesli nie zamierzasz w najblizszym czasie FF to 17-55 is 2.8 bedzie dobrym szkielkiem - jasne dosc szerokie, uniwersalne.
24-105 L IS uzywam obecnie na cropie i jego zakres mi bardzo pasuje (choc kupilem go z zamiarem podpiecia do FF) - szklo jest ostre od "4", stabilizacja tez tutaj jest fajnym dodatkiem. Tylko pamietaj ze to swiatlo 4 w ciemnych pomieszczeniach moze sobie nie poradzic - chociaz robilem nim w kosciele gdzie swiatlo nie bylo za duzo i udalo sie - jak masz "mało ruchome-stojące" obiekty to mozna zejsc z czasem dosc mocno. Zas ciemne pomieszczenia bez lampy to raczej jasne stalki.
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
17-55 IS to chyba najlepsze szklo jako podstawowe do 450D czy 40D. Ale trzeba pamietac ze jest spore i ciezkie i... drogie. Jak ktos bierze 450D bo jest lzejszy/mniejszy niz 40D, to raczej powinien zostac przy kicie niz ladowac sie w 17-55 IS. No i kit + np. 50/1.4 wyjdzie i tak taniej niz 17-55.
uzytkuje 400d,
zaczynałem od kita, potem tamron 17-55 2.8 (autofocus w low light za często pudłuje), w chwili obecnej canon 17-85 is usm (obiektyw ok, brakuje jednak 2.8), zamierzam w najbliższym zmienic na canon 17-55 2.8 (kosztem tych 30mm).
jesli zamierzasz focic np. potomnych w pomieszczeniach bez lampy to bez zastanowiena doradzam 400 lub 450 plus c17-55.
dziękuję za pomoc,
Wybieram tańszy korpus (D450) jako śnie mogę wyobrazić sobie biegania za dzieckiem z40D - chociaż ten aparat miałem kupić w pierwszym planie.
Mogę dołożyć do lepszych szkieł.
17-55 IS USM - tu czytam że to najlepsza opcja, i w najbliższym czasie coś dłuższego (np. 300 z IS)
czy 17-55 f/2.8 sprawdzi się przy portretach?
Użytkowniku "Ewa-Olsztyn" a czemu popełniłaś błąd kupując 400D? Co nie umiałaś zrobić tym zdjęcia? Jakoś w to nie wierzę.
Pozdrawiam
Sylwek
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
Bo pewien Znający-Się-Fotograf mi go polecił, uważając - zapewne słusznie - że to i tak za dużo, jak na moje możliwości. A był to czas, kiedy nie miałam żadnego pojęcia o fotografii, przez pół roku pstrykałam nim radośnie jotpegi w średniej wielkości "na zielonym". Potem zastanowiło mnie rozmyte tło na niektórych zdjęciach oglądanych w necie, dowiedziałam się co to GO, co przysłona, skombinowałam sobie instrukcję po polsku i... poooszło!
Umiałam - na zielonym i na "kwiatku"Co nie umiałaś zrobić tym zdjęcia? Jakoś w to nie wierzę.]
Pozdrawiam
Sylwek
Bardzo ślicznie wychodziło
Kolega "ewa_olsztyn"???
A chodziło mi raczej o to, że cena 400D - jako nowinki - spadła o 1/3 zanim nauczyłam się obsługi wszystkich jego trybów...
Podobnie może być z 450D.
Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 29-07-2008 o 13:50
Również cena 40D spadła i to znacznie!!! wszystko tanieje dziś warto kupić 40D bo jest w miare tanie choćNikon D200 jest w cenie 40D i w dodatku uszczelniony. Decyzja w dniu dzisiejszym jest trudna. Ja jak brałem 400D był na tyle duzym wydatkiem, ze o 40D mogłem tylko westchnąć. Dziś wybrałem szkło nie body z czego jestem dumny ale i tak wielu powiem, że glupio zrobiłem .Ja postanowiłem jesli zmieniać 400D to na Full Frame.