Zeby pokusic sie o odpowiedz na to pytanie, trzeba siegnac do dialektyki marksistowskiej a w szczegolnosci chodzi o kwestie przechodzenia roznic ilosciowych w jakosciowe. Tak jak przyjazn polsko-radziecka, ktora byla poglebiana przez wiele lat, a na koniec okazala sie calkiem plytka, AF u Canona jest zdecydowanie o niebo lepszy w kazdej nastepnej puszce, ale kiedy przychodzi do waznego i niepowtarzalnego zdjecia, totalna porazka jest ciagle realna mozliwoscia, nawet w modelu flagowym.
40D ma miec lepszy AF i pewnie ma, tylko pytanie o ile w praktyce? O jakies procenty. 450D wydaje sie miec podobny system jak 20D czy 30D , czyli na pewno nie "zdecydowanie gorszy".
Myślę, że mało kto z nas posiada zestaw tych 2 puszek jednocześnie, a już wielce mało prawdopodobne, by posiadacz starzejącej się szybciej w naszych opiniach niż w rzeczywistości jednakże świetnej n a d a l puszki 40D, zechciałby się przesiąść na 450D z jakichkolwiek powodów. Więc wniosek się nasuwa sam.![]()
Jak bym dostał 450D od kogoś i mógł zamienić to bez wahania wziąłbym 40D.![]()
![]()
Mimo wszystko polecam testy i opinie kolegów, którzy użytkują powyższe boby, oglądanie sampli, testy w necie, a jak nie wystarczy to testy, linijki, bateryjki, fotografowanie dekielków w oczekiwaniu na następców, ww puszek, którzy znów będą dzielnie rywalizować na forum![]()
5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
to tylko 1 %...
No wlasnie, trzeba by tu okreslic pojecie "lepszosci" i "gorszosci" :-) 40D jak sam Canon twierdzi lepiej nadaje sie to fotografii ruchomej, np. w trybie AI Servo. Byc moze wiaze sie to z konstrukcja sensora AF. W 40D wszystkie punkty sa krzyzowe z dodatkowa czuloscia 2.8. W 450D nie, i w punktach bocznych bedzie ostrzyl gorzej niz 40D (to latwo sprawdzic na liniach poziomych i pionowych). A jak w praktyce - nie widzialem takiego porownania.
Ja bym nawet wolała 30D zamiast 450D. XXX raczej nie będzie lepszy od XX.
Ja jako posiadacz 450D, to raczej bym sie zastanawial 450D czy 1000D. Seria XXD to jednak nieco inna polka, chocby z racji budowy. Ale co kto woli :-)XXX raczej nie będzie lepszy od XX.
Fotos według mnie to pojechałeś jeszcze gorzej. O ile się nie mylę to 1000D jest słabszy i mocno odchudzony w porównaniu do 450D. Dlaczego ktoś kto wybiera między 450 D, a 40D ma wybrac 1000D. Przecież to nie ma sensu...człowiek się zastanawia nad dobrym aparatem vs bardzo dobrym, a Ty między dobrym, a gorszym ?. Parametrami 1000D jest gorszy od 450D.I nawet nie ma co stawiać go obok 40D.
Im więcej xxxx tym gorzej
Pozdrawiam
Miałem 400d i przesiadłem się na 40D.
Widziałem 450D i pozostałbym przy 40D.
JiNN, ale ja wiem o czym mowie, bo mam 450D i porownywalem kiedys z 40D ! 1000D wcale nie jest az tak strasznie odchudzony, a przy tym po prostu tanszy. Ja bym tak teraz wybieral. Gdybym odczuwal potrzebe 40D, to w ogole bym nie rozwazal 450D, bo dla mnie 40D to nieco inna kategoria, choc cenowo sa zblizone. Ale jak pisalem, co kto woli :-)