Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 126

Wątek: pytanie o Canon EOS-1N w/ Power Drive Booster i nie tylko

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bruckner Zobacz posta
    trochę a propos. Próbowałem techniki i niestety nie daje odpowiednich efektów. no i nie da się... daje minimalne efekty w porównaniu do samego konwertowania do "skali szarości"

ktoś wie o co chodzi?
    pozdrawiam serdecznie
    to spróbuj pobawić się suwakami w Gradient Map + Channel Mixer:
    efekt jest od razu widoczny i bardzo łatwy do kontroli:

Przy nakładaniu Gradient Map należy pamiętać by kolor tła był czarny, a kolor pędzla biały, (naciskamy w tym celu "D").
    Powyższe ustawienia Channel Mixer są optymalne. Dla zwiększenia dodatkowo kontrastu staramy się obniżyć kanał czerwony do +75%, Constant na -6 lub -8, pamiętamy o zaznaczeniu "ptaszka" przy Monochrome , natomiast slidery kanałów niebieskiego i zielonego przeciągamy (w prawo) aż do momentu pojawienia się przepaleń. Ta technika daje bardzo realistyczny efekt BW w odróżnieniu od na przykład zwykłego Desaturate.
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

sampli nawet nie robiłem...
    dwa takie same zdjęcia otworzyłem w PS. jedno dałem tylko edycja->tryb-> skala szarości
    Drugie otworzyłem potem warstwę dopasowania -->filtr foto -> czerwony -> krycie na 100% -> złącz widoczne -> skala szarości
    i ****....
    prawie takie same
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Domyślnie

Bruckner! radzę dobrze pobaw się Channel Mixer i na efekty nie będziesz musiał czekać ...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

trochę a propos. Próbowałem techniki i niestety nie daje odpowiednich efektów. no i nie da się... daje minimalne efekty w porównaniu do samego konwertowania do "skali szarości"
    Minimalne jak minimalne, kwestia materiału wyjściowego. Niemniej to co zaproponowałem nie jest techniką przetwarzania zdjęć z koloru do bw, a jedynie zabiegiem dydaktycznym.
    Moja opinia na temat produkowania zdjęć czarno-białych z kolorowych plików cyfrowych jest na forum, jak sądzę, powszechnie znana ale jeśli już chcesz się w to bawić skorzystaj z metody zaproponowanej przez VanMurdera, tym bardziej że jest on tutaj jednym z nielicznych, którzy potrafią uzyskiwać efekty porównywalne do negatywów.

P.S. Możesz też sprobować tego pluginu.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

w końcu sie wkurzyłem i sam sie wziąłem za moje filmy
    czyli tak fuji acros 100 do tego Bronka Zenza i mój pierwszy własnoręcznie wywołany film. Nie ukrywam ze pogrzebałem troszkę w LR ale to naprawdę kosmetyka mnie sie podoba a wam ??

Coś już napisał Awatar Dżobert
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Szkoda, że nie kwadrat.
    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No tak!
    Ten średni format.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kwiatas Zobacz posta
    w końcu sie wkurzyłem i sam sie wziąłem za moje filmy
    czyli tak fuji acros 100 do tego Bronka Zenza i mój pierwszy własnoręcznie wywołany film. Nie ukrywam ze pogrzebałem troszkę w LR ale to naprawdę kosmetyka mnie sie podoba a wam ??
    no jest juz dużo dużo lepiej, choć muszę przyznać że mi z Acros'a wychodziły dużo bardziej kontrastowe - prosto ze skanera ...
    fotka, przynajmniej pierwszy plan wydaje się być nieco niedoświetlony - ale to oczywiście kwestia gustu...
    pozdrawiam

ps. eM Gi - dzięki za uznanie

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Van nie no oczywiście już dawno korzystam z channel mixer wydaje mi się z dobrymi efektami. tylko zaciekawiło mnie to co powiedział Macgyver
    Tym niemniej dzieki

pozdr.
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Domyślnie

Van nie no oczywiście już dawno korzystam z channel mixer wydaje mi się z dobrymi efektami. tylko zaciekawiło mnie to co powiedział Macgyver
    Tym niemniej dzieki

pozdr.
    spróbuję kupić kolorowe filtry (z wymówieniem) i zobaczę jak to działa
    na pewno podzielę się z wami samplami ...
    pamietam że w 20D można było pstrykać B/W w jpg i nawet symulować filtry z menu aparatu - nigdy tego nie próbowałem - musze sprawdzić czy 5D ma taka opcję.

wczoraj wywołałem i zeskanowałem trzecią rolkę - tym razem padło ILFORD DELTA 400 muszę przyznać że efekt bardzo mi się podoba - bardzo małe ziarno jak na ISO 400, nie jest tak kontrastowy ja Acros, ale ma bardzo bogate przejścia tonalne, ale więcej kontrastu niż TRI-X 400...

naświetliłem też pierwszy kolorowy negatyw PORTRA 400NC, z prześwietleniem na 200ISO, ale z tym muszę pojechać do fotolabu, robia tam Push/Pull za dodatkowe $3 zobaczę co wyjdzie
    pozdrawiam

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów