Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 126

Wątek: pytanie o Canon EOS-1N w/ Power Drive Booster i nie tylko

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Nie mam się jeszcze czym pochwalić z "nowego zestawu" ale wygrzebałem kilka starych analogowych fotek które robiłem znajomego hasselbladem, był to wprawdzie mój debiut na średnim formacie i z świadomym fotografowaniem ludzi, pamiętam ze pierwszy raz trzymałem wtedy zewnętrzny światłomierz w ręce jednakże zdjęcia te z perspektywy czasu były dla mnie pewnym wzorcem w jakości (kontrast, wierność kolorów, nawet ostrość) i docelowym wyglądem dla moich cyfrowych fotek...
    25510008.jpg 25510011.jpg 25530002.jpg 25530007.jpg 25530008.jpg
    (skany z negatywu/slajdu w małej rozdzielczości bez najmniejszej obróbki w PS)

wiem że średni format to średni format, ale liczę ze swojego 1D N +eLe będę potrafił wycisnąć podobny efekt ...

żeby uzyskać podobny efekt na kilku swoich cyfrowych fotkach spędziłem długie godziny w PS ...
    pozdrawiam

prawda adamie? sredni format mam moc niby proste zdjecia ale duzo w nich mocy.
    pametasz jaka klisza to byla ?
    pzdr
    piotrek
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha w czym płukać negatywy żeby podczas schnięcia nie zostawały plamy?

ja do plukania uzywam Mirasol - Tetenala, rozcienczenia ajk na opakowaniu i czysciutka klisza , zero smug itp,
    dobry produkt.
    Ostatnio edytowane przez kitek ; 09-06-2008 o 13:09 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kwiatas Zobacz posta
    To jest maskakra wlasnie dlatego je pokazalem
    ale w takim razie odpowiedzicie mi na jedno roste pytanie jaki jest sens uzywac analoga skoro i tak wszytko przechodzi przez ps. to zdjecie zrobione cyfra i po odpowiedniej odbrobce bedzie 100 razy lepsze niz to zdjecia z analoga MZ
    G... prawda pod powiększalnikiem spędza się czasem i kilka godzin nad jednym udanym powiększeniem, więc nie widzę powodu, by skanu nie pojechać choćby krzywymi, coby kontrastu odzyskać. Surowe zdjęcie NIGDY nie będzie tak dobre, jak choćby troche ruszone. Przecież od czego przy powiększalniku zmienne gradacje, maski, pokłony, wielokrotne naświetlania? Od czego również dobór negatywu, odpowiedniej chemii, rozcieńczenia, temperatury i sposobu mieszania? To takie same drogi do kontroli rezultatu, jak oprogramowanie graficzne. Jeśli nie pracujesz pod powiększalnikiem, masz prawo część obróbki (tą pozytywową) wykonać na kompie, i to w niczym nie przeszkadza

P.S. analog nie został stworzony do skanu. Skan zawsze straci w porównaniu z czystym plikiem z cyfry. Porównanie może dotyczyć jedynie powiększeń na papier

Uzależniony

Domyślnie

Właśnie przejrzałem aukcje z analogami na allegro i w tej chwili mamy prawdziwy wysyp jedynek.
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

wszędzie wysyp jedynek ... a ja się nie poddaje :

kolejna rolka wywołana - Neopan 100 Acros - dużo bardziej podoba mi się niż poprzednik TRI-X400 bardzo fajny kontrast i znikome ziarno...

chwilka zarejestrowana przez moją żonę - dialog ojca z córką

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    pod powiększalnikiem spędza się Przecież od czego przy powiększalniku zmienne gradacje, maski, pokłony, wielokrotne naświetlania? Od czego również dobór negatywu, odpowiedniej chemii, rozcieńczenia, temperatury i sposobu mieszania?
    no dobra to wiem ale... zobacz jak z tego wychodzi filozofia, mam analoga, kupuje dobre filmy i niestety nie mam czasu i umiejetnosci zeby siedziec w ciemni wiec oddaje do ..."najlepszego "labu w gdansku zeby mi zrobili to dobrze i jak widac zdjecia sa masakra :0moje pytanie jednak bylo co jest nie tak tzn gdzie tkwi blad ?czy jest to moja wina ,aparatu, filmu labu czy skanowania a tego jak narazie nie wiem wiec prosze o konstruktywna krytyke BTW mam jeszcze kilka innych przykladow (ktorych nie bede pokazywal) z innych filmow i dokladnie jest to samo czyli ...kaszanka

