Strona 11 z 58 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 580

Wątek: 450D czy 40D, co wybrać?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Miałem okazję trochę pobawić się 40D i 450D.
    Oto kilka obserwacji-
    Wizjer
    40D - o niebo większy, jaśniejszy. Świat inaczej przez niego wygląda:-)

Autofocus
    40D - w tych samych warunkach ustawiał się tak samo. Szybki i pewny.
    450D - szybko się ustawiał, nie jeździł, ale przy tym samych kadrze za każdym razem ustawiał się na różne punkty ostrość. Mowa o opcji automatycznego wyboru punktu autofocus. Nieprzewidywalny trochę.

Uchwyt
    Jestem przyzwyczajony do małych aparatów. 450D trzyma się w ręku kiepsko jak na swoją klasę cenową. Z większym szkłem to już trzeba się skupić na trzymaniu lewą ręka szkła niż prawą body.
    40D - tutaj natychmiast czuć różnicę. Trzyma się wygodnie i pewnie.

Waga i rozmiary
    40D wyraźnie cięższy, choć lepiej leży w ręce. W moim wypadku muszę zmienić torbę fotograficzną na większą.

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

No i wybralem 450D plus dobry obiektyw (70-200 f/4 L). Na razie jestem zadowolony.
    www.tomaszbartoszynski.pl - fotografia ślubna, czyli zdjęcia ślubne i nie tylko...

s1084
    Guest

Domyślnie

IMHO 450D Szkoda trochę kasy. Lepiej już chyba kupić 400D i lepsze szkła.
    40D To poprostu bardziej poważny aparat, i zarazem bardzo szybki.
    Wcale nie jest technologicznie gorszy od 450D. Jest świetnym aparatem który zapewne starczy jeszcze na wiele lat. Aparatu nie kupujesz na zasadzie (bo ma taką nowinkę a taką). Zwróć uwagę iż za pikselami gonią raczej niższe modele, a potem za nimi powoli doczłapują te ze średniej półki.

Coś już napisał Awatar emilus100
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s1084 Zobacz posta
    Zwróć uwagę iż za pikselami gonią raczej niższe modele, a potem za nimi powoli doczłapują te ze średniej półki.
    Tak? A co powiesz o modelu 1 Ds Mark III (21,1 Mpix);-)
    EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emilus100 Zobacz posta
    Tak? A co powiesz o modelu 1 Ds Mark III (21,1 Mpix);-)
    ano to, ze kompakty maja juz po 12 mpix a 1ds mkIII to aparat z matryca FF.. porownaj sobie rozklad tych 21 mpix na matryce wielkosci 36x24 i rozklad 12 mpix na matrycy 1/1,8" (czyli +/- 7.2 mm x 5,3 mm)

s1084
    Guest

Domyślnie

emilus100 Ja napisałem średniej półki a nie topowe modele.

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos Zobacz posta
    JiNN, ale ja wiem o czym mowie, bo mam 450D i porownywalem kiedys z 40D ! 1000D wcale nie jest az tak strasznie odchudzony, a przy tym po prostu tanszy. Ja bym tak teraz wybieral. Gdybym odczuwal potrzebe 40D, to w ogole bym nie rozwazal 450D, bo dla mnie 40D to nieco inna kategoria, choc cenowo sa zblizone. Ale jak pisalem, co kto woli :-)
    No tak ale zawsze w 1000D mamy mniej niż więcej w 450D/40D. Sugerowałem się tytułem wątku 450D vs 40D . No ale skoro wybierać to raczej na lepsze zwłasza gdy zaznaczyłeś, iż cenowo są zbliżone.

Pozdrawiam

Domyślnie

Testom nie ma co wierzyć do końca, pamiętaj że 450D to nowsza zabawka Canona wypuszczona później po 40D więc testy mówią że to robi lepiej to gorzej, kule toczą i taka prawda, trza się sprzedać na tym polega napędzanie rynku, ja kupując aparat patrzyłem na co mnie stać i wolałem na początek zakupić 20D używany niż 30D nowy, czynnik ekonomiczny, zrobiłem kilka kotletów i już miałem nazbierane na 5D ale poszła fama że na jesień będzie 5D Mark II, więc zakupiłem 40D i 2 szkła L, znowu porobie kilka imprez i na wiosne 2009 jak opadną emocje cenowe zakupie 5D Mark II, będzie wtedy wiadomo czy warto, czy wystarczy starszy brat 5D.
    Canon FF i słoików kilka

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    (.....)

co do czy 400 czy 450... moim zdaniem jednak 400D... ma 10mpx (450 - 12mpx)... 400D nie ma live view...i skończyły sie róznice... (....)
    Otóż nie :-?.
    (.....)
    P.s. odrazu zapowiedź a propos 450 to odrazu jedziesz z nim do serwisu na kalibracje obiektywu pod aparat... na 400d daje sie to czasem uniknąć... choć i tak jest to darmowa (raz).
    A czy mógłbyś to jakoś rozwinąć - podać jakieś źródło tego typu uogólnień?

To jak Body tylko to definitywnie 40D... aczkolwiek live view działa tu tylko w przypadku manualnych trybów w trybie makro jest niedostepne.
    W trybie makro może jest i niedostępne ale robiąc zdjęcia makro jest dostępne jak najbardziej i to z AF.

Cytat Zamieszczone przez Tomiblax Zobacz posta
    Możecie mi wyjaśnić jak wybierać wizjery

Który aparat ma lepsze zdjęcia 40D czy 450D
    Wizjer ten który masz (bo jak rozumiem masz już 450d) daje obraz trochę mniej wyraźny niż 40D.
    Co do obrazowania - z 40D można uzyskać doskonałe efekty szczególnie w kwestii kolorów. Z RAW-ów nawet bardzo spitolonych pod względem naświelenia da się bardzo dużo wyciągnąć. Co do 450D - miałem go zbyt krótko żeby jednoznacznie oceniać ale mnie się obrazowanie tego aparatu bardzo podoba. Nie wiem czy nie bardziej niż w 40D.

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    (...)
    Acha - i auto focus nie działa przy podniesionym lustrze - przynajmniej w 40D, w 450D chyba podobnie?
    W 450D działa tak samo jak w kompaktach - jest wolny ale działa. W 40D musi opaść lustro żeby zadziałał.

Buda z większą przyszłością to 40D... wszelkie akcesoria można w przyszłości przełożyć do 5D czego juz z 400D/450D... nie do końca da sie zrobić.

I 40D mimo to jest bardzije rozwojowa tzn dla Ciebie - ma jednak więcej możlkiwości manulanych nastawień... zresztą byłoo tym wcześniej.

JESLI TYLKO BUDA TO 40D :-)
    Tzn. mamy to rozumieć, że z czasem kolega będzie mógł przełożyć bebechy do nowej puszki. Np. jak zmieni na 5D to z 40D weźmie AF .
    Jeśli mowa natomiast o akcesoriach typu obiektywy, lampy to tu nie ma żadnej różnicy, zaś jeśli chodzi np. o gripa to tu nie ma z kolei wymienności np. z 5D. Jedynie baterie ale słaba to pociecha, bo koszt zamienników to jakieś 20zł, a następcy będą już mieli inne.

IMHO obie "budy" mają taką samą przyszłość - na złomie albo w koszu .

Cytat Zamieszczone przez Tomiblax Zobacz posta
    No i wybralem 450D plus dobry obiektyw (70-200 f/4 L). Na razie jestem zadowolony.
    Bardzo rozsądnie. Miałem tak namawiać ale skoro sam doszedłeś do tego wniosku to gratuluję .

Cytat Zamieszczone przez s1084 Zobacz posta
    IMHO 450D Szkoda trochę kasy. Lepiej już chyba kupić 400D i lepsze szkła.
    40D To poprostu bardziej poważny aparat, i zarazem bardzo szybki.
    Wcale nie jest technologicznie gorszy od 450D. Jest świetnym aparatem który zapewne starczy jeszcze na wiele lat. Aparatu nie kupujesz na zasadzie (bo ma taką nowinkę a taką). Zwróć uwagę iż za pikselami gonią raczej niższe modele, a potem za nimi powoli doczłapują te ze średniej półki.
    Tyle że te piksele w 450D są bardzo dobrze wykorzystywane szczególnie dzięki stosunkowo słabemu filtrowi AA.
    Co do wielkości. Jak pochodziłem ostatnio z cegłą = 40D + coś tam.. to mam zakwasy . Oczywiście jak ktoś lubi ćwiczenia fizyczne to nie ma sprawy. Dla mnie to, że aparat jest lekki i mały to kolosalna zaleta. Dlatego cieszę się, że w szafie wciąż jest stara poczciwa produkująca fantastyczne zdjęcia 350-tka . I nigdy by mi nie powstała myśl w głowie żeby się unieszczęśliwiać kupowaniem gripa do takiego korpusu.

Ktoś tu wspominał jeszcze o wadzie 450D w postaci kart SD - no dla mnie np. to zaleta. Choćby z tego powodu, że nie muszę pamiętać żeby biorąc laptopa brać też czytnik.
    Nie wiem też na czym to polega ale 450D ma wyraźnie lepszy obraz na wyświetlaczu. Nie wiem czy to kwestia samego wyświetlacza czy softu. Jeśli tego ostatniego to pozostaję przy nadziei, że Canon coś zrobi z tym syfem, który pokazuje się z tyłu 40D, bo obrazem tego nazwać niepodobna .
    40D ma niewątliwe zalety w stosunku do linii xxxD (przede wszystkim szybkość i bufor, świetny AF - IMO jednak wyraźnie lepszy niż w 30D, duża konfigurowalność, ciche tryby, sRAW, dwa kółka, jojstick).
    To po prostu aparat do trochę innych zatosowań niż 450D.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

450D czy 40D ? Weź pod uwagę swoje podejście do fotografii, czyli co właściwie i jak fotografować.
    450D to wspaniały aparat i według mnie jakość jpg, ilość szczegółów w zdjęciu przemawia na jego korzyść. Mały jak 400D, ale trzyma się go pewnie i dobrze. Jeśli potrzebujesz aparatu na wypady za miasto, wycieczki, urlop, to 450D będzie chyba lepszym wyborem.
    40D to piękna, budząca zaufanie, solidna puszka, ale waży swoje, do tego szkła. Ja kupiłem 40D, bo wymienione cechy były dla mnie ważne, a na wycieczki mam Pentaxa MX.

Strona 11 z 58 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów