Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
Dzięki serdeczne panowie MacGyver i An_zak te informacje napewno mi się przydadzą...

mam jeszcze jedno pytanie jaka jest rzeczywista max rozdzielczość która można wycisnąć z małej klatki 35mm? 16mpx? 20?
Nieskończenie wiele Nie da się przeliczyć małego obrazka na pixele, gdyż składa się z nieregularnie rozrzuconych ziaren - takie "okrągłe" pixele nachodzące na siebie. Ziarniste materiały da się sensownie zeskanować już w 6mpix, z tych najlepszych i najdrobniejszych (jak APX 100) te 16 mpix spokojnie powinieneś wyciągnąć (oczywiście krótkie czasy naświetlania lub statyw, ostre, domknięte szkło). Im dokładniejszy skan, tym zyskujesz nie tyle ostrość, co więcej przejść tonalnych. Dostajesz po prostu bardziej precyzyjny obraz klatki

jak takie symulowanie ma się do faktycznego użycia filtrów czy mógłbyś określić procentową akuratność takiej symulacji względem oryginału ?...
Jest to naprawdę dość wierna zabawa, daje niezły ogląd efektu.
cała spraw z kolorowymi filtrami przypomina mi trochę korektę Channel Mixer przy używanej prze zemnie konwersji, cyfrowych zdjęć do B&W
Bo to jest dokładnie to samo