Strona 11 z 49 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 580

Wątek: 450D czy 40D, co wybrać?

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CezaryM Zobacz posta
    Będziesz miło zaskoczony :razz: Miałem dokładnie takie samo przejście z 350D na 40D i teraz czuję się w miarę szczęśliwy . Do pełni potrzeba FF.
    Dokładnie pełnia szcześcia to 5d + odpowiednie L
    Ja od niedawna tez jestem posiadaczem 40d po przesiadce z 350d i jest ogromna różnica w ergonomii. Jeśli chodzi o jakość zdjęć to mam wrażenie ze czasem 350d dawał lepszy obraz i jakby mniej szumiał w porównaniu z 40d ale to takie moje subiektywne zdanie. Na pewno 40d jest o wiele szybszy i bardziej niezawodny co dla mnie było ważne.
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magix Zobacz posta
    Na pewno 40d jest o wiele szybszy i bardziej niezawodny co dla mnie było ważne.
    Szybszy- owszem, ale bardziej niezawodny - dlaczego tak sadzisz?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magix Zobacz posta
    Jeśli chodzi o jakość zdjęć to mam wrażenie ze czasem 350d dawał lepszy obraz i jakby mniej szumiał w porównaniu z 40d ale to takie moje subiektywne zdanie.
    Z czasem się przekonasz, albo już wiesz.;-)
    Nawet nabywając nowe szkło najwyższej klasy w/g producenta, lub obiegowej opinii to pierwsze wrażenie po zrobieniu kilkudziesięciu kadrów przychodzi mały zawód.
    Toż to co do tej pory miałeś i nadal masz (też L-ka) robi lepsze kadry.

Z czasem się przekonasz, że nie tylko body trzeba wyczuć, ale także szkło.
    Przychodzi moment, że już je masz, wiesz na co możesz sobie pozwolić, jesteś zadowolony z wyboru.
    Tak bardzo często bywa.
    Pozdrawiam.

Coś już napisał Awatar emilus100
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ERR Zobacz posta
    (...) Mały jak 400D, ale trzyma się go pewnie i dobrze. Jeśli potrzebujesz aparatu na wypady za miasto, wycieczki, urlop, to 450D będzie chyba lepszym wyborem. (...)
    Nawet lepiej się go trzyma niż 400D, bo ma większy troszkę grip Ja też właśnie wybrałem 450tkę z uwagi na w miarę małe wymiary i wagę. A jak będzie za mały to zawsze można dokupić gripa
    EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Dopiero zaczyna Awatar grregorry1
    Miasto
    Ireland / Cork

Domyślnie

FF wiadoma sprawa - bajka, no ale zobaczymy czy bedzie następca no i co pokaże bo jak coś to zmieni sie na FF. Postaram sie dla zainteresowanych wkleic kilka sampli.
    Moje zdjęcia. www.gsfoto.cba.pl

Anon
    Guest

Domyślnie

Ja mam od nie długiego czasu Canona 40D i jestem z niego bardzo zadowolony. Jego zaletą jest to, że jest to naprawdę ciężka i solidnie zbudowana bardzo dobra puszka a nie jakieś chucherko 450D...

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Ja przesiadłem się z 400D i moim zdaniem 40D ma takie zalety:
    - większy wizjer, i ISO w wizjerze
    - większe możliwości ustawień
    - lepsza i szybsza współpraca z moją szklarnią
    - tryb HI ISO
    - 6 klatek na sekundę, a nie 3; dla mnie ma to ogromne znaczenie bo fotografuję sport
    - najszybsza migawka 1/8000 a nie 1/4000 jak w 400D
    - szybszy bufor, dzięki temu przy zdjęciach seryjnych aparat nie zacina się by zapisać zdjęcia na karcie (u mnie zacina się po 60 klatkach, ale to nie ma znaczenia)
    - możliwośc blokowania ostrzenia jednym klawiszem

400D miał przewagę nad 40D:
    - 40D ma fatalny LCD, nie idzie określić czy zdjęcie jest ostre czy nie, ma słabą rozdzielczość, 400D to bajka w porównaniu do 40D
    - 40D w ISO 800 i 1600 ma bardzo małą przewagę nad 400D, spodziewałem się rewolucji a różnic wielkich nie widzę (choć może to moja wina)

I dodatkowo 40D jest większy, ale nadal za mały. Mam duże łapy i nadal mały palec ucieka mi pod aparat, na szczęście od razu kupowałem z gripem więc nie ma to dla mnie znaczenia.

Do kompletu wątpliwe pośrednie ISO. Wątpliwe bo czasami pośrednie wygląda jak to wyższe, a czasami jak niższe. Zalezy jakie warunki.

Wiem, że porównujemy 450D a nie 400D, ale jeżeli 400D i 450D są podobne, to IMHO 40D ma zdecydowaną przewagę nad obydwoma.

Coś już napisał Awatar CezaryM

Domyślnie

40D i wyświetlacz - tu się zgodzę. Mimo, że mam dobrze ustawioną jasność i nie oglądam zdjęć w pełnym świetle to bez komputera nigdy nie wiem czy zdjęcie jest ostre czy rozmazane. Tu się chłopaki z Canon'a nie popisali.
    Tu miał być mądry tekst ale się skasował.

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Najbardziej mi żal właśnie tego wyświetlacza.
    Sony H5, którego używałem, miał 3" LCD, które idealnie wiernie oddawało wszystko, co chciałem na zdjęciu zobaczyć.

W 40tce wykonuję korektę ujęcia, bo na podglądzie prześwietlenie... A na komputerze co? Nic. Dobre zdjęcie, bez wypaleń. ;/
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Coś już napisał Awatar CezaryM

Domyślnie

Hehehehe.... ja kiedyś powtórki robiłem bo myślałem, że za jasne - mimo, że histogram dobry był, ale coś mi nie pasowało. Potem po weryfikacji się okazało, że pierwsze było dobre, a poprawka - ciemna jak noc...
    Tu miał być mądry tekst ale się skasował.

Strona 11 z 49 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów