Jak będziesz biegał z plastikowym kitem, to faktycznie różnica wagi między 450D i 40D jest wyczuwalna. Ale przy trochę cięższym obiektywie nie poczujesz różnicy tych 300g, wręcz 40D będzie się lepiej trzymać. 17-55 jest cięższy od korpusu 450D z bateriami i kartą, że o 300 IS nie wspomnę.
Można kupić xxxD, ale wszyscy dobrze wiecie, że najpóźniej za pół roku człowiek zaczyna się rozglądać za xxD, a w ciągu roku sprzedaje xxxD ze stratą i kupuje xxD. Podobnie z obiektywami.. Kupując coś gorszego zawsze mamy w plecy!
450D to nowość, jest bardzo drogi, podobnie jak drogi był 400D, gdy go kupowałam 2 lata temu, jeszcze bez polskich papierów. Dziś już bym tego błędu nie powtórzyła! W żadnym razie nie opłaca się ta inwestycja.
40D trza kupować!
Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 29-07-2008 o 11:10
A może koleżance / koledze chodziło o cenę v. możliwości?
Tu miał być mądry tekst ale się skasował.
Moim zdaniem 400D ma duże możliwości jak za tą cenę!!!
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
ja myalem podobny dylemat ponad rok temu: zostawic 350D i kupic 70-200 2.8 IS L czy kupic 30D z 28+135, wybralem te druga opcje, miesiac pozniej kupilem wymazony 70-200 i uwazam to za dobra decyzje. Ty wolales zostac przy takim bardzo srednim korpusie. Twoja decyzja i nie ma co jej oceniac
[SIGPIC][/SIGPIC]
Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX
Miałeś dylemat, po czym podjąłeś jeszcze inną decyzję niż te pośród których wybierałeś, tak więc widocznie dylemat nie był prawdziwy, bo stać Cię było i na obiektyw i na nowe body.
no nie do konca bo tele kupilem dopiero miesiac pozniej..
[SIGPIC][/SIGPIC]
Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX
Niby kupiłeś miesiąc później ale jednak wiedziałeś, że bedziesz miał kasę![]()
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
Witam!
Pierwszy post i pierwsza prosba o pomoc, choc na wstepie tez podziekuje za cierpliwosc (bowiem ilez razy mozna doradzac).
Przeczytalem caly ten watek i im podobne. Zreszta nie tylko na tym forum. Od dluzszego czasu sie glowie, ktory puszke wybrac i jakie szkla do niej. Kiedys uzywalem Praktica'i, a teraz po pewnej juz dluzszej przerwie chcialbym zaczac uzywac DSLR. Zalozenia:
1. Budzet to max. 1000 funtow (no tak, korzystam jeszcze z przywilejow bycia w UK, jeszcze...)
2. Planuje fotografowac: krajobrazy, tzw. ulice, okolicznosciowe, portretowe. Kiedys moze i makro.
3. Pojecie pewne mam, ale tez i mam ambicje, zakupione juz ksiazki sa i bede chcial sie rozwijac dalej w fotografii by sie to nie kurzylo
4. Szklo mozliwie najlepsze chyba teraz. Po powrocie chyba nie bedzie mnie tak szybko na jakies nowe stac.
To chyba najwazniejsze zalozenia. I tak moj wybor dotychczasowy padal miedzy Nikonem D80 (wiem, nie tu) ze szklarnia 18-70 i 70-300 VR oraz Canonem 40D (tu bez wybranych szkielek). Macalem wspomniane puszki plus wlasnie Canona 450D. Wiem, ze Nikona mi sie trzyma dobrze. 40D takze, choc jest juz wiekszy i ciezszy. Przy D450 mam pewne wrazenie, ze jest mniejszy, jakbym go nie tak pewnie trzymal (mozemoja lapa wieksza) i ten plastik, choc wiem, rzecz wzgledna. Oczywiscie w sklepie mnie namawiano do Canona. Zestaw Nikona mysle byl ok i dosc optymalny na kazde warunki.
Ale moze rzeczywiscie Canon 40D czy tez 450D z ktoryms L szkielek? Choc te tu juz predzej z 450D bowiem nie sadze by udalo mi sie skompletowac zestaw Canona 40D plus L-ke. Takie dylematy mam od dawna, a ja w koncu chce focic...
Dziekuje za kazda porade!
Ostatnio edytowane przez Zirian ; 31-07-2008 o 01:51