PS VAn ponawiam pytanie -obrabiasz poskanowaniu te zdjecia

Dopiero zaczyna

Domyślnie

no dobra to wiem ale... zobacz jak z tego wychodzi filozofia, mam analoga, kupuje dobre filmy i niestety nie mam czasu i umiejetnosci zeby siedziec w ciemni wiec oddaje do ..."najlepszego "labu w gdansku zeby mi zrobili to dobrze i jak widac zdjecia sa masakra :0moje pytanie jednak bylo co jest nie tak tzn gdzie tkwi blad ?czy jest to moja wina ,aparatu, filmu labu czy skanowania a tego jak narazie nie wiem wiec prosze o konstruktywna krytyke BTW mam jeszcze kilka innych przykladow (ktorych nie bede pokazywal) z innych filmow i dokladnie jest to samo czyli ...kaszanka

PS VAn ponawiam pytanie -obrabiasz poskanowaniu te zdjecia
    jesli chcesz wiedziec dlaczego zdjecia ktore dostajesz w rece(klisze) nazywasz kaszaną, warto zadac sobie / im w labie pare pytan?
    w czym wywolali ci ten film? (dobor chemii jest istotny)
    moze wywolanie jest ok ale klisza źle zeskanowana (pytanie do labu)
    moze warto sprobowac innej kliszy i poczekac na wynik?
    btw na jakiej kliszy to robione twoje zdjecie?
    mysle ze moich pare słow ma sens.
    a co do wywolania wlasnorecznego- naprawde warto probowac- koszt taki sobie ale masz kontrole 100% nad tym co dostanieszna koncu, a to naprawde proste jest
    i ile satysfakcji.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ponizej skan z klatki.
    klisza ilford hp5+
    bez szopa
    tak zeby pokazac ze robota w domu poplaca;]

http://img370.imageshack.us/img370/4853/bondagede1.jpg
    Ostatnio edytowane przez kitek ; 10-06-2008 o 14:48 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

kolejna rolka wywołana - Neopan 100 Acros - dużo bardziej podoba mi się niż poprzednik TRI-X400 bardzo fajny kontrast i znikome ziarno...
    Trix został opracowany jakieś dwa stulecia temu, nie ma co narzekać to nominalnie bardzo ziarnisty materiał, w czym byś go nie moczył. Na szczęście ziarno ma (przynajmniej dla mnie) bardzo przyjemne w odbiorze - nie jest zakłóceniem obrazu ale raczej czymś na kształt budulca - fajnie wygląda przy dużym powiększeniu.

Spróbuj też AGFA APX 100 - w mojej opinii najlepsze iso100, rozwala acrosa na łopatki

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Spróbuj też AGFA APX 100 - w mojej opinii najlepsze iso100, rozwala acrosa na łopatki
    jeżeli tak jest to musi być masakra acros jest naprawdę super nawet przy słabym skanie

ach dzięki za sugestie odnośnie ostatniego płukania - naprawdę nie ma żadnych smug ani plam

pozdrawiam

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

witam,

zachęcony do własnej próby z wywoływaniem znalazlem cos takiego:

http://www.phototec.de/infomag_erechner.php

może sie komuś przyda, a ze sam z niemieckiego nie jestem bystry to proszę wytłumaczcie mi o co chodzi z tym: Kipprhythmus

Dopiero zaczyna

Domyślnie

witam,

zachęcony do własnej próby z wywoływaniem znalazlem cos takiego:

http://www.phototec.de/infomag_erechner.php

może sie komuś przyda, a ze sam z niemieckiego nie jestem bystry to proszę wytłumaczcie mi o co chodzi z tym: Kipprhythmus

ano chodzi o czestotliwosc krecenia koreksem
    entwicklung to wywolywacz btw

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